Vidurio Azijos valstybės pirmą kartą rengia karines pratybas be Rusijos ir Kinijos

Vidurio Azijos šalys antradienį pradėjo bendras sausumos, jūrų ir oro pajėgų pratybas, kuriose pirmą kartą nedalyvauja regiono galybės Rusija ir Kinija.

Keturių buvusių sovietinių valstybių pratybos vyksta Kazachstane, o šios šalies ginkluotųjų pajėgų atstovas spaudai naujienų agentūrai AFP sakė, kad tai „jų pirmosios tokio pobūdžio“ pratybos.

„Atvyko visi dalyviai“, – sakė atstovas spaudai.

Pratybos pavadintos „Birlestik-2024“ – kazachų kalba tai reiškia „aljansas“.

Jos vyks Kaspijos jūroje iki liepos 17 dienos, jose dalyvaus apie 4 tūkst. karių su karo laivais, aviacija, artilerija ir tankais.

Dalyvauja keturios Centrinės Azijos respublikos – Kazachstanas, Kirgizija, Uzbekistanas ir Tadžikistanas, o Turkmėnija neprisijungė.

Taip pat dalyvauja Kaukazo šalis Azerbaidžanas, kol Rusija, tradiciškai dominuojanti šiame regione, vykdo karą Ukrainoje.

Kirgizijos gynybos ministerija pranešė, kad per pratybas kariai „išvaduos teroristų užgrobtą salą“ ir „vykdys saugumo jūroje užtikrinimo ir infrastruktūros apsaugos operacijas“.

Šios šalys reguliariai dalyvauja pratybose su dviem įtakingiausiomis šio strateginio regiono galybėmis: su Rusija kaip Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) nare ir su Kinija kaip Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) dalimi.

Pastarąjį kartą 2023 metais vykusiose pratybose dalyvavo 1,5 tūkst. karių.

Po dešimtmečius trukusių nesutarimų Vidurio Azijos šalys pastaruoju metu aktyviau bendradarbiauja, didžiosioms valstybėms taip pat atkreipiant daugiau dėmesio į regioną, kuriame gausu žaliavų ir kuriame veikia svarbus prekybos kelias.

Visos šios šalys yra dalis transporto maršruto tarp Kinijos ir Europos, kuris aplenkia Rusiją, vadinamo „Viduriniuoju koridoriumi“.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių