Pereiti į pagrindinį turinį

Debalcevėje į nelaisvę paimta mažiausiai 90 ukrainiečių karių, 82 – dingo

2015-02-19 13:46
AFP-AP-BNS inf.

Prorusiškiems separatistams užėmus svarbų Debalcevės miestą, į nelaisvę buvo paimta daugiau nei 90 ukrainiečių karių, dar 82 kariai dingo be žinios, ketvirtadienį pranešė Ukrainos kariuomenė.

Pasak pranešimo, kariuomenė dingusiųjų paieškai mobilizavo „tam tikras pajėgas“ ir paprašė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) padėti nustatyti jų buvimo vietą.

Ukrainiečių pajėgos pasitraukė iš strategiškai svarbaus geležinkelio mazgo Debalcevės trečiadienį po nuožmaus puolimo, kurį, pasak Kijevo, įvykdė Maskvos apginkluoti separatistai kartu su rusų reguliariosios kariuomenės kariais.

Ukrainos generalinio štabo pranešime sakoma, kad per atsitraukimą žuvo 13 karių ir dar 157 buvo sužeisti.

Kijevo pajėgos pranešė Debalcevėje į nelaisvę paėmusios „kelias dešimtis“ sukilėlių kovotojų, kuriuos ruošiasi apklausti.

Debalcevėje šeimininkauja kazokai

Ukrainos rytinis Debalcevės miestas ketvirtadienį atrodė kontroliuojamas daugiausiai prorusiškų separatistų, kai jį gynusios Kijevo vyriausybės pajėgos diena anksčiau pradėjo atsitraukimą.

Naujienų agentūros „The Associated Press“ žurnalistai, aplankę apie pusę Debalcevės rajonų, matė, kad visur šeimininkauja separatistų kovotojai, iš pažiūros – daugiausia kazokai.

Rusijos kazokų lyderis Nikolajus Kozicynas, kuris yra įtakingas separatistų pajėgų vadas Rytų Ukrainoje, buvo pastebėtas važinėjantis kariniu visureigiu, atimtu iš vyriausybės pajėgų.

Pergalę švenčiantys kazokai juokėsi, glėbesčiavosi ir pozavo nuotraukoms.

Tačiau viena kazokus vežusi mašina užvažiavo ant minos už maždaug 200 metrų nuo žurnalistų. Per šį įvykį vienas kovotojas buvo sužeistas, o kitas žuvo.

Vienas Ukrainos kariuomenės atstovas ketvirtadienį sakė, kad daugiau negu 90 proc. vyriausybės pajėgų jau atsitraukė iš Debalcevės ir šio strategiškai svarbaus miesto apylinkių, bet kada atsitraukimas bus visiškai baigtas, nežinia.

Kariškių atstovas Anatolijus Stelmachas taip pat sakė, kad sukilėlių artilerija pastarąją parą smarkiai apšaudė vieną miestelį, esantį netoli Kijevo vyriausybės kontroliuojamo pietrytinio Mariupolio uostamiesčio prie Azovo jūros.

Ukrainos pajėgos atsitraukimą iš Debalcevės pradėjo trečiadienį, po kelias savaites trukusių įnirtingų susirėmimų. Šio miesto kontrolė separatistams yra strategiškai svarbi, nes Debalcevė yra svarbi geležinkelio jungtis tarp pagrindinių jų tvirtovių Donecko ir Luhansko.

Kautynės dėl Debalcevės tęsėsi, nors sekmadienį įsigaliojo paliaubų susitarimas.

Tuo tarpu Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) ketvirtadienį sakė, kad kartu su Vokietijos kanclere Angela Merkel kalbėjosi su Ukrainos bei Rusijos lyderiais apie paliaubų pažeidimus ir jų padarinius.

Daugiau detalių apie šias diskusijas jis nepateikė.

Daugiau naujienų