Vatikanas: buvusio popiežiaus Benedikto XVI būklė tebėra stabili

  • Teksto dydis:

Buvusio popiežiaus Benedikto XVI būklė tebėra stabili, penktadienį pranešė Vatikanas, katalikams meldžiantis už 95 metų buvusį pontifiką, kurio sveikata smarkiai pašlijo.

Benediktas, kuris 2013 metais tapo pirmuoju nuo Viduramžių popiežiumi, atsistatydinusiu iš pasaulio Katalikų Bažnyčios vadovo pareigų, jau daug metų yra silpnos sveikatos. 

Popiežius Pranciškus trečiadienį pareiškė, kad jo pirmtakas, kurio tikrasis vardas yra Josephas Ratzingeris (Jozefas Racingeris), „labai serga“. 

Penktadienį Vatikanas pranešė, kad jo būklė yra „stabili“, ir pridūrė, kad Benediktas naktį gerai pailsėjo ir net dalyvavo mišiose, kurios buvo surengtos jo miegamajame.

Benediktas po atsistatydinimo persikėlė į vienuolyną Vatikano teritorijoje.

Trečiadienį, prieš išvykdamas jo aplankyti, popiežius Pranciškus paragino žmones melstis už buvusį pontifiką.

Vatikanas vėliau patvirtino, kad buvusio popiežiaus sveikatos būklė pablogėjo dėl senatvės, o naujienų agentūros AFP šaltinis Vatikane pranešė, kad jo sveikata pradėjo blogėjo „prieš maždaug tris dienas“.

„Sutrinka jo gyvybinės funkcijos, įskaitant širdį“, – sakė šaltinis ir pridūrė, kad hospitalizacija neplanuojama, nes namuose jis turi „būtiną medicininę įrangą“.

Romos vyskupija Laterano Šv. Jono bazilikoje penktadienio pavakarę aukojo mišias už Benediktą.

Mišias aukojo popiežiaus Pranciškaus vardu Romos vyskupijai vadovaujantis kardinolas vikaras Angelo De Donatis (Andželas de Donatis). Kardinolo nurodymu šiomis dienomis visose Romos vyskupijos bažnyčiose per mišias meldžiamasi, kad Viešpats lydėtų Romos vyskupą emeritą dabartiniu jam sunkiu metu, jį guostų ir padėtų jam iki galo liudyti meilę Bažnyčiai, pranešė Vatikanas.

„Dievo rotveileris“

Benediktui XVI buvo 78 metai, kai 2005 metų balandį jis pakeitė ilgai valdžiusį populiarųjį Joną Paulių II.

Jo pontifikatą temdė Bažnyčios nesutarimai ir pasipiktinimai dėl pedofilijos.

Jis tapo pirmuoju pontifiku, kuris atsiprašė už visame pasaulyje kilusius skandalus, išreikšdamas „gilų gailestį“ ir asmeniškai susitikdamas su aukomis.

Tačiau nors jis ėmėsi svarbių veiksmų kovai su dvasininkų vykdomu vaikų išnaudojimu, buvo kritikuojamas, kad nesugebėjo užkirsti kelio Bažnyčios dangstymui.

Pedofilijos skandalas jį vėl persekiojo, išėjus į pensiją.

2022 metų sausio mėnesį pasirodžiusioje kritiškoje vokiečių Bažnyčios ataskaitoje jis buvo apkaltintas, kad būdamas Miuncheno arkivyskupu XX amžiaus aštuntajame dešimtmetyje asmeniškai nesugebėjo sustabdyti keturių grobuoniškų kunigų.

Benediktas neigia padaręs ką nors bloga, o Vatikanas griežtai gynė jo reputaciją.

Kitaip nei jo įpėdinis popiežius Pranciškus, jėzuitas, kuris džiaugiasi būdamas tarp tikinčiųjų, Benediktas XVI laikomas konservatyviu intelektualu.

Anksčiau, eidamas vyriausiojo doktrinos vykdytojo pareigas, jis buvo pramintas „Dievo rotveileriu“.

Tačiau, būdamas pontifiku, jis atrodė prislėgtas iššūkių, su kuriais susidūrė Bažnyčia, prarasdama įtaką ir šalininkus, o Vatikane daugelį metų vykę neramumai padarė savo įtaką.

Jis atsistatydino 2013 metų vasarį, kardinolams lotyniškai paskelbęs pranešimą, vėliau sakydamas, kad šį sprendimą lėmė mistinė patirtis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaaaaa ?!!!!

Kaaaaa ?!!!! portretas
Stabiliai numiręs ?!....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių