Pereiti į pagrindinį turinį

Džihadistai susprogdino senovinę šventyklą Palmyroje

2015-08-24 05:33
BNS inf.
Baal Šamino šventykla
Baal Šamino šventykla / Scanpix nuotr.

„Islamo valstybės“ (IS) kovotojai Sirijos Palmyros mieste, įtrauktame į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, sekmadienį susprogdino senovinę Baal Šamino šventyklą, pranešė vienas pareigūnas, o tas statinys tapo dar vienu iš virtinės kultūros paminklų, sunaikintų tos džihadistų grupuotės.

Palmyrą, garsėjančią dėl gerai išlikusių senovės graikų ir romėnų laikų griuvėsių, IS atkovojo iš vyriausybės pajėgų šių metų gegužę. Nuo tada buvo baiminamasi, kad džihadistai gali sunaikinti neįkainojamą paveldą, kaip ši grupuotė pasielgė kitose Sirijos ir Irako vietose.

Iki sekmadienio dauguma Palmyros garsiausių paminklų išliko nepaliesti, nors buvo pasirodę pranešimų, kad „Islamo valstybės“ kovotojai juos užminavo. Grupuotė taip pat esą sunaikino vieną garsią liūto statulą, buvusią prie muziejaus pastato.

„Šiandien „Daesh“ padėjo didelį kiekį sprogmenų Baal Šamino šventykloje, o vėliau ją susprogdino, padarydami didelę žalą šventyklai“, – Sirijos senienų vadovas Maamounas Abdulkarimas (Maamunas Abdulkarimas) sakė naujienų agentūrai AFP, naudodamas arabišką IS akronimą.

„Celė (šventyklos vidinė dalis) buvo sunaikinta, o aplinkinės kolonos nuvirto“, – nurodė jis.

IS, kontroliuojanti dideles teritorijas Sirijoje ir kaimyniniame Irake, užėmė Palmyrą gegužės 21 dieną, sukeldama didelį tarptautinį susirūpinimą dėl šios vietos, kurią UNESCO įvardija kaip turinčią „išskirtinę visuotinę vertę“, likimo.

Baal Šamino šventykla buvo pastatyta 17 mūsų eros metais ir išplėsta valdant Romos imperatoriui Adrianui 130 mūsų eros metais.

Dykumos perlu vadinama Palmyra, kurios pavadinimas reiškia Palmių miestas, yra gerai išlikusi senovinė oazė, esanti už 210 km į šiaurės rytus nuo Damasko.

Šios gyvenvietės pavadinimas buvo pirmąkart paminėtas vienoje molio lentelėje užrašytame tekste XIX šimtmetyje prieš mūsų erą, kur sakoma, kad ta oazė yra Šilko kelio ir tarp Persijos įlankos bei Viduržemio jūros keliaudavusių karavanų sustojimo vieta.

Prieš II mūsų eros šimtmetyje išplintant krikščionybei Palmyroje buvo garbinamas babiloniečių audros ir karo dievas Baalas, taip pat Jaribolas (saulė) ir Aglibolas (mėnulis).

Jungtinių Tautų (JT) Švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) pirmadienį pareiškė, kad „Islamo valstybės“ džihadistų įvykdytas senovinės šventovės susprogdinimas Sirijos Palmyros mieste yra „karo nusikaltimas“.

„Šis sunaikinimas yra dar vienas karo nusikaltimas ir didžiulis Sirijos žmonių ir visos žmonijos praradimas“, – sakoma UNESCO vadovės Irinos Bokovos pareiškime, kuriame priduriama, kad „kaltininkai privalo atsakyti už savo veiksmus“.

Baal Šamino šventykla, kurią sekmadienį susprogdino „Islamo valstybės“ džidhaidstai, laikoma antrąją pagal svarbą senosios Palmyros šventove.

„Kelių civilizacijų kryžkelėje esančios Palmyros menas ir architektūra yra Sirijos identiteto ir istorijos kompleksiškumo bei turto simbolis“, – sakė I.Bokova.

„Ekstremistai stengiasi sunaikinti šią įvairovę ir turtingumą“,– pridūrė ji.

„Grupuotė „Daesh“ žudo žmonės, naikina paminklus, bet jie negali nutildyti istorijos ir jiems niekada nepavyks ištrinti šios didžios kultūros iš pasaulio atminties“, – pabrėžė ji, pavartojusi arabišką „Islamo valstybės“ akronimą.

„Nepaisant kliūčių ir fanatizmo, žmonijos kūrybiškumas vyraus, pastatai ir vietovės bus restauruotos, kai kurios atstatytos“, – pažymėjo I.Bokova.

Iki sekmadienio dauguma Palmyros garsiausių paminklų dar buvo nepaliesti, nors buvo pasirodę pranešimų, kad „Islamo valstybės“ kovotojai juos užminavo. Grupuotė taip pat esą sunaikino vieną garsią liūto statulą, buvusią prie muziejaus pastato.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų