Autobuso keleivių nužudymas Norvegijoje sukėlė nepasitenkinimą policijos pajėgomis

  • Teksto dydis:

Trijų autobuso keleivių nužudymas Norvegijoje antradienį vėl sukėlė nepasitenkinimą šalies policijos pajėgų nesugebėjimu reaguoti į smurtinius nusikaltimus, praėjus pustrečių metų po Anderso Behringo Breiviko (Anderso Bėringo Breiviko) žudynių.

Pasak policijos, autobuso pagrobimu pirmadienio vakarą įtariamas vyras, nužudęs visus jame buvusius žmones, yra 30-metis Pietų Sudano pilietis, kurio pateiktas prieglobsčio prašymas buvo atmestas ir kuris turėjo būti deportuotas iš šalies.

Vyriškis, kurio pavardė viešai neskelbiama, niekieno nelydimas išvyko iš pabėgėlių centro vakariniame Ordalo miestelyje, sakė policijos pareigūnas Aage Loesethas (Ogė Lesetas) naujienų agentūrai AFP.

„Motyvo mes nežinome. Tai nustatys tyrimas“, – kalbėjo policijos komisaras Ronny Idenas (Ronis Idenas) žurnalistams pridurdamas, kad įtariamasis anksčiau nebuvo žinomas policijai.

Kruvino išpuolio aukomis tapo du apie 50 metų amžiaus vyrai – autobuso vairuotojas ir keleivis švedas, bei viena 19-metė.

„Mes nepastebėjome jokių perspėjimo ženklų“, – sakė pabėgėlių centrui vadovaujančios organizacijos „Hero“ direktoriaus padėjėjas Toras Brekke (Toras Brekė).

„Visiškai netikėta. Nebuvo jokių ženklų, rodančių, kad jis yra nestabilus arba galėtų padaryti ką nors panašaus“, – sakė jis.

Įtariamasis Norvegijoje gyveno nuo balandžio mėnesio. Rugpjūčio pabaigoje jis buvo apgyvendintas Ordalo centre, tačiau, vadovaujantis Dublino konvencija, turėjo būti deportuotas į Ispaniją, kur pirmą kartą pateikė prieglobsčio prašymą prieš atvykdamas į Norvegiją.

„Kelionė, į kurią jis išsiruošė vakar (pirmadienį), atrodo buvo jo paties iniciatyva“ ir nesusijusi su jo deportavimu, sakė T.Brekke.

Policija antradienio popietę turėjo apklausti vyriškį, kuris yra gydomas ligoninėje dėl patirtų sužalojimų peiliu.

Pirmiesiems, anksčiau už policiją, į įvykio vietą atvykusiems ugniagesiams ir medicinos darbuotojams teko panaudoti ugnies gesintuvą, kad sutramdytų vyriškį.

Išpuolio metu artimiausias policijos ekipažas buvo už 90 km nuo įvykio vietos, į kurią atvykti jam prireikė valandos ir 15 min.

Šis faktas vėl pažadino nepasitenkinimą policija, kaip ir po žiaurių ultradešiniųjų pažiūrų ekstremisto A.B.Breiviko įvykdytų žudynių 2011 metų liepą.

„Reagavimo laikas iš pažiūros buvo per ilgas, atsižvelgiant į tai, kad pirmieji atvyko ugniagesiai ir greitoji. Tai kelia susirūpinimą“, – sakė Ordalo meras Arildas Ingaras Laegreidas (Arildas Ingaras Legreidas) Norvegijos televizijai.

Medikai užtruko ketvirtį valandos, kol apie nelaimę pranešė policijai, o ši vėliau vykdama į įvykio vietą padarė 25 mylių lankstą, nes klaidingai pamanė, kad neprivažiuos tiesiai dėl vandens užlieto kelio.

Utiojos saloje, kur vyko Darbo partijos jaunimo stovykla, A.B.Breivikas siautėjo 75 minutes, per kurias nušovė 69 ten buvusius žmones. Dar aštuoni žmonės žuvo per jo surengtą sprogimą Oslos centre. Po šio įvykio dėl ilgo reagavimo laiko policijoje buvo atlikti nuodugnūs tyrimai.

Praėjusį mėnesį darbą pradėjusi Norvegijos naujoji centro dešiniųjų vyriausybė pažadėjo padidinti policijos išteklius ir sustiprinti saugumą šalyje.

Vienas iš konservatorės ministrės pirmininkės Ernos Solberg rinkiminių pažadų buvo policijos pajėgų reorganizavimas ir jų reagavimo laiko sutrumpinimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių