Vašingtonas: JAV ketina parduoti JAE modernių naikintuvų

Jungtinės Valstijos sutiko parduoti savo moderniausių naikintuvų F-35 Jungtiniams Arabų Emyratams, šiai valstybei sutikus pripažinti Izraelį, ketvirtadienį pranešė vienas amerikiečių įstatymų leidėjas ir pabrėžė, kad toks sprendimas gali nulemti galios poslinkį regione.

Prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija neoficialiai pateikė Kongresui atitinkamą pranešimą apie sandorį, galintį „reikšmingai pakeisti karinę pusiausvyrą Persijos įlankoje ir paveikti Izraelio karinį pranašumą“, sakė Atstovų Rūmų užsienio reikalų komiteto pirmininkas Eliotas Engelis.

Regione – be kita ko, karo draskomuose Jemene ir Libijoje – vis ryžtingiau veikiantys JAE pranešė Jungtinėmis Valstijomis apie norą įsigyti pažangių karo lėktuvų per derybas, kurias praėjusį mėnesį vainikavo istorinis sprendimas pripažinti žydų valstybę. Vėliau Abu Dabio pavyzdžiu pasekė Bahreinas ir Sudanas.

Toks dvišalių santykių normalizavimas buvo reikšmingas pasiekimas izraeliečių premjerui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui), jo šalis ilgą laiką ragino JAV nepardavinėti modernių karinių lėktuvų jokiai arabų valstybei, net ir Egiptui bei Jordanijai, jau anksčiau pasirašiusioms taikos susitarimus su Izraeliu.

Tačiau B. Netanyahu praėjusią savaitę pažymėjo, kad žydų valstybė neprieštaraus JAV ir JAE sandoriui, kai Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas (Benis Gancas), trapios valdančiosios koalicijos partneris, per vizitą Pentagone gavo garantijų, kad jo šalis išlaikys savo karinį pranašumą.

Amerikiečių gynybos sekretorius Markas Esperis ketvirtadienį lankėsi Izraelyje, kur derėjosi su B. Gantzu dėl glaudaus JAV sąjungininko karinių pajėgumų stiprinimo.

Vienas Valstybės departamento pareigūnas visgi atsisakė patvirtinti sandorį su JAE, teigdamas, kad jo agentūra nekomentuoja pranešimų Kongresui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių