Vokietija ir Prancūzija nepritaria ukrainietiškų grūdų pardavimo apribojimų pratęsimui

  • Teksto dydis:

Vokietija ir Prancūzija antradienį išreiškė nepritarimą siekiui pratęsti Ukrainos grūdų pardavimų apribojimus penkiose Rytų Europos šalyse.

Po Rusijos invazijos 27 šalių blokas panaikino muitus Ukrainos eksportui, siekdamas padėti Kyjivui gauti gyvybiškai svarbių pajamų.

Tačiau Europos Sąjungos šalys, besiribojančios su viena didžiausių grūdų augintojų pasaulyje, pradėjo drausti importą po to, kai vietiniai ūkininkai pareiškė protestą, kad dėl ukrainietiškų grūdų pertekliaus mažėja kainos.

Balandį Briuselis pasiekė kompromisą, pagal kurį Bulgarija, Vengrija, Lenkija, Rumunija ir Slovakija galėjo uždrausti pardavimą savo vietinėse rinkose, palikdami atvirus kelius ukrainietiškų grūdų tranzitui per jų teritorijas.

Šiuo metu nustatyta, kad minėtosios priemonės baigs galioti rugsėjo viduryje, tačiau šios penkios šalys paragino pratęsti jų taikymą iki metų pabaigos.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį bet kokį suvaržymų pratęsimą pavadino absoliučiai nepriimtinu ir antieuropietišku.

Daugiausia dėmesio dabar skiriama Ukrainos grūdų eksporto į pasaulio rinkas saugių maršrutų užtikrinimui po to, kai Rusija pasitraukė iš susitarimo, pagal kurį jie buvo gabenami per Juodąją jūrą.

Antradienį Briuselyje vykusiame ES šalių žemės ūkio ministrų susitikime narės, įskaitant Vokietiją ir Prancūziją, išreiškė nepritarimą apribojimų pratęsimui.

Vokietijos žemės ūkio ministras Cemas Ozdemiras (Džemas Ezdemiras) teigė, jog Europos Komisija turi aiškiai nurodyti, kad pratęsimas yra neįmanomas. Jis tvirtino, kad Lenkijos vidaus politiniai ginčai prieš vėliau šiais metais ten vyksiančius rinkimus neturėtų būti sprendžiami apsunkinant Ukrainos reikalus.

Tuo tarpu Prancūzijos ministras Marcas Fesneau (Markas Feno) sakė, kad „negali būti jokių vienašališkų priemonių, jokių pavienių nuotykių, o tik kolektyvinis atsakas į rinkų destabilizavimo iššūkį“.

Komisijos atstovė spaudai sakė, kad Briuselis labai intensyviai bendradarbiauja su penkiomis ES valstybėmis narėmis ir Ukraina, kad būtų rastas sprendimas.

„Šios priemonės yra tikslinės ir laikinos. Jos buvo įvestos atsižvelgiant į labai konkrečią logistinių kliūčių ir prekybos palengvinimo situaciją, kuri susidarė šiose pasienio šalyse“, – sakė Miriam Garcia Ferrer (Miriam Garsija Ferer).


Šiame straipsnyje: Ukrainos grūdaikaras UkrainojePrancūzijavokietijaVolodymyras Zelenskis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių