Pereiti į pagrindinį turinį

Atakai Nicoje ruošėsi: garbino smurtą, teroristines grupuotes ir augino barzdą

2016-07-19 07:21
BNS inf.

Pirmųjų ženklų, kad Nicoje siautėjęs sunkvežimio vairuotojas planuoja surengti kažkokį smurto išpuolį, pradėjo rastis prieš maždaug aštuonis mėnesius, kai jis nufotografavo žiniasklaidos straipsnį, pavadintą „Vyras tyčia rėžėsi automobiliu į kavinės terasą.“

Scanpix nuotr.

Maždaug tuo pačiu metu Mohamedas Lahouaiejas-Bouhlelis (Mohamedas Lahvaježas-Buhlelis) parodė vienam draugui vaizdo įrašą, kuriame matoma, kaip įkaitui nupjaunama galva, sakė Paryžiaus prokuroras Francois Molinsas (Fransua Molensas), pirmadienį pateikęs žurnalistams detalių apie pažangą tyrime.

„Kai (liudininkas) išreiškė nuostabą, Mohamedas Lahouaiejas-Bouhlelis pasakė: „Aš prie to įpratęs“, – nurodė F.Molinsas.

Daugelis tyrėjų apklaustų žmonių pasakojo, kad tas tris vaikus turintis tunisietis buvo „žmogus, nepraktikavęs musulmoniško tikėjimo, valgydavęs kiaulieną, vartodavęs alkoholį, narkotikus ir nevaržęs savo seksualinės veiklos“.

Tačiau F. Molinsas pridūrė, kad M. Lahouaiejas-Bouhlelis „pastaruoju metu buvo aiškiai susidomėjęs radikaliu džihadistų judėjimu“, prieš nukreipdamas 19 tonų sunkvežimį į Bastilijos paėmimo dieną šventusią minią Viduržemio pajūrio kurorte Nicoje ir nužudydamas 84 žmones.

Vis dėlto nebuvo nustatyta jokių aiškių jo ryšių su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS), kuri prisiėmė atsakomybę dėl tos atakos ir tvirtino, kad M.Lahouaiejas-Bouhlelis buvo vienas iš jos „karių“.

Ištyrus jo kompiuterį ir mobilųjį telefoną buvo aptikta įvairių nuotraukų ir interneto paieškų rezultatų, rodančių, kad M.Lahouaiejas-Bouhlelis žavėjosi smurtu ir džihadistų judėjimais, tokiais kaip „al Qaeda“ ir IS.

Domėjosi išpuoliu Orlande

Nuo liepos 1-osios M. Lahouaiejas-Bouhlelis beveik kasdien ieškodavo internete vaizdo įrašų, kuriuose skamba našidai – religinės giesmės, naudojamos „Islamo valstybės“ propagandai, taip pat skaitomos Korano ištraukos.

Be to, jis ieškojo informacijos apie musulmonų šventąjį pasninko mėnesį Ramadaną, pasibaigusį anksčiau šį mėnesį.

M. Lahouaiejas-Bouhlelis taip pat ieškojo informacijos apie teroro ataką viename gėjų klube Floridos mieste Orlande, nusinešusią 49 žmonių gyvybes, ir išpuolį Paryžiaus priemiestyje Manjanvilyje, kur praeitą mėnesį buvo nušauta policininkų sutuoktinių pora.

Abu tie išpuoliai siejami su „Islamo valstybe“.

Planavo iš anksto

M. Lahouaiejas-Bouhlelis taip pat laikė savo kompiuteryje „labai smurtingų“ nuotraukų, kuriose matomi lavonai, su IS vėliava pozuojantys kovotojai, „al Qaeda“ įkūrėjas Osama bin Ladenas ir šio judėjimo grupuotės Šiaurės Afrikoje buvęs vadas Mokhtaras Belmokhtaras (Mochtaras Belmochtaras), vėliau įkūręs atskirą grupuotę „al Murabitoun“.

Tyrėjai rado nuotrauką, kurioje matomas satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ viršelis. Pernai sausį du broliai nužudė 12 žmonių, įsiveržę į to leidinio redakciją Paryžiuje, o atsakomybę dėl tos atakos prisiėmė Jemene veikianti „al Qaeda“ grupuotė.

F. Molinsas sakė, kad M.Lahouaiejo-Bouhlelio ataka buvo „iš anksto apgalvota“.

Nuo liepos 1-osios jis ieškojo informacijos internete apie planuojamus Bastilijos dienos fejerverkus. Tarp jo naudotų internetinės paieškos frazių buvo „šiurpus mirtinas įvykis“, „siaubingas mirtinas nelaimingas atsitikimas“ ir „sukrečiantys vaizdo įrašai, nerekomenduojami jautriems žiūrovams“.

„Religinė barzda“

M. Lahouaiejas-Bouhlelis domėjosi sunkvežimius nuomojančiomis bendrovėmis ir ieškojo vienos ginklų parduotuvės adreso.

Jis išsinuomojo sunkvežimį liepos 4-ąją, o vienas liudininkas sakė tyrėjams, kad maždaug tuo pačiu metu būsimasis užpuolikas liovėsi skutęsis barzdą.

Kai buvo paklaustas, kodėl nusprendė užsiželdyti barzdą, M. Lahouaiejas-Bouhlelis atsakė: „Šios barzdos prasmė – religinė.“

Paėmęs sunkvežimį liepos 11-ąją, M. Lahouaiejas-Bouhlelis aplankė būsimo išpuolio vietą Anglų bulvare liepos 12-ąją apie 18 val. vietos laiku, kai apsaugos kameros užfiksavo tą mašiną, trumpai stabtelėjusią pakelėje. Jis vėl ten atvažiavo liepos 13-ąją apie 22 val., likus maždaug parai iki atakos.

Asmenukės pajūryje

Prancūzijai švenčiant Bastilijos paėmimo dieną M. Lahouaiejas-Bouhlelis veikiausiai daug laiko praleido pajūryje, po pietų darydamasis asmenukes paplūdimyje ir krantinėje.

F. Molinsas sakė, kad IS skelbiamos „instrukcijos“ šios grupuotės šalininkams, „gali paskatinti kai kuriuos žmones imtis veiksmų Prancūzijoje be būtinybės vykti į Siriją ir be tikslių įsakymų“.

„Vadovavimasis tais nurodymais, radikalizacija, gali vykti dar greičiau, jeigu jie būna nutaikyti į sutrikusios (psichikos) asmenis arba tuos, kurie žavisi smurtu“, – pabrėžė prokuroras.

„Bet kokiu atveju tai yra teroro aktas“, – pridūrė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų