Pereiti į pagrindinį turinį

ES ragina Rusiją „skubiai“ paleisti ukrainiečių pilotę

2015-02-26 15:34
AFP-BNS inf.
Nadija Savčenko
Nadija Savčenko / Reuters nuotr.

Europos Sąjunga ketvirtadienį paragino Rusiją „skubiai“ paleisti Ukrainos kariuomenės pilotę Nadiją Savčenko, kuri prieš 75 dienas pradėjo bado streiką, protestuodama prieš areštą.

ES užsienio politikos vadovės Federicos Mogherini (Federikos Mogerini) atstovė pareiškė, kad Rusija „yra atsakinga už jos labai silpną sveikatą“, Maskvos teismui atmetus N.Savčenko skundą dėl jos ikiteisminio suėmimo.

Jos paleidimas „atitiktų neseniai priimtą (Minsko paliaubų susitarimą)... ir įsipareigojimą paleisti visus įkaitus ir sulaikytus asmenis, susijusius su konfliktu Ukrainoje“, – sakoma pareiškime.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka apie N.Savčenko bylą kalbėjosi balandžio 12 dieną Minske vykusiame susitikime su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u (Fransua Holandu).

33 metų ukrainietė sraigtasparnio pilotė Nadija Savčenko šiuo metu yra laikoma Maskvos kalėjimo ligoninėje ir badauja nuo gruodžio 13-osios.

Rusija ją kaltina prisidėjus prie dviejų rusų žurnalistų žūties Rytų Ukrainoje birželio mėnesį, kai buvo subombarduotas vienas prorusiškų separatistų postas.

Manoma, kad ją pagrobė prorusiški separatistai rytinėje Ukrainoje ir nelegaliai pervežė į Rusiją. Tačiau Rusija sako, kad pilotė savo noru kirto Rusijos sieną, apsimesdama pabėgėle. Ukrainietė visus kaltinimus neigia.

N.Savčenko, kuri yra pirmoji Ukrainoje ginkluotųjų pajėgų pilote tapusi moteris, savo šalyje yra laikoma nacionaline didvyre, o spalį, jai nedalyvaujant, buvo išrinkta į parlamentą.

Pirmadienį Vokietija pranešė, kad vasario 15 dieną N.Savičenko aplankė du vokiečių medikai, tačiau informacijos apie jos būklę nepateikė.

Vis tik Vokietijos užsienio reikalų ministerija paragino ją paleisti, išreikšdama „rimtą susirūpinimą“ dėl jos sveikatos.

Daugiau naujienų