Vokietija ketina sugriežtinti įstatymus dėl neapykantą kurstančios kalbos internete

Augant kraštutinių dešiniųjų ekstremistų grupių grėsmei ir padaugėjus grasinimų politikams, Vokietija ruošiasi sugriežtinti įstatymus dėl neapykantą kurstančios kalbos internete.

Kanclerės Angelos Merkel vyriausybė trečiadienį turėtų patvirtinti naują teisės aktų paketą, praėjus kelioms dienoms po to, kai šalyje buvo sulaikyti 12 vyrų, kurie planavo atakų prieš mečetes, o tarpusavyje bendravo internetu.

„Ateityje tie, kurie grasina arba skleidžia neapykantą internete, bus persekiojami griežčiau ir efektyviau“, – Teisingumo ministerijos tinklalapyje paskelbė ministrė Christine Lambrecht (Kristin Lambrecht).

Svarbiausia iš numatytų priemonių turėtų padidinti spaudimą socialinių tinklų bendrovėms, tokioms kaip „Facebook“ ir „Twitter“, greitai išimti įžeidžiantį turinį.

Ateityje Silicio slėnio milžinės taip pat privalės pranešti apie tam tikro pobūdžio nelegalius pranešimus federalinei policijai, kuri savo ruožtu galės perduoti informaciją prokurorams.

„Nusikaltimai atsidurs ten, kur jiems ir priklauso“

Tokios taisyklės bus taikomos internete paskelbtai neonacių propagandai ar planams surengti teroro ataką.

Griežtinami įstatymai taip pat galės paveikti asmenis, pateisinančius nusikaltimus, grasinančius mirtimi ar išžaginimu arba besidalijančius vaikų pornografijos vaizdais.

Socialinės žiniasklaidos platformoms, kurios atsisakys bendradarbiauti, grės baudos iki 50 mln. eurų.

„Neapykantos nusikaltimai pagaliau atsidurs ten, kur jiems ir priklauso: teisme“, – pareiškė vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis (Horstas Zėhoferis).

Be to, Berlynas nori sugriežtinti potencialias bausmes: pavyzdžiui, už internete paskelbtą grasinimą nužudyti arba išžaginti grėstų iki trejų metų laisvės atėmimo.

Pastaraisiais mėnesiais išaugo internete skelbiamų antisemitinio pobūdžio žinučių kiekis, įskaitant medžiagą, kurią paskelbė asmuo, spalį rytiniame Halės mieste įvykdęs ataką vietos sinagogoje.

Pagal siūlomus įstatymus taip pat sugriežtėtų bausmės už antisemitinių motyvų paskatintus nusikaltimus. Pasak Teisingumo ministerijos, tokių nusikaltimų nuo 2013 metų padaugėjo 40 procentų.

Tačiau taisyklėse numatyta ir apribojimų, pavyzdžiui, nukentėjęs asmuo galės pats spręsti, ar kreiptis į teismą dėl įžeidimo ar šmeižto.

Pačiais rimčiausiais atvejais, susijusiais su terorizmu ar nužudymu, pareikalavus teismui socialinių tinklų operatoriai turės pateikti pareigūnams vartotojų slaptažodžius, net jei jie užšifruoti.

„Ekstremistai iš niekur nieko patys nesiradikalizuoja“, – pareiškė teisingumo ministrė Ch. Lambrecht.

„Nežmoniškas neapykantos ir grasinimų skleidimas internete sumažina ribas“ smurtui, pridūrė ji.

Vis dėlto ministrų planai Vokietijoje sulaukė pasipriešinimo. Šalyje vyksta įnirtingi debatai tarp tų, kurie mano, kad anonimiškumas internete yra apsauga prieš valstybę, ir asmenų, laikančių nereguliuojamą interneto erdvę grėsme.

Dėl grasinimų atsisako postų

Savo siūlomais teisės aktais vyriausybė taip pat siekia padidinti savo galimybes apsaugoti žinomas asmenybes, pavyzdžiui, politikus.

Grasinimų ir žodinių ar fizinių atakų prieš politikus Vokietijoje užfiksuojama vis daugiau; vien pernai užregistruotas 1 241 politiškai motyvuotas išpuolis prieš renkamus pareigūnus, taip pat daugėja jų prašymų suteikti policijos apsaugą.

Kai kurie vietos politikai pastaraisiais mėnesiais dėl tokių grasinimų atsisakė savo postų arba pareiškė, kad nesieks būti perrinkti.

Sausio viduryje Vokietijos vienintelis juodaodis parlamentaras Karamba Diaby (Karamba Diabis) pareiškė aptikęs „kulkų skylių“ savo rinkimų apygardos biuro languose. Šis incidentas sukėlė didelį pasipiktinimą.

Solidarumą K. Diaby išreiškė įvairių pažiūrų politikai.

Pernai birželį migrantus rėmęs vietos politikas Walteris Lubcke (Valteris Liubkė) buvo nušautas savo namuose Heseno žemėje. Pagrindinis įtariamasis šioje nužudymo byloje laikosi ultradešiniųjų įsitikinimų.

Ateityje pareigūnai lengviau galės apsaugoti žinomų žmonių – politikų, žurnalistų ar aktyvistų – asmens duomenis, įskaitant laikomus viešuosiuose registruose.

Tokie asmenys bus perspėjami, jei kažkas paprašys jų asmeninės informacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Vokiečiai per daug atvirai pradėjo lenkus raginti Osvencimą užkurt?..

Anonimas

Anonimas portretas
Lietuvai negalima priimti tokių įstatymų, o tai pusę patriotų tektų sukišti į kalėjimus.

Vokiets

Vokiets portretas
Tai sistema, kai tu atvykusiems "sveciams", negali pasakyti, kad jie jau vaziuotu namo. Jie tau gali pasakyti, kad dar atvaziuos ir ju gimines
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių