Vokietija: artimiausiais mėnesiais Ukraina gaus bent 100 „Leopard 1“ tankų

Vokietijos, Nyderlandų ir Danijos gynybos ministerijos antradienį pranešė, kad artimiausiais mėnesiais Ukraina iš pramoninių atsargų gaus mažiausiai 100 tankų „Leopard 1“.

Taip pat bus teikiama reikiama logistinė parama ir prasidės mokymai naudotis tankais, kurie yra pažangesnių tankų „Leopard 2“, kurie taip pat buvo pažadėti Kyjivui, pirmtakai, sakoma bendrame pareiškime.

Ši žinia buvo paskelbta Vokietijos gynybos ministrui Borisui Pistorius (Borisui Pistorijui) netikėtai apsilankius Kyjive, praėjus dviem savaitėms po to, kai Berlynas sutiko, kad Vokietijoje pagaminti tankai „Leopard“ galėtų būti siunčiami į Ukrainą kovai su Rusijos pajėgomis.

Tankų pristatymai yra „naujos „Leopard“ iniciatyvos“, dėl kurios susitarė Vokietija, Nyderlandai ir Danija, skirtos Ukrainai paremti, dalis.

Trijų partnerių teigimu, tankų iniciatyva „papildys jau dedamas pastangas paremti Ukrainą pagrindiniais koviniais tankais „Leopard 2“ ir pridūrė, kad Belgija taip pat parodė „pradinį susidomėjimą“ prisijungti.

Iš viso Vokietija leido Ukrainai išsiųsti iki 178 tankų „Leopard 1 A5“ iš pramonės atsargų, teigiama Ekonomikos ir Gynybos ministerijų pareiškime.

Ministerijos nurodė, kad galutinis skaičius „priklausys nuo reikalingų remonto darbų“.

Praėjusį mėnesį Berlynas jau sutiko nusiųsti Ukrainai 14 „Leopard 2 A6“ vienetų iš savo karinių atsargų ir pritarė sąjungininkų vykdomam kovinių tankų reeksportui į Ukrainą.

Sprendimas priimtas po kelias savaites trukusių įtemptų Vakarų sąjungininkių derybų dėl tankų tiekimo Ukrainai.

Tačiau konkrečių pasiūlymų iš kitų šalių tiekti tankus kol kas sulaukta nedaug.

Lenkija pažadėjo atsiųsti 14 tankų „Leopard 2 A4“, Kanada – keturis, o Norvegija, Suomija, Ispanija ir Portugalija taip pat pranešė, kad prisijungs, tačiau konkretaus skaičiaus nenurodė.

„Vokietijos pagalba atėjo gana greitai, dabar laukiame šalių partnerių susitarimo dėl „Leopard 2 A4“, – interviu dienraščiui „Welt“ sakė B. Pistorius.

 


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojevokietijatankai Leopard 1Borisas Pistorius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių