Pereiti į pagrindinį turinį

Žiaurus narkomafijos žudikas - lėlės Barbės draugo žvilgsniu

2010-10-12 19:24
Karjera: 37-erių E.Valdezas-Villarrealo (centre) – vienintelis žinomas JAV pilietis, kuris pasiekė tokių aukštumų sudėtingoje Meksikos kartelių struktūroje.
Karjera: 37-erių E.Valdezas-Villarrealo (centre) – vienintelis žinomas JAV pilietis, kuris pasiekė tokių aukštumų sudėtingoje Meksikos kartelių struktūroje. / AFP nuotr.

Kiti Laredo miestelio (Teksaso valstija) vaikai jį erzindavo vadindami Barbe, nes jo žvilgsnis primindavo lėlės Barbės draugo Keno. Po trijų dešimtmečių ši pravardė simbolizuoja žiaurų narkomafijos žudiką, rašo JAV dienraštis "The New York Times".

Kilęs iš geros šeimos

Tie, kurie pažinojo Edgarą Valdezą-Villarrealą, kai jis buvo mokyklos amerikietiško futbolo žvaigždė, negalėjo net įsivaizduoti, kad jaunuolis taps vienu labiausiai bauginančių Meksikos nusikaltėlių. Barbės šeima neiširo, tėvas nesmurtavo ir skurdo jis nematė.

E.Valdezo-Villarrealo tėvas turėjo parduotuvę Laredo centre. Jis išaugo šeimoje, kuri kiekvieną sekmadienį eidavo į bažnyčią, vertino sunkų darbą ir išsilavinimą. Dauguma jo giminaičių baigė koledžą, pradėjo verslą ir tapo įstatymą gerbiančiais piliečiais.

"Jis pasirinko kitą kelią, – pasakojo Barbės vyresnysis brolis Abelis Valdezas jaunesnysis. – Mes buvome gera šeima."

Tikrai ne angelas

Nusikaltėlio kelią E.Valdezas-Villarrealas pradėjo prekiaudamas marihuana Larede dešimto dešimtmečio pradžioje, bet niekada nebuvo areštuotas dėl kaltinimų narkotikų platinimu. Tiesa, iš jo bylos galima matyti, kad mokyklos futbolo komandos pažiba nebuvo labai geras berniukas.

Jis buvo suimtas už tai, kad vairavo neblaivus ir girtavo viešoje vietoje. 1992 m., būdamas paskutinėje klasėje, Barbė buvo areštuotas, nes važiavo prieš eismą ir padarė avariją, per kurią žuvo žmogus. Baigęs mokyklą jis atsisakė tėvo pasiūlymo tęsti mokslus koledže. Sakė, kad nori užsidirbti pinigų. Netrukus E.Valdezas-Villarrealas prisijungė prie gaujos, kuri per Laredą į Masačusetsą ir Misūrį vežė marihuaną.

1998 m. siekdamas išvengti arešto jis pabėgo į Meksiką, tiksliau į kitoje upės pusėje esantį Nuevo Laredą, ir daugiau nesirodė JAV iki šių metų rugsėjo, kai buvo perduotas Jungtinių Valstijų pareigūnams.

Nuevo Larede, brolio teigimu, E.Valdezas-Villarrealas atidarė nedidelę parduotuvę, o vietos pareigūnai priduria, kad taip pat užmezgė ryšius su vietos "Los Chachos" gauja, kuri tuomet buvo viena iš keturių grupuočių, kurios mieste kontroliavo narkotikų prekybą.

Žiaurus ir nesustabdomas

Kitais metais, 1999-aisiais, Įlankos kartelis ir jų smogikai grupuotė "Los Zetas" pradėjo periminėti Nuevo Laredo kontrolę ir Barbė įsitraukė į konfliktą.

A.Valdezas-Villarrealas teigia, kad brolis labai piktinosi grupuotės "Los Zetas" taktika žudyti priešų šeimos narius ir reikalauti didžiulių duoklių iš vietos verslininkų. Barbė esą prie vietos gaujų prisijungė tik iš dalies ir dėl savigynos sumetimų.

"Nesakau, kad jis angelas, bet jis principingas", – apibūdino brolį Abelis.

Tačiau "Los Chachos" pralaimėjo ir miesto kontrolė atiteko grupuotei "Los Zetas", kuri iki šiol jį kontroliuoja. O E.Valdezas-Villarrealas prisijungė prie Arturo Beltráno-Leyvos, kuris buvo vienas iš keturių Sinaloa kartelio lyderių.

Pats Barbė esą Meksikos policijai prisipažino, kad susipažino su A.Beltránu-Leyva, kai bandė susitikti su Įlankos kartelio vadovu Osielu Cárdenasu ir paprašyti, kad "Los Zetas" jo nenužudytų.

2003 m. E.Valdezas-Villarrealas tapo A.Beltráno-Layvos smogikų būrio, žinomo "Los Negros" vardu, lyderiu. Po metų jis jau perėmė vadovavimą visos Beltráno-Layvos gaujos operacijoms Akapulke ir išstūmė iš ten "Los Zetas" gaują. Karas buvo kruvinas: buvo kertamos galvos, šaudoma iš granatsvaidžių.

Barbės iškilo ypač greitai ne tik dėl savo ryšių Jungtinėse Valstijose, bet ir dėl savo žiaurumo. Pasimokęs iš islamistų teroristų E.Valdezas-Villarrealas norėjo filmuoti nukirsdinimus ir įrašus bei kūnus siųsti kaip pranešimą priešams.

Suėmė tik po mūšio

Jis buvo vienas pagrindinių Sinaloa ir Įlankos kartelių karo dėl kvaišalų kontrabandos kelio į Jungtines Valstijas kontrolės veikėjų, teigia JAV Narkotikų kontrolės administracija. Barbė taip pat laikomas atsakingu, kad tas konfliktas išsiplėtė į Centrinę ir Pietų Meksiką.

Pastaruoju metu E.Valdezas-Villarrealas kovojo dėl Beltráno-Leyvos grupuotės lyderio vardo po to, kai jos įkūrėjas A.Beltránas-Leyva buvo nukautas Meksikos jūrų pėstininkų praėjusių metų gruodį. Konfliktas kilo tarp Barbės ir A.Beltrano-Leyvos brolio Hectoro. Karas nusinešė mažiausiai 150 žmonių gyvybę, dauguma jų buvo nukankinti arba jiems nukirsta galva – tai žiauri žinia-įspėjimas kitiems.

Rugsėjo pradžioje E.Valdezas-Villarrealas buvo suimtas po mūšio su policija kaimo namelyje, kalnuose į šiaurės vakarus nuo Meksiko. Metų metus jis sugebėdavo pasprukti nuo teisėsaugos, nors už jo galvą buvo siūlomi milijonai dolerių, todėl šis areštas laikomas rimta pergale Meksikos valdžios paskelbtame kare su narkokarteliais ir Beltráno-Leyvos gauja.

Vienintelis amerikietis

Suimtas E.Valdezas-Villarrealas prisipažino, kad sukūrė kvaišalų kontrabandos kelią iš Panamos į Meksiką ir JAV, o iš Jungtinių Valstijų keliavo sunkvežimiai, pilni dolerių. Jis taip pat pripažino, kad buvo susijęs su daug ieškomiausių Meksikos narkobaronų, vienas tokių – Joaquínas Guzmánas, jis laikomas vienu pavojingiausių nusikaltėlių.

37-erių E.Valdezas-Villarrealo – vienintelis žinomas JAV pilietis, kuris pasiekė tokių aukštumų sudėtingoje Meksikos kartelių struktūroje.

"Jis atrodo esantis sumanus vaikis, bet taip pat labai žiaurus ir negailestingas, – pasakojo Meksikos kartelių karus analizuojantis Scottas Stewartas. – Per kartelių karus į aukštumas pakyla vykdytojai."

Dabar E.Valdezui-Villarrealui gresia trys kaltinimai JAV, tarp jų – tūkstančių kilogramų kokaino kontrabanda 2004–2006 m. Jo advokatas teigia, kad Barbė neigia visus kaltinimus, o prisipažinimą Meksikos pareigūnai esą išgavo prievarta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų