Xi Jinpingas: Kinija išlaikė istorinį išbandymą

Kinija savo atsaku į koronaviruso pandemiją išlaikė „nepaprastą ir istorinį išbandymą“, per antradienį vykusią iškilmingą medicinos specialistų apdovanojimo ceremoniją pareiškė prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas).

Valstybės propagandos mašina negaili pagyrų kinų vyriausybės atsakui į COVID-19 protrūkį, pateikdama šią sveikatos krizę kaip komunistų lyderių sumanumo ir organizacinių įgūdžių pavyzdį.

Xi Jinpingas antradienį šimtų plojančių delegatų su medicininėmis kaukėmis ir prie atlapų prisegtomis didelėmis raudonomis gėlėmis akivaizdoje išdalino aukso medalius keturiems medicinos srities „didvyriams“.

„Išlaikėme nepaprastą ir istorinį išbandymą“, – sakė Xi Jinpingas, girdamas šalį už „didvyrišką kovą“ su infekcija.

„Greitai pasiekėme pradinę sėkmę liaudies kare prieš koronavirusą... Pirmaujame pasaulyje atkuriant ekonomiką ir kovojant su COVID-19“, – pridūrė prezidentas.

Kinija dėl savo atsako į virusą sulaukė daug neigiamo dėmesio tarptautinėje arenoje, o Jungtinės Valstijos ir Australija kaltina Pekiną mėginimais nuslėpti viruso kilmę ir pavojingumą.

Tačiau Xi Jinpingas Kinijos kritikams pažėrė griežtų žodžių, teigdamas, kad „savanaudiški žingsniai, atsakomybės suvertimas ir poelgiai, painiojantys teisinga ir neteisinga“ gali padaryti žalos visam pasauliui.

Antradienį Liaudies susirinkimų rūmuose surengta prašmatni ceremonija prasidėjo tylos minute mirusiesiems per protrūkį pagerbti.

Tarp keturių laureatų buvo 83 metų Zhong Nanshanas (Džong Nanšanas) – šalies garsiausias medicinos ekspertas, tapęs Kinijos kovos su COVID-19 veidu.

Xi Jinpingas užkabino jam ant kaklo Kinijos prestižiškiausią nacionalinį medalį.

„Susikibsime rankomis su... pasaulio medicinos darbuotojais, kad tęstume pastangas nustatyti viruso kilmę“, – sakė Zhong Nanshanas.

Pekinas tvirtina, kad viruso, pirmąkart aptikto praėjusių metų pabaigoje Kinijos Uhano mieste, tikrasis šaltinis vis dar nėra žinomas.

Trims kitiems laureatams – biochemijos ekspertei Chen Wei (Čen Vei), vienos iš Uhano ligoninių vadovui ir 72 metų tradicinės kinų medicinos ekspertui – buvo suteiktas „Liaudies didvyrio“ garbės vardas.

Kai kurie delegatai klausydamiesi virtinės kalbų negalėjo sulaikyti ašarų.

Tačiau niekas nepaminėjo gydytojo Li Wenliango (Li Venliango), kuris vienas pirmųjų buvo nutildytas už tai, kad ėmė skambinti pavojaus varpais dėl protrūkio, o vėliau pats mirė nuo šios ligos.

Prieš ceremoniją valstybinis transliuotojas CCTV parodė vaizdo įrašų apie protrūkio piko Uhane montažą. Transliacijos metu skambėjo jaudinanti muzika ir buvo rodomi apsauginius kostiumus dėvinčių medikų bei pacientų pilnų ligoninių vaizdai.

Oficialiais duomenis, Kinijoje nuo COVID-19 mirė 4 634 žmonės. Vyriausybė daugiausia sustabdė protrūkį griežtu karantinu ir kelionių apribojimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių