Varšuva: „Nord Stream 2“ negali būti vokiečių kompensacija už Antrąjį pasaulinį karą

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) ketvirtadienį užginčijo Vokietijos prezidento išsakytus komentarus, susiejusius dujotiekio „Nord Stream 2“ tiesimą iš Rusijos į Vokietiją su vokiečių padarytais nusikaltimais per Antrąjį pasaulinį karą.

„Nors sutinku su Vokietijos prezidentu, kad pokario skolos nėra sumokėtos, „Nord Stream 2“ nėra kompensacija“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M. Morawieckis.

„Tai žingsnis už Europos nugaros“, – pabrėžė jis, pavadinęs dujotiekį „prieš ES nukreiptu projektu, kuris netrukus gali pasitarnauti agresyviai Rusijos politikai“.

„Jis didina ES priklausomybę, pakerta jos ekonomiką ir saugumą. Laikas tai sustabdyti“, – pabrėžė premjeras.

Praėjusį savaitgalį kalbėdamas su dienraščiu „Rheinische Post“ apie dujotiekį, Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris) pažymėjo, kad 1941 metais į Sovietų Sąjungą įsiveržus Trečiajam reichui žuvo 20 mln. SSRS piliečių.

„Baisus kraujo praliejimas“ per tą kampaniją „nepateisina jokių klaidų mūsų šiandienėje politikoje Rusijos atžvilgiu, tačiau neturime pamiršti ir platesnio vaizdo“, sakė jis.

Šiuos komentarus jau sukritikavo Ukraina, neteksianti pajamų iš tranzito mokesčių dėl „Nord Stream 2“ – 10 mlrd. eurų vertės dujotiekio, tiesiamo  Baltijos jūros dugnu.

Jungtinės Valstijos ir kelios Europos šalys kritikuoja šį projektą, teigdamos, kad jis padidins Vokietijos ir ES priklausomybę nuo Rusijos.

Dujotiekis beveik baigtas statyti, o didžioji dalis likusių vamzdžių tiesimo darbų bus atliekama vandenyse prie Danijos krantų.

Per nacistinės Vokietijos okupaciją 1939–1945 metais žuvo šeši milijonai Lenkijos gyventojų, įskaitant tris milijonus žydų.

Nors nuo karo pradžios praėjo jau daugiau nei 80 metų, Lenkija mano, kad Vokietija tebeturi jai išmokėti kompensacijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neeeeee Ne

Neeeeee Ne portretas
Europos Hiena©

NIEKADA NETIKĖJAU LENKAIS - IŠVERSTASKŪRIAIS

NIEKADA NETIKĖJAU LENKAIS - IŠVERSTASKŪRIAIS portretas
Lenkijoje, kaip ir Lietuvoje - pilna išverstaskūrių, kuriems NIEKADA nerūpėjo savo tautos reikalai. Jie tokie patys parsidavėliai, kai landsberginė šutvė ir dirba tik tiems, kurie jiems moka. Akivaizdus to ministro pasisakymas.

Stanislovas Moravskis iš Nemajūnų

Stanislovas Moravskis iš Nemajūnų portretas
Kada šūdlenkiai sumokės kompensaciją už nuo Lietvos atplėštą Ukrainą po Liublino unijos ? Kiek milijardų prikapsėjo ? Peza čia kažkokius vėjus.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių