Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl išpuolio Briuselio žydų muziejuje įtariamojo praeities – pavojaus varpai

2014-09-08 08:45
AFP-BNS inf.
AFP nuotr.

Paaiškėjęs faktas, kad asmuo, kuris įtariamas surengęs mirtinas šaudynes Briuselio žydų muziejuje, anksčiau dalyvavo pagrobiant ir kankinant žmones Sirijoje, rodo, kad Europa neapsaugota nuo teroristinių atakų, sako ekspertai.

Prancūzų žurnalistas Nicolas Heninas (Nikola Henenas) savaitgalį pranešė, kad Mehdi Nemmouche'as (Mehdis Nemušas), kuris buvo išduotas Belgijai dėl gegužės 24 dieną muziejuje surengto išpuolio, per kurį buvo nušauti keturi žmonės, buvo tarp džihadistų, kurie jį laikė nelaisvėje Sirijoje.

Anksčiau žurnale „Le Pont“ dirbęs N.Heninas šio leidinio tinklalapyje rašė, kad 29 metų M.Nemmouche'as buvo jo kankintojas, kurio nelaisvėje jis buvo nuo 2013 metų liepos iki gruodžio.

Pasirodžius šiai žiniai, visoje Europoje suskambo pavojaus varpai.

„Tai pirmasis pavykęs teroristinis išpuolis Europoje, siejamas su Sirijos (džihadistų) tinklais“, - sakė terorizmo klausimų ekspertas Jeanas-Charles'as Brisard'as (Žanas Šarlis Brizaras).

Šimtai vyrų, panašiai kaip Alžyre gimęs Prancūzijos pilietis M.Nemmouche'as, sugrįžo į Europą užgrūdinti kovų Sirijoje ir pasirengę čia sėti terorą bei chaosą.

„Tai masinis fenomenas, kuris sparčiai plinta“, - sakė Louis Caprioli (Luji Kaprioli), 1998-2004 metais vadovavęs Prancūzijos vidaus žvalgybos agentūros kovos su terorizmu padaliniui.

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) sakė, kad mažiausiai 500 žmonių iš Britanijos išvyko į Siriją ir Iraką kovoti džihadistų gretose ir maždaug pusė jų jau sugrįžo.

Manoma, kad iš Prancūzijos apie 950 žmonių išvyko ar rengiasi vykti kovoti į Siriją; dalis jų jau yra sugrįžę į Europą.

J.-Ch.Brisard'o duomenimis, Irake ir Sirijoje kartu su džihadistais kovėsi ar vis dar kaunasi apie 3 200 europiečių. Jis pažymėjo, kad Europa turi ruoštis naujoms teroristų atakoms.

N.Heninas, kuris su dar trimis prancūzų žurnalistais buvo paimtas į džihadistų nelaisvę ir balandį paleistas, sakė, kad M.Nemmouche'as buvo bauginanti figūra.

„Kai M.Nemmouche'as nedainavo, jis kankino“, - rašė N.Heninas šeštadienį paskelbtame straipsnyje.

„Jis priklausė nedidelei grupei prancūzų ir jo apsilankymai įvarydavo siaubą maždaug 50 sirų kalinių, laikytų gretimose kamerose“, - rašė jis.

„Kasnakt iš kambario, kuriame aš taip pat buvau tardomas, pasigirsdavo smūgių kruša. Kankinimai tęsdavosi visą naktį, iki rytinių maldų“, - pasakojo žurnalistas.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as (Bernaras Kazenevas) po laikraštyje „Le Monde“ pasirodžiusios informacijos patvirtino, kad prancūzų žvalgyba „perdavė teisėjams duomenų, kurie rodo, kad M.Nemmouche'as galėjo būti įkaitais laikytų (keturių žurnalistų) kalintojas“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų