Pereiti į pagrindinį turinį

B. Nemcovo nužudymo vieta tapo opozicijos susibūrimo tašku

Maskvoje opozicija bei jos rėmėjai siekia, kad tiltas, ant kurio beveik prieš metus buvo nužudytas žymus Kremliaus kritikas Borisas Nemcovas, būtų pavadintas jo vardu. Čia, nepaisant valdžios prieštaravimų, kasdien nešamos gėlės, vainikai, degamos žvakės.

Rėmėjai nukloja tiltą gėlėmis, valdžia viską išvalo, tačiau netrukus šalia B. Nemcovo portreto vėl atsiranda gėlių, žvakių, vainikų. Tai jau daugiau nei 300 dienų bet kokiu oru besitęsianti kova tarp valdžios ir opozicijos, kuri siekia, kad garsaus bendražygio atminimas būtų deramai įamžintas, o žmogžudystės kaltininkai – surasti.

Anot jų, tiltas, kuriuo eidamas buvo nušautas opozicijos lyderis B. Nemcovas, turi tapti oficialiu jo atminimo paminklu. Tačiau, pasak analitikų, tai primena katės ir pelės grumtynes – Kremlius B. Nemcovą verčiau pamirštų.

„Policija reguliariai čia suima aktyvistus ir vėliau jie turi vėl viską pradėti iš naujo. Nėra paaiškinama, kodėl jie sulaikomi. Žmonės tiesiog vežami į nuovadas, dažniausia į netoliese esantį Kitay-gorod kvartalą. Po to tiltas yra vėl nuvalomas, nepaliekant jokių protesto žymių“, – pasakoja opozicijos aktyvistas Ilja Pamfilovas.

Praeiviai sustoja pasižvalgyti, opozicijos šalininkai keičiasi idėjomis, o kartais čia galima išvysti ir nepaklusniai plazdančią Rusijos vėliavą, kuri yra matoma ir iš Raudonosios aikštės.

B. Nemcovo nužudymo vieta tapo nors ir kukliu, tačiau unikaliu susibūrimo tašku liberalų opozicijai, kuri netiki Kremliaus pateikta nužudymo versija ir siekia, kad Kremliui ištikimas Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas būtų apklaustas.

„Žinoma, B. Nemcovo žudikai nėra surasti. Esu įsitikinęs, kad nėra priežasties nutraukti tyrimą. Viliuosi, kad kaltininkai bus nubausti. Jų neišvengiamai laukia bausmė“, – sako I. Pamfilovas.

B. Nemcovas aktyviai dalyvavo šalies opozicijos judėsimuose, kuriuose nevengdavo išsakyti kritikos Kremliui. Prieš pat nužudymą, jis rengė tiriamąją ataskaitą, atskleidusią Rusijos valdžios įtaką Ukrainos separatistų operacijoms ir jų sėkmei.

Plačiau – LRT televizijos reportaže.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų