Zimbabvė iškvietė JAV ambasadorių dėl komentarų apie G. Floydą

Zimbabvė pirmadienį iškvietė JAV ambasadorių dėl vieno amerikiečių aukšto rango pareigūno komentarų, kad ši Afrikos pietuose esanti valstybė kursto antirasistinius protestus, kuriuos išprovokavo afroamerikiečio George'o Floydo (Džordžo Floido) žūtis, kai vyras buvo areštuojamas policijos.

Sekmadienį interviu televizijai „ABC News“ Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjas Robertas O'Brienas (Robertas O'Brajenas) Zimbabvę ir Kiniją pavadino „užsienio priešininkėmis“, kurios naudodamosi socialine žiniasklaida kursto neramumus ir „sėja nesantaiką“.

Jungtines Valstijas kelias dienas purtė protestai – kartais smurtiniai – dėl G. Floydo mirties, kai baltasis policininkas keliu spaudė jam kaklą, nepaisydamas G. Floydo skundų, kad jis negali kvėpuoti.

Zimbabvės užsienio reikalų ministerijos atstovas Jamesas Manzou (Džeimsas Manzus) sakė, kad JAV ambasadorius Brianas Nicholsas (Brajenas Nikolsas) buvo iškviestas paaiškinti R. O'Brieno komentarų.

„Man dabar su jumis kalbant, jis dalyvauja susitikime su mano ministru“, – pirmadienį sostinėje Hararėje naujienų agentūrai AFP sakė J. Manzou.

Vyriausybės atstovas Nickas Mangwana (Nikas Mangvana) sakė, kad Zimbabvė nelaiko savęs „Amerikos priešininke“.

„Mums labiau patinka turėti draugų ir sąjungininkų, o ne... bėdų su bet kuria kita šalimi, įskaitant JAV“, – vėlai sekmadienį tviteryje parašė N. Mangwana.

Zimbabvės ir JAV santykiai yra įtempti nuo 2002 metų, kai Vašingtonas dėl teisių pažeidimų įvedė sankcijas buvusiam prezidentui Robertui Mugabe (Robertui Mugabei) ir jo aplinkos žmonėms.

Šių metų kovą sankcijos buvo pratęstos nurodant, kad 2017-aisiais į valdžią atėjęs prezidentas Emmersonas Mnangagwa (Emersonas Mnangagva) nevykdo reformų ir smurtinėmis priemonėmis slopina opoziciją.

Zimbabvės aukšto rango pareigūnas, kurį citavo valstybinis laikraštis „Herald“, neigė R. O'Brieno kaltinimus.

„Visi, kas matė pastarųjų įvykių nuo tragiškos p. Floydo mirties iki tolesnių protestų genezę, supras, kad bet kokie kaltinimai dėl Zimbabvės dalyvavimo bet kuriuo etapu yra absurdiški“, – sakė pareigūnas, kurio pavardė nebuvo nurodyta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kokia dar zimbabve, ka ten iskviete??? Nustoti selpti juos, tegul toliau protestuoja.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių