„The Wall Street Journal“: JAV atidės naujų sankcijų „Wagner“ įvedimą

  • Teksto dydis:

JAV valstybės departamentas nusprendė atidėti planuotą sankcijų įvedimą rusų privačiai karinei bendrovei „Wagner“.

Tai šeštadienį pranešė „The Wall Street Journal“, remdamasis šaltiniais. Pažymima, kad apie naujų sankcijų prieš Jevgenijaus Prigožino bendrovės „aukso verslą“ Afrikoje įvedimą JAV planavo paskelbti antradienį.

Kaip anksčiau šiemet pažymėjo Vašingtone įsikūrusio Strateginių ir tarptautinių studijų centro ekspertė Catrina Doxsee (Katrina Doksi), „Wagner“ dažniausiai taikosi į šalis, turinčias gamtinių išteklių, kuriuos galima panaudoti Maskvos tikslams, pavyzdžiui, aukso kasyklas Sudane, kur gautas auksas gali būti parduodamas apeinant Vakarų sankcijas.

Tačiau JAV naujus apribojimus nusprendė atidėti.

„Vašingtonas nenori, kad atrodytų, jog jis stoja į kurią nors pusę“, – „The Wall Street Journal“ sakė šaltinis, aiškindamas tokio sprendimo priežastis.

Penktadienį, privačiai karinei grupuotei „Wagner“ paskelbus, kad šalies kariuomenės vadovybė įsakė apšaudyti jų pozicijas, Rusijoje prasidėjo neramumai.

Netrukus „Wagner“ užėmė karines bazes pietiniame Rusijos Rostovo prie Dono mieste ir pagrasino žygiu į Maskvą nuversti šalies karinę vadovybę.

Visgi šeštadienio vakarą J. Prigožinas paskelbė atsitraukiantis, jo pajėgos paliko užimtas pozicijas.

Kremlius pranešė, kad J. Prigožinas išvyks į Baltarusiją, o teisėsaugos tyrimas jo atžvilgiu bus nutrauktas.

Šį sausį JAV Iždo departamentas įvedė sankcijas bendrovei „Wagner“ ir keliems su ja susijusiems Rusijos pareigūnams. Visų pirma į sąrašą buvo įtrauktas Rusijos prezidento Vladimiro Putino finansininkas.

Vasarį Ukraina įvedė sankcijas su „Wagner“ susijusiems asmenims. Iš viso 164 fiziniai ir 85 juridiniai asmenys iš Rusijos buvo įtraukti į apribojimų sąrašą dėl paramos samdiniams Rusijos kare prieš Ukrainą.

Balandį pranešta, kad Europos Sąjunga įvedė sankcijas „Wagner“ ir dar vienai J. Prigožino įmonei. Briuselis pabrėžė, kad „Wagner“ nariai atsakingi už paramą veiksmams, kuriais siekiama pakenkti Ukrainos teritoriniam vientisumui, suverenitetui ir nepriklausomybei.

ES yra pritaikiusi sankcijas „Wagner“ ir J. Prigožinui taip pat ir už žmogaus teisių pažeidimus Afrikoje.

2020 metais buvo įšaldytas J. Prigožino turtas ES, jis buvo įtrauktas į juodąjį sąrašą dėl „Wagner“ kovotojų siuntimo kariauti Libijoje. Jis apskundė šį sprendimą, bet nesėkmingai.

Penktadienį Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pareiškė, kad Maskva yra destabilizuojanti jėga Afrikoje, ir pažymėjo, kad Rusijos įtaka šiame regione neatitinka tarptautinės bendruomenės interesų.

Kremlius atmetė šiuos komentarus.


Šiame straipsnyje: Jevgenijus Prigožinaskaras Ukrainojesankcijosatidėtos sankcijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių