Vašingtonas perspėja dėl galimų sankcijų Turkijai

JAV perspėja, kad NATO sąjungininkei Turkijai yra kilusi sankcijų rizika, nes ši išbandė rusiškas oro gynybos sistemas S-400.

„Ši rizika yra labai reali, nes jie ir toliau siekia S-400. Žinoma, po šios sistemos bandymų, sankcijos yra tai, kas bus svarstoma“, – žurnalistams sakė už ginkluotės pardavimus atsakingas JAV Valstybės departamento sekretoriaus pavaduotojas Rene Cooperis.

Nepaisant JAV perspėjimų, kad rusiškos sistemos yra nesuderinamos su naryste NATO, Turkija atliko pirmuosius S-400 bandymus. Vašingtonas teigia, kad rusiškų raketų sistemų naudojimas viduje NATO oro gynybos erdvės gali padėti Rusijai lengviau numušti Vakarų šalių naikintuvus ateityje.

2017 m. JAV Kongresas priėmė įstatymą, pagal kurį valstybėms, kurios perka didelės apimties ginkluotę iš JAV priešų, įskaitant Rusiją, įvedamos sankcijos.

JAV jau pašalino Turkiją iš naikintuvų F-35 programos po to, kai ši įsigijo S-400 sistemas iš Rusijos. R. Cooperio teigimu, Vašingtono „raudonoji linija“ buvo išsakyta Turkijai – neaktyvuoti šių sistemų.

„Pašalinkite jas, išrinkite, neintegruoti ir nenaudokite jų. Dirbame, kad Turkija išliktų Vakaruose. Tai yra svarbu ne tik Jungtinėms Valstijoms, bet ir visam Aljansui“, – teigė R. Cooperis.

Savo ruožtu sekmadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sekmadienį pareiškė, kad grasindamos sankcijomis, JAV laiko Turkiją „gentine valstybe“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių