Varšuva reikalauja, kad Izraelis atsiprašytų už „rasistines“ replikas

  • Teksto dydis:

Lenkijos aukšto rango pareigūnai antradienį pareikalavo, kad Izraelis atsiprašytų už komentarus apie tariamą lenkų antisemitizmą, įsiplieskus diplomatiniam ginčui, dėl kurio Varšuva pasitraukė iš Izraelyje turėjusio įvykti viršūnių susitikimo.

Pasak jaunesniojo užsienio reikalų ministro Szymono Szynkowskio (Šymono Šynkovskio), Izraelio valdžia privalo „atsiprašyti“ už „rasistines“ replikas.

Izraelio diplomatijos vadovas Israelis Katzas (Israelis Kacas) savaitgalį pareiškė, jog „lenkai žinda antisemitizmą su savo motinų pienu“.

I. Katzas taip pat sakė, kad „buvo daug lenkų, kurie kolaboravo su naciais“.

Israelis Katzas/Scanpix nuotr.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) pirmadienį atšaukė Varšuvos dalyvavimą Višegrado šalių viršūnių susitikime, šią savaitę rengiamame Jeruzalėje.

Tokį sprendimą jis priėmė po kelias dienas skelbtų piktų pareiškimų, išprovokuotų Izraelio premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) kalbos apie lenkų vaidmenį per Antrąjį pasaulinį karą, citatų.

M. Morawieckio kanceliarijos vadovas Marekas Suskis sakė, kad jei Izraelis neatsiprašys, dvišaliai „santykiai tikrai atšals“.

Lenkijos ministras pirmininkas pirmadienį pavadino izraeliečių pareigūnų komentarus „rasistiniais ir nepriimtinais“ bei sakė, kad I. Katzas „bandė įžeisti lenkus iškraipydamas istoriją“.

Višegrado grupė, dar žinoma kaip V4, pirmadienį ir antradienį planavo surengti Jeruzalėje pirmąsias savo derybas su Izraelio pareigūnais.

Opi tema

Izraelio ir Lenkijos ginčas įsiplieskė praėjusią savaitę, kai žydų valstybės laikraštis „Haaretz“ citavo premjerą B. Netanyahu, sakiusį, kad „lenkai kolaboravo su naciais“. Varšuva tai interpretavo kaip kaltinimą visai lenkų tautai bendradarbiavus su nacistine Vokietija Antrojo pasaulinio karo metais.

Varšuva jau seniai stengiasi įtikinti, kad per Antrąjį pasaulinį karą nacistinės Vokietijos okupuota Lenkija negalėjo bendradarbiauti ir nebendradarbiavo su vokiečiais vykdant Holokaustą, nors galbūt tai darė pavieniai Lenkijos piliečiai.

Vėliau Izraelio premjero kanceliarija tikslino, kad tai pareikšdamas B. Netanyahu turėjo omenyje ne visą lenkų tautą, o tik kai kuriuos jos atstovus.

Kanceliarijos teigimu, „Haaretz“ premjerą „neteisingai pacitavo“, o kiti leidiniai esą pateikė kitokias šios citatos versijas.

B. Netanyahu praėjusią savaitę buvo atvykęs į Varšuvą dalyvauti Lenkijos ir JAV bendrai organizuotame dviejų dienų susitikime, kur daug dėmesio buvo skirta Irano izoliacijai ir arabų valstybių bei Izraelio santykių kūrimui.

Lenkijos ir Izraelio santykių įtampa padidėjo po praėjusių metų ginčo dėl vieno Varšuvos priimto įstatymo, draudžiančio kaltinti Lenkijos tautą ir valstybę bendradarbiavimu vykdant nacistinius nusikaltimus.

Po JAV ir Izraelio protestų Lenkija priėmė įstatymo pataisą, panaikindama anksčiau įstatyme numatytas baudas ir laisvės atėmimo bausmę.

Antrojo pasaulinio karo metais Vokietijai okupavus Lenkiją šalis neteko šešių milijonų savo piliečių, iš kurių trys milijonai buvo žydai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

FAKTUS žydus meluoja patylejo laikos.

FAKTUS žydus meluoja patylejo laikos. portretas
Pagoniskai teises bausmes žydus nusikaltimus (antisemistas)senas iki galo.Tikri žydaus nacizimas karo nužudikavo šalis tautos pasaulio 1-2 karos baisus. KODEL žydus patylejo iki tyleti apie karo metus, ar visi gerbes regilinės be reikalo bandyti isplesa biblije gali nuvare žydą groves.Nera mota.Žydus kriksc.nužudydavo pagonus baltiečius deives.UŽ KĄ JUODARYS ŽYDŠAUDYS.

Anonimas

Anonimas portretas
Labai idomu ,kad Bialorusijoje okupuotoje fashistais vyko partizaninis karas kaip ir kitose okupuotose ,,taciau "batjka" neleidzia shmeizti savo sallies zmoniu

pagarba

pagarba portretas
Lenkam,zydai turetu patilet su savo rases kelimu auksciau kitu Tautu, Hitleris buvo teisus.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių