Xi Jinpingas: smurtas Honkonge kelia grėsmę „viena šalis, dvi sistemos“ principui

  • Teksto dydis:

Neramumai Honkonge „metė rimtą iššūkį viena šalis, dvi sistemos“ principui, pagal kurį yra valdomas šis pusiau autonominis miestas, sakė Kinijos prezidentas Xi Jinpingas.

Demokratijos siekiantys protestuotojai ketvirtadienį ketvirtą dieną iš eilės užgriozdino miestą barikadomis ir rengė mitingus, protestuodami prieš tai, kad policininkas prieš kelias dienas pašovė tikra kulka ir sunkiai sužalojo protestuotoją, o dar vienas demonstrantas protesto metu buvo padegtas.

Pasak Kinijos prezidento, Pekinas „tvirtai remia“ Honkongo vyriausybę ir policiją, o „smurto sustabdymas ir chaoso sukontroliavimas, kartu atkuriant tvarką, dabar yra svarbiausia Honkongo užduotis. Xi Jinpingas, komentuodamas smurtą ir neramumus Honkonge, sakė, kad paskutiniai protestuotojų veiksmai „metė rimtą iššūkį pagrindiniam principui „viena šalis, dvi sistemos“.

Honkonge jau beveik šešis mėnesius nerimsta protestai. Protestus paskatino ekstradicijos į žemyninę Kiniją įstatymo projektas, bet vėliau protestuotojų reikalavimai išaugo į platesnius raginimus vykdyti demokratines reformas ir tyrimus dėl policininkų smurto.

Didžioji Britanija 1997 metais grąžino Honkongą Kinijai, kuri sutiko valdyti Honkongą pagal „vienas šalis, dvi sistemos“ susitarimą ir pasižadėjo, kad Honkonge mažiausiai 50 metų bus išsaugotos pagrindinės teisės.

Vis dėlto demokratijos siekiantys Honkongo protestuotojai kaltina Pekiną laužant šiuos pažadus ir griežtinant pusiau autonominės teritorijos kontrolę.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Laikas kinams okupuoti tą Honkongą ir visus triukšmaujančius piemenis sugrūsti į konclagerius.

lieka

lieka portretas
tik ivesti nato ir tegul pabando kistis i ju gyvenima......
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių