Vienintelė Irano atominė elektrinė dėl „techninio gedimo“ laikinai sustabdyta

Irano pietuose esanti Bušehro atominė elektrinė dėl „techninio gedimo“ laikinai sustabdyta, pranešė šalies atominės energetikos organizacija.

„Dėl techninio gedimo Bušehro elektrinėje, prieš dieną pranešus Energijos ministerijai, jėgainė buvo laikinai sustabdyta ir atjungta nuo energetinės sistemos“, – maždaug vidurnaktį savo interneto svetainėje paskelbė Irano atominės energijos organizacija (IAEO).

Kiek anksčiau valstybinės elektros įmonės „Tavanir“ pareigūnas Gholamali Rakhshanimehras (Golamalis Rachšanimehras) nurodė, kad Bušehro elektrinė išjungta šeštadienį ir nedirbs „tris ar keturias dienas”.

Pasak jo, galimi elektros tiekimo sutrikimai.

Tai pirmas kartas, kai Iranas pranešė apie neplanuotą šios pietiniame Bušehro uostamiestyje esančios elektrinės sustabdymą.

Bušehro elektrinė ir jos 1 tūkst. megavatų reaktorius po daug metų trukusio vėlavimo, padedant Rusijai, buvo paleisti 2011-aisiais. Elektrinė, pastatyta rajone, kur dažni žemės drebėjimai, ir todėl kelianti susirūpinimą regione, oficialiai buvo perduota 2013 metų rugsėjį.

Iranas panaudotus reaktoriaus kuro strypus turi siųsti atgal į Rusiją.

Elektrinė sustabdyta Teheranui ir pasaulio galybėms derybose Vienoje bandant atgaivinti 2015 metų daugiašalį susitarimą dėl Irano branduolinės programos apribojimo. Vienas Europos Sąjungos derybininkas sakė, kad derybos juda „susitarimo link“.

Šiam susitarimui griežtai nepritaria Izraelis, kurį Teheranas praeityje yra kaltinęs jo sodrinimo pastangų sabotažu.

IAEO sekmadienio pranešime sakoma, kad Bušehro elektrinė prie energetinės sistemos vėl bus prijungta „po kelių dienų“, bet daugiau detalių nepateikiama.

Irano nacionalinė elektros kompanija sekmadienio pareiškime ragino iraniečius piko valandomis iki minimumo apriboti vartojimą, nes prognozuojami „temperatūros kilimas“ ir „elektros gamybos apribojimai dėl remonto darbų“ Bušehro elektrinėje.

Kompanija nurodė, kad remonto darbai gali užtrukti iki savaitės pabaigos, kuri Irane yra penktadienis.

2016 metais Rusijos ir Irano firmos Bušehre pradėjo statyti du papildomus 1 tūkst. megavatų reaktorius. Jų statybos turėtų užtrukti 10 metų.

Irano kaimynės Persijos įlankos regione dažnai reiškia susirūpinimą dėl šios elektrinės patikimumo ir radioaktyvių medžiagų nuotėkio rizikos didelio žemės drebėjimo atveju.

Balandžio mėnesį Bušehro provincijoje įvyko 5,9 balo žemės drebėjimas; jo metu buvo sužeisti penki žmonės, bet nepadaryta „jokios žalos“ branduoliniam kompleksui, nurodė pareigūnai.

Iranas balandžio mėnesį apkaltino Izraelį „teroristine ataka“ prieš Natanzo urano sodrinimo gamyklą. Pareiškimas pasirodė po „nedidelio sprogimo“ Natanzo komplekso elektros skirstymo sistemoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių