Pereiti į pagrindinį turinį

Vokietija perdavė savo karinę bazę afganams

2013-10-06 13:48
BNS inf.
Reuters nuotr.

Vokietija perdavė Afganistano saugumo pajėgoms pagrindinę savo karinę bazę šiaurinėje Kunduzo provincijoje, kur vokiečių kariai beveik dešimt metų dalyvavo tarptautinėse operacijose prieš Talibano kovotojus.

Šis bazės perdavimas įeina į programą, pagal kurią palaipsniui Vakarų pajėgos išvedamos iš Afganistano iki kitų metų pabaigos.

Kunduzo bazė, esanti apie 250 kilometrų į šiaurę nuo Kabulo, atspindi Vokietijos pajėgas „kaip jokia kita vieta“, sakė Vokietijos gynybos ministras Thomas de Maiziere (Tomas de Mezjeras). Niekur kitur po Antrojo pasaulinio karo nežuvo kovos veiksmuose tiek daug vokiečių karių.

„Čia mes statėme, kovojome, verkėme ir guodėme, žudėme ir kritome“, – sakė jis.

Per 10 metų Kunduze tarnavo apie 20 tūkst. vokiečių karių; šiai provincijai tenka 20 iš 35 per kovas žuvusių Afganistane vokiečių. Dar 17 vokiečių žuvo per kitus ne kovos incidentus – septyni iš jų žuvo 2002 metasi Kabule nukritus sraigtasparniui.

Daugeliui žodis Kunduzas siejamas su 2009 metais NATO smūgiu, kurį užsakė Vokietijos pajėgos ir per kurį žuvo 91 afganas, sužeista 11, dauguma aukų buvo civiliai. Anuomet tai sukėlė didžiulį politinį furorą, atsistatydino keli aukšti vokiečių pareigūnai.

„Kunduzas taip pat buvo vieta, kur buvo padaryti sunkūs sprendimai, reikėjo juos padaryti, – netiesiogiai apie tai užsiminė Th.de Maiziere'as. – Šioje vietoje būta daug mirčių – visose pusėse. Prisiminkime kartu šiandien visas šias mirtis“.

Iki 2015 metų trečiasis pagal skaičių, po JAV ir Britanijos, karinis Vokietijos kontingentas iki 2015 metų bus sumažintas nuo 4 tūkstančių iki 800. Likusieji bus dislokuoti šiauriniame Mazari Šarifo mieste ir daugiausia mokys Afganistano karius.

JAV po 2014 metų Afganistane ketina laikyti apie 10 tūkst. karių, bet galutinis sprendimas dar nepriimtas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų