Pereiti į pagrindinį turinį

10 futbolo čempionato sirgalių bus teisiami, 150 rusų arešto išvengė

2016-06-13 11:44
BNS inf.

Maždaug 150 įtariamų futbolo chuliganų rusų išvengė arešto už smurtą, o 10 sirgalių iš Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Austrijos pirmadienį bus teisiami, pranešė Marselio prokuroras.

Anglijos rinktinės kapitonas Wayne'as Rooney (Veinas Runis) ir treneris Roy'us Hodgsonas (Rojus Hodžsonas) viešai kreipėsi į komandos sirgalius, prašydami juos elgtis tinkamai, kai UEFA pagrasino diskvalifikuoti šią komandą.

Šeštadienį 35 žmonės buvo sužeisti, trys – sunkiai, ir tai buvo didžiausias smurto protrūkis per tarptautinius turnyrus nuo 1998 metų pasaulio čempionato Prancūzijoje.

Vienas šeštadienį sužeistas anglų sirgalius yra „kritiškos, bet stabilios“ būklės, spaudos konferencijoje sakė Brice'as Robinas (Brisas Robenas), kuris dar pridūrė, kad šeši britų, vienas austrų ir trys prancūzų žiūrovai pirmadienį bus teisiami už minėtą smurtą Marselyje.

Nors užpuolikai nenustatyti, tačiau, pasak B.Robino, Marselyje vykusiuose neramumuose dalyvavo 150 „itin gerai treniruotų“ rusų chuliganų.

Jie buvo „pasiruošę hipergreitiems ir hiperžiauriems veiksmams“, kalbėjo B.Robinas. Jie prasmuko pro policiją, sakė jis. Rusai žaibiškai puldavo savo oponentus ir tuoj pat dingdavo.

Pasak Didžiosios Britanijos policijos operacijų futbolo čempionate vadovo, Marselyje rusų sirgaliai turėjo gumines dantų apsaugas, kovos menų pirštines ir buvo ginkluoti peiliais.

Policijos viršininko pavaduotojas Markas Robertsas laikraščiui „The Guardian“ sakė, kad nors „nedidelė mažuma“ Anglijos sirgalių ir ruošėsi sukelti neramumus per rungtynes, „rusų chuliganų“ buvo šimtai.

Marselio stadione „Stade Velodrome“ įtampa pasiekė kritinį tašką šeštadienį po lygiosiomis (1:1) pasibaigusių rungtynių tarp Anglijos ir Rusijos rinktinių.

Rusų sirgaliai įsiveržė į anglų rinktinės aistruolių zoną ir pradėjo peštynes, dėl kurių daugybė žiūrovų, tarp jų moterys ir vaikai, buvo priversti bėgti.

Baiminamasi dėl naujų susirėmimų

UEFA perspėjo Rusiją ir Angliją, kad jų komandos gali būti pašalintos iš čempionato, jeigu jų sirgaliai toliau kels problemų. Federacija tai pat paprašė abiejų rinktinių kreiptis į savo sirgalius ir paprašyti juos elgtis tinkamai.

Reaguodami į šį prašymą Anglijos komandos kapitonas W.Rooney ir jos treneris R.Hodgsonas įrašė bendrą kreipimąsi į futbolo aistruolius, kuriame paprašė vengti smurto ateityje.

„Kreipiuosi į jus, prašydamas vengti problemų, – sakė R.Hodsonas. – Mes tikrai labai norime likti varžybose“.

„Būkite saugūs, protingi ir toliau taip pat gerai palaikykite žaidėjus“, – paragino W.Rooney.

Didžiosios Britanijos vyriausybė išreiškė esanti „labai susirūpinusi“ dėl smurto protrūkio Marselyje ir pasisiūlė išsiųsti daugiau policijos pajėgų į Prancūziją.

UEFA pripažino, kad užtikrinant žiūrovų saugumą stadione būta spragų ir sirgaliai nebuvo tinkamai izoliuoti. Federacija taip pat pažadėjo ištaisyti tokią padėtį.

Prancūzijos Liono, kuriame pirmadienį vyks Belgijos ir Italijos rinktinių susitikimas, bei Tulūzos miestai paskelbė draudimą pardavinėti alkoholį Europos futbolo čempionato dienomis.

Prancūzijos vyriausybė suteikė regioninių policijos padalinių vadams įgaliojimą įvesti draudimą vartoti alkoholį ir juo prekiauti šalia vietų, kur vyksta Europos futbolo čempionato rungtynės, ir futbolo sirgalių zonose per visą mėnesį truksiantį čempionatą.

Šiaurės Airijos komandos sirgalius tapo pirmąją 2016 Europos futbolo čempionato auka. Per incidentą, kuris įvyko Prancūzijos Nicos mieste, jis persivertė per apsauginį atitvarą pajūryje ir krito į paplūdimį, pranešė policija.

Jaunas, trečią dešimtį einantis sirgalius, maždaug 2 val. ryto nukrito nuo maždaug 8 metrų aukščio pylimo, esančio Anglų promenadoje (Promenade des Anglais) prie jūros, nurodė pareigūnai.

Sekmadienį vyriausybė pranešė, kad nuo čempionato pradžios dėl smurto buvo suimta 116 žmonių ir 63 buvo uždaryti į areštinę.

Penki žmonės buvo išsiųsti iš Prancūzijos ir dar penki buvo įvardinti kaip keliantys grėsmę viešajai tvarkai, todėl jiems uždrausta įvažiuoti į šalį, nurodė Prancūzijos vidaus reikalų ministerija.

Per kitą incidentą sekmadienį Vokietijos futbolo aistruoliai susirėmė su ukrainiečių sirgaliais prieš C grupės varžybas Lilyje.

Peštynėse dalyvavo daugiau nei 50 gerai žinomų vokiečių chuliganų, nurodė šaltinis Vokietijos policijoje, kurį citavo sporto naujienų agentūra SID.

Paryžiuje maždaug 50 juodai apsirengusių prancūzų jaunuolių pradėjus kabinėtis prie kroatų sirgalių, prasidėjo peštynės, kurias išvaikė atvykę policijos pareigūnai.

Raudonasis pavojaus lygis

Šią savaitę šiauriniame Lilio mieste baiminamasi dėl galimų naujų rusų ir anglų sirgalių susirėmimų.

Kitos Rusijos komandos varžybos su Slovakija turėtų įvykti trečiadienį Lilyje, o ketvirtadienį Anglijos rinktinė žais su Velsu netoliese esančiame Lenso mieste.

Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko pripažino, kad jo šalies sirgaliai „elgėsi netinkamai“ ir perspėjo, kad UEFA šią savaitę gali skirti baudą. Jis taip pat apkaltino varžybų organizatorius, kad šie nesugebėjo atskirti besivaržančių komandų sirgalių.

Užtaria rusų chuliganus

Vienas aukšto rango Rusijos futbolo sąjungos (RFS) pareigūnas ir politikas, pagarsėjęs savo nacionalistinėmis pažiūromis, užtarė rusų sirgalius, dalyvavusius muštynėse su Anglijos futbolo rinktinės gerbėjais per Europos futbolo čempionatą Marselyje.

„Nematau nieko baisaus fanatų muštynėse, – sakė Igoris Lebedevas, RFS vykdomojo komiteto narys ir Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojas. – Priešingai, šaunuoliai mūsų vaikinai. Tęskite toliau!“

„Ir nesuprantu aš tų politikų ir valdininkų, kurie smerkia mūsų fanatus. Juos ginti reikia, o kai parvažiuos namo, tada išsiaiškinsime“, – parašė jis tinkle „Twitter“.

I.Lebedvas priklauso Rusijos liberalų demokratų partijos, kuriai vadovauja jo tikras tėvas Vladimiras Žirinovskis.

„Tai, kas įvyko Marselyje ir kituose Prancūzjos miestuose, ne fanatų kaltė, o policijos negebėjimas organizuoti tokius renginius“, – pridūrė jis.

Kitame interviu, „Life.ru“ tinklalapyje, I.Lebedeas tvirtino, kad rusus išprovokavo anglų futbolo gerbėjai, ir spėjo kad pats sporto ministras Vitalijus Mutko mielai būtų įsitraukęs į tas muštynes.

„Aš asmeniškai manau, jeigu Mutko būtų buvęs su fanatais tribūnose ir nebūtų oficialus asmuo, jis taip pat būtų ėjęs muštis su anglų fanatais, nes provokacija buvo būtent iš jų pusės“, – sakė I.Lebedevas.

Tačiau, kai Europos futbolo federacija UEFA pradėjo drausminę procedūrą prieš RFS, Rusijos sporto ministras V.Mutko šį sprendimą pavadino teisingu ir pažadėjo išaiškinti ir nubausti rusų sirgalius, sukėlusius neramumus stadione.

UEFA sekmadienį pareiškė, kad Rusija ir Anglija gali būti pašalintos iš Europos čempionato finalo, jeigu šių komandų aistruoliai toliau smurtaus.

Tada Rusijos RFS paragino savo aistruolius elgtis tinkamai, kad būtų išvengta minėto pašalinimo.

Maskvos miesto parlamentaras Maksimas Motinas taip pat užtarė rusų sirgalius. Televizijai „Dožd“ sekmadienį jis sakė Marselyje viską matęs savo akimis ir pabrėžė, kad „rusų sirgaliai nepadarė nieko nusikalstamo nei stadione, nei už jo ribų“.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų