Pereiti į pagrindinį turinį

Žudiko taikiklyje – bent 20 politikų

Vienos didžiųjų Lenkijos partijų skyriuje skerdynes surengęs įtariamasis iš viso planavo nužudyti bent 20 politikų. Ypatingų "simpatijų" vienai partijai jis neteikė – aukų sąraše figūruoja daugybės politinių jėgų atstovų pavardės, rašo lenkų dienraštis "Gazeta Wyborcza".

Biografija: taksistas ir skundikas

62 metų Ryszardas C., kuris buvo sulaikytas po to, kai praėjusią savaitę užpuolė Jarosławo Kaczyńskio partijos "Teisė ir teisingumas" Lodzės skyrių ir nužudė vieną žmogų, o kitą sunkiai sužeidė, pasižymi spalvinga biografija.

"Ką ligi šiol žinome apie Ryszardą C.? Tai technikumo absolventas, 62 metų. Čenstakavoje jis dirbo taksistu. Dešimt metų praleido emigravęs į Kanadą. Ten taip pat dirbo taksistu", – rašo dienraštis "Gazeta Wyborcza".

Šaltojo karo metais, kai Lenkiją valdė marionetinė Kremliaus pastatyta vyriausybė, žudikas šiek tiek uždarbiavo užsienyje, spekuliavo valiuta. Be to, anot dienraščio, Ryszardas C. buvo slaptas milicijos informatorius.

Lūžis – po diagnozės

Spėjama, kad Lodzės skerdiką žudyti pastūmėjo negailestinga medikų išvada. Teigiama, jog pernai vasarą vyriškis sužinojo, kad serga vėžiu. Esą būtent po to jis pradėjo ruoštis kruviniems darbams.

Kol kas nėra oficialiai patvirtinta, kad Ryszardas C. serga vėžiu. Tačiau įtariamojo kompiuterio ekspertizė parodė, kad tai veikiausiai tiesa. Žudikas praleido nemažai laiko internete ieškodamas onkologų ir onkologijos ligoninių adresų.

Sąraše – ir prezidentas

Vieną žmogų nužudęs ir kitą sunkiai sužeidęs lenkas turėjo sudaręs kur kas ilgesnį aukų sąrašą. Tai paaiškėjo po to, kai Lenkijos policijos ekspertai išnagrinėjo įtariamojo kompiuteryje buvusią informaciją.

"Šių metų liepą jis išsikraustė iš Čenstakavos. Nuo tada važinėjo po Lenkiją ir ruošėsi žudynėms. Iš pradžių jo taikiniai buvo politikai iš pirmųjų laikraščių puslapių – J.Kaczyńskis ir Leszekas Milleris (Seimo maršalka – red. past.)", – rašo "Gazeta Wyborcza".

Tačiau minėti du politikai – tik dalis kur kas ilgesnio sąrašo. Ištyrus Ryszardo C. kompiuterį, paaiškėjo, kad jis aktyviai domėjosi bent dviem dešimtimis įtakingų politinės arenos veikėjų. Sąraše minimas ir lietuviškas šaknis turintis Lenkijos prezidentas Bronisławas Komorowskis, ir užsienio reikalų ministras Radosławas Sikorskis.

20 žmonių sąraše figūruoja beveik visų didžiųjų Lenkijos partijų veikėjai. Taigi vargu ar pasitvirtins teorija, kad Ryszardas C. tryško neapykanta vienintelei J.Kaczyńskio partijai.

"Gazetos Wyborczos" duomenimis, vėžininkas žudikas B.Komorowskį ir kitus pretendentus į Lenkijos prezidento kėdę intensyviai stebėjo dar tuomet, kai vyko rinkimų kampanija. Gali būti, kad žudikas netgi lankėsi visuomenės susitikimuose su kandidatais.

Policija nustatė, kad Ryszardas C. ypač domėjosi vienu iš J.Kaczyńskio surengtų mitingų, kuris vyko Varšuvos Teatro aikštėje. Lodzės skerdikas prieš renginį internetu parsisiuntė išsamų šios aikštės planą.

Ketino pasigaminti bombą?

Kai kuriais regioninių partijų skyrių vadovais žudikas domėjosi itin intensyviai, mėgino surasti jų adresus. "Gazeta Wyborcza" skelbia, kad Ryszardas C. intensyviai domėjosi ne tik J.Kaczyńskio partijos štabu Lodzėje, bet ir kitais šios ir kitų partijų skyriais.

Daugiausia galimų taikinių buvo būtent Lodzėje – ten žudikas intensyviai stebėjo bent trijų partijų štabus.

Įtariama, kad Ryszardo C. planuose buvo ne tik užpulti pavienius politinius veikėjus, bet ir surengti stambų teroristinį išpuolį. Policija nustatė, kad tarp žudiko dažnai naudotų paieškos internete frazių buvo terminai "bombos pagaminimas", "savadarbė bomba" ir "dinamitas".

"Gazeta Wyborcza" rašo, kad žudikas galbūt planavo stambų išpuolį, po kurio ketino pabėgti į užsienį. Ryszardas C. internete ieškojo tokių pirkinių kaip dirbtinė barzda ir ūsai, jis taip pat domėjosi, kaip uždengti valstybinius savo automobilio numerius. Be to, žudiko vardu buvo užsakytas skrydis į užsienį, į kokią šalį – kol kas nenurodoma.

Pats Ryszardas C. kol kas atsisako liudyti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų