Pereiti į pagrindinį turinį

„Amnesty International“: Ukrainos konflikte naudoti kasetiniai sprogmenys

2015-02-25 11:50
AP-BNS inf.
Reuters nuotr.

Ukrainą krečiančiame separatistiniame konflikte buvo naudojama neteisėta ginkluotė, tokia kaip kasetiniai sprogmenys, pareiškė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“, kritikuodama abi kovojančias puses dėl didelio civilių aukų skaičiaus.

„Atsižvelgdami į visus dabar žinomus faktus manome, kad juos (kasetinius sprogmenis) naudojo abi pusės“, – trečiadienį žurnalistams Maskvoje sakė „Amnesty International“ vyriausioji tyrimų direktorė Ana Neistat, pridūrusi, kad tai buvo sunku nustatyti.

„Amnesty International“ trečiadienį paskelbtoje kasmetinėje ataskaitoje taip pat sakoma, kad abi Ukrainos konflikto pusės kaltos dėl didelio žuvusių civilių skaičiaus, nes tiek vyriausybės, tiek separatistų pajėgos naudoja ne itin tiksliai nutaikomus minosvaidžius ir salvinės raketų ugnies sistemas, apšaudydamos gyvenamąsias vietoves.

Jau beveik 5,8 tūkst. žmonių žuvo nuo susirėmimų pradžios pernai balandį.

Rytų Ukrainoje „abi pusės nesiėmė protingų atsargumo priemonių civiliams apsaugoti, pažeisdamos karo įstatymus“, pabrėžė „Amnesty International“.

Organizacija taip pat užfiksavo atvejų, kai vyriausybės pajėgoms padedantys savanorių batalionai arba separatistų daliniai vykdydavo pagrobimus, kankinimus arba grupines egzekucijas, sakė A.Neistat.

Pagal trapų taikos susitarimą, sudarytą vasario 12 dieną, abi pusės įpareigotos atitraukti sunkiąją ginkluotę už 25 arba 70 km nuo fronto linijos, nelygu tų ginklų kalibras. Ukrainos kariškiai antradienį sakė, kad neatitrauks tų ginklų, kol nebus užtikrintas visiškas ugnies nutraukimas.

Daugiau naujienų