Vengrija priėmė informacijos apie LGBTQ skleidimą nepilnamečiams draudžiantį įstatymą

Vengrijos parlamentas antradienį priėmė įstatymą, draudžiantį informacijos apie LGBTQ žmones ar homoseksualumą skleidimą nepilnamečiams, kurį kritikai smerkia kaip susidorojimą su LGBTQ teisėmis.

Įstatymas premjero Viktoro Orbano dešiniojo sparno partijos „Fidesz“ kontroliuojamame parlamente priimtas 157 balsais prieš vieną.

Opozicija šį balsavimą boikotavo, išskyrus įstatymų leidėjus iš dešiniojo sparno partijos „Jobbik“, kurie palaikė minimą teisės aktą.

Išvakarėse protestuotojai ir žmogaus teisių pareigūnai ragino nepriimti įstatymų pataisų, kuriomis siekiama, kad jaunesniems nei 18 metų asmenims nebūtų prieinamas joks turinys, vaizduojantis homoseksualumą ar lyties keitimą arba tai skatinantis.

Įstatymas draudžia LGBTQ grupių švietimo programas ir viešinimą. Šios grupės įstatymą palygino su panašiu teisės aktu, galiojančiu Rusijoje.

„Siekiant užtikrinti... vaikų teisių apsaugą, pornografija ir seksualumą vaizduojantis arba nukrypimą nuo lytinio identiteto, lyties keitimą arba homoseksualumą skatinantis turinys negali būti prieinamas asmenims iki 18 metų“, – sakoma dokumente.

Lytinio švietimo pamokos „neturėtų būti skirtos lyčių segregacijos, lyties keitimo ar homoseksualumo skatinimui“, nurodoma jame.

Kol kas neaišku, kokių bausmių gali sulaukti asmenys, pripažinti pažeidusiais naująjį įstatymą.

„Kertasi su tarptautiniais žmogaus teisių standartais“

Tūkstančiai LGBT aktyvistų ir kitų žmonių pirmadienį vakare susirinko į protesto akciją prie parlamento rūmų Budapešte. Jie skandavo „Mes čia!“ ir ragino įstatymų leidėjus atsisakyti planų priimti tuos teisės aktus.

„Turime daug nuveikti prieš rytdienos balsavimą: turime pasakyti kiekvienam parlamento nariui, parašyti kiekvienam parlamento nariui, kodėl šis įstatymo projektas yra nukreiptas prieš vaikus, prieš šeimą ir antihumaniškas“, – kreipdamasis į akcijos dalyvius sakė tarptautinės žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ skyriaus Vengrijoje direktorius Davidas Vigas.

Konservatyvi valdančioji partija „Fidesz“ teisės aktų projektus pateikė praėjusią savaitę. Parlamentas dėl jų balsuoja antradienį. „Fidesz“ tvirtina, kad šiais teisės aktais siekiama saugoti vaikus nuo pedofilijos.

Tačiau žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ ekspertė Lydia Gall (Lidija Gal) sakė, kad seksualinės ir lyčių įvairovės prilyginimas pedofilijai žemina LGBT žmonių orumą ir gali sukelti jiems grėsmę.

L. Gall sakė, kad šie teisės aktai yra „ciniškas, bjaurus ir tyčinis Orbano vyriausybės bandymas paminti LGBT žmonių teises ir iš esmės paversti juos nematomais Vengrijos visuomenėje“.

Europos Tarybos žmogaus teisių komisarė Dunja Mijatovič (Dunia Mijatovič) ragino Vengrijos parlamentarus atmesti teisės aktų projektus.

„Raginu jus likti budrius dėl tokių iniciatyvų, kai bandoma prastumti priemones, varžančias žmogaus teises ar stigmatizuojančias... kai kuriuos visuomenės narius“, – nurodė ji pirmadienį išplatintame pareiškime.

Kai kurios žmogaus teisių organizacijos prilygino šias priemones 2013 metais Rusijos priimtam įstatymui, uždraudusiam vadinamąją gėjų „propagandą“. Daugelis tą įstatymą laiko diskriminacijos priemone.

D. Mijatovič sakė, kad tokie teisės aktai stiprina išankstinį nusistatymą prieš lesbietes, gėjus, biseksualius ir translyčius asmenis. Ji pabrėžė, kad tarptautinės žmogaus teisių organizacijos yra aiškiai apibrėžusios, kad jauni žmonės turi teisę į visapusišką lytinį švietimą, kuris neįmanomas, jei draudžiama diskutuoti LGBT klausimais.

„Siūlomos teisės aktų pataisos kertasi su tarptautiniais ir europiniais žmogaus teisių standartais. Neteisinga ir melaginga tvirtinti, kad jomis siekiama ginti vaikus“, – sakė žmogaus teisių komisarė.

„Dviprasmiškas tekstas“

„Įstatymo tekstas yra labai dviprasmiškas, ir tai yra padaryta tyčia. Mes dar nežinome visų pasekmių“, – naujienų agentūrai AFP sakė Zsoltas Szekeresas (Žoltas Sekeresas) iš Vengrijos Helsinkio komiteto.

„Net jei tai nereiškia, kad bus uždraustos „Pride“ eitynės, tai gali turėti neigiamą poveikį organizatoriams,.. nes jie bijotų pasekmių, o policijai būtų suteikta dingstis pradėti procesą“, – pridūrė jis.

Naujuoju įstatymu gali būti uždrausta tokių bendrovių kaip „Coca-Cola“ reklama, kuria 2019 metais Vengrijoje buvo siekiama skatinti toleranciją LGBTQ žmonėms. Taip pat gali būti uždraustos knygos, kuriose vaizduojamas homoseksualumas.

Komercinis televizijos kanalas „RTL Klub Hungary“ pranešė, kad tokie populiarūs filmai kaip „Bridžitos Džouns dienoraštis“ (Bridget Jones's Diary), „Haris Poteris“ (Harry Potter) ar „Bilis Eliotas“ (Billy Elliot), galės būti rodomi tik vėlai vakare ir pažymėti „18+" ženklu.

Pastaraisiais metais V. Orbanas, valdantis Vengriją nuo 2010 metų, įgyvendina socialiai konservatyvią politikos darbotvarkę, formuodamas Europos Sąjungos narėje tai, ką jis pats vadina „bastionu prieš liberalias ideologijas“.

Pernai gruodį parlamentas priėmė naujų prieš LGBTQ nukreiptų priemonių paketą, kuris buvo dar vienas nacionalistinės, kultūriškai konservatyvios vyriausybės šūvis ginant „tradicines vertybes“. Jis faktiškai uždraudė tos pačios lyties poroms įsivaikinti.

2020-ųjų gegužės mėnesį įsigaliojo draudimas piliečiams teisiškai pakeisti savo lytį, o šis sprendimas šalies viduje ir užsienyje išprovokavo protestų ir perspėjimų, kad translyčiai piliečiai susidurs su didesne diskriminacija.

2018 metais vyriausybė išleido potvarkį, draudžiantį lyčių studijų kursus universitetuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dar ne visi

Dar ne visi portretas
Iškrypę

Jonas

Jonas portretas
Palaikau vengrų, tikiuosi taip bus ir Lietuvoje.

Lietuvis

Lietuvis portretas
Šaunuoliai Vengrai
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių