WSJ: V. Putino „Mirties pirklys“ V.Butas, paleistas iš JAV kalėjimo, parduoda ginklus Jemeno hučiams

Žinomas Rusijos ginklų prekeivis Viktoras Butas, kuris per kalinių mainus buvo paleistas iš JAV kalėjimo, grįžo į ginklų verslą, pranešė „The Wall Street Journal“, remdamasis šaltiniais, įskaitant vieną Europos žvalgybos pareigūną.

Jų duomenimis, rugpjūčio mėnesį V. Butas dalyvavo derybose su hučių judėjimo atstovais, kurie buvo atvykę į Maskvą sudaryti sandorio dėl 10 mln. dolerių vertės rusiškų Kalašnikovo tipo automatų ir kitų ginklų pirkimo.

Šaltiniai nenurodo, ar sandorį palaimino Rusijos vyriausybė, ar jis buvo sudarytas su jos tyliu sutikimu. Minėti šautuvai yra automatai AK-74, taip pat esą buvo diskutuojama dėl prieštankinių sistemų „Kornet“ ir priešlėktuvinių ginklų pardavimo, o juos planuojama pristatyti jau spalio mėnesį į Hodeidos uostą Jemene, prisidengiant maisto kroviniu. WSJ pažymi, kad į šį uostą jau anksčiau keliavo grūdų siuntos iš Rusijos.

V. Butas, turintis „Mirties pirklio“ pravardę, liūdnai pagarsėjo 2005 metais, kai JAV jam įvedė sankcijas už prekybą ginklais mainais į deimantus su buvusiu Liberijos prezidentu ir nuteistu karo nusikaltėliu.

JT ekspertai taip pat apkaltino jį pažeidus tarptautinį ginklų embargą Angolai ir Kongo Demokratinei Respublikai.

2008 metais V. Butas buvo suimtas Tailande per JAV Narkotikų kontrolės administracijos agentų, apsimetusių Kolumbijos sukilėliais, operaciją. Jis buvo nuteistas 25 metams, tačiau iki paleidimo 2022 metais atliko tik 12 metų laisvės atėmimo bausmę. Jis buvo paleistas į laisvę mainais į amerikiečių krepšininkę Brittney Griner, kuri Rusijoje buvo nuteista dėl kaltinimų narkotikų laikymu.

Po paleidimo į laisvę V. Butas dažnai pasirodo Rusijos televizijoje, komentuoja Rusijos politiką ir kritikuoja JAV. Rusijos žiniasklaida jį dažnai cituoja kaip ginklų prekybos ekspertą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patikslinimas

Patikslinimas portretas
Tai JAV ir ES teroristai yra tikri mirties pirkliai, parduodantys ginklus Kijevo valdančio režimo fašistams.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių