Vokietija: už 100 mln. eurų vertės brangenybių vagystę nuteisti kalėti penki asmenys

  • Teksto dydis:

Vokietijos teismas antradienį nuteisė penkis vyrus už tai, kad 2019 metais iš vieno Dresdeno muziejaus pavogė XVIII amžiaus brangenybių už daugiau nei 100 mln. eurų.

Jie buvo nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis nuo ketverių metų ir keturių mėnesių iki šešerių metų ir trijų mėnesių, pranešė Vokietijos naujienų agentūra DPA. Vienas kaltinamasis buvo išteisintas.

Dresdeno žemės teismas nusprendė, kad penki 24–29 metų amžiaus vyrai yra atsakingi už 2019 metų lapkričio 25 dieną įvykdytą įsilaužimą į Rytų Vokietijos miesto karališkuosiuose rūmuose esantį „Žaliąjį skliautą“ ir 21 juvelyrinio dirbinio su daugiau nei 4 300 deimantų, kurių bendra draudimo vertė siekia mažiausiai 113,8 mln. eurų, vagystę.

Jie buvo nuteisti už itin sunkų padegimą kartu su pavojingu kūno sužalojimu, vagystę panaudojant ginklą, turto sugadinimą ir tyčinį padegimą.

Prieš pat įsilaužimą vyrai sukėlė gaisrą, kad atjungtų elektros tiekimą gatvių apšvietimui prie muziejaus, taip pat padegė automobilį netoliese esančiame garaže ir pabėgo į Berlyną. Po kelių mėnesių jie buvo sugauti per reidus sostinėje.

Sausio mėnesį gynyba, prokuratūra ir teismas sudarė susitarimą dėl kaltės pripažinimo po to, kai buvo grąžinta didžioji dalis pavogtų brangenybių.

Su susitarimu dėl kaltės pripažinimo sutiko keturi kaltinamieji, kurie vėliau per savo advokatus prisipažino dalyvavę nusikaltime. Penktasis kaltinamasis taip pat prisipažino, tačiau tik dėl daiktų, pavyzdžiui, kirvių, kuriais buvo padarytos skylės muziejaus vitrinoje, įsigijimo, pranešė DPA.

„Žaliasis skliautas“ yra vienas seniausių pasaulio muziejų, kuris buvo įsteigtas 1723 metais. Jame saugomi juvelyriniai dirbiniai iš Saksonijos kurfiursto, Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Augusto II kolekcijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių