Pereiti į pagrindinį turinį

Estijoje 15-metis moksleivis nušovė savo mokytoją

2014-10-27 14:42
BNS inf.
Reuters nuotr.

Viljandyje Palalino gimnazijoje pirmadienį popiet mokinys šovė į mokytoją, kuri žuvo. Sulaikomas paauglys policijai nesipriešino.

Apie 13 val. 55 min, per vokiečių kalbos pamoką, 15-metis moksleivis nušovė vokiečių kalbos mokytoją Enę Sarap. Klasėje tuo metu buvo keturi ar penki moksleiviai.

„Šaulys sulaikytas, pavojus niekam nebegresia. Policija tikrina mokyklos patalpas“, – sakė naujienų agentūrai BNS apie 15 val. 5 min. Policijos ir pasienio apsaugos valdybos atstovai.

Naujienų agentūrai AFP policijos atstovė Kristina Kostina patvirtino, kad šaudyta per vokiečių kalbos pamoką ir kad daugiau aukų ar sužeistųjų nėra.

Visi moksleiviai ir mokytojai iš tos mokyklos evakuoti.

Vokiečių kalbos mokytoja 56-erių E.Sarap 2007 metais buvo išrinkta Viljandžio apskrities metų mokytoja.

Sulaikytas užpuolikas tardomas policijoje. Minima, kad jis šaudęs iš revolverio, teisėtai užregistruoto šio moksleivio tėvui.

Šio tragiško išpuolio motyvai dar nenustatyti. Tačiau laikraštyje „Postimees“ rašoma, kad nenustatytas berniukas socialiniame tinkle „Facebook“ parašė nerimą keliančių komentarų ir įdėjo ginklų bei karo vaizdų.

„Nevertinkite manęs pagal tai, kad esu ramus. Niekas žmogžudystės neplanuoja garsiai“, – nurodo „Postimees“ vieną balandžio 1 dieną paskelbtą komentarą.

Estijos žiniasklaida pateikia mokyklos direktoriaus nuomonę apie šaudžiusį paauglį, kad jis buvo „labai gero elgesio jaunuolis“, niekad anksčiau nekėlęs jokių problemų mokyklai.

„Jo pasiekimai mokykloje nebuvo blogi, vidutinis mokinys, – sakė direktorius Aavo Palo (Avas Palas). – Neturiu jokios informacijos, kad ta mokytoja anksčiau būtų turėjusi konfliktų su mokiniais ir lig šiol nežinau, kas iš tikrųjų įvyko“.

Į nelaimės vietą Viljandyje iš sostinės išvažiavo švietimo ministras Jevgenijus Osinovskis.

Ministras pirmininkas Taavi Roivas (Tavis Reivas) vyriausybės vardu pareiškė užuojautą nušautos mokytojos artimiesiems.

„Šiandien Viljandžio mokykloje buvęs šaudymas, pasibaigęs mokytojos mirtimi, yra sukrėtimas mums visiems. Visų žmonių Estijoje mintys yra su Viljandžio žmonėmis“, – pasakė vyriausybės vadovas.

„Tokių įvykių neturėtų būti. Mūsų visų pareiga pastebėti, kai asmeniui greta mūsų reikia pagalbos“, – pridūrė jis.

Užuojautą pareiškė Estijos prezidentas

Prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas (Tomas Hendrikas Ilvesas) pareiškė nuoširdžią užuojautą tragiškai žuvusios mokytojos Enės Sarap šeimai ir artimiesiems, visam Palalinos gimnazijos Viljandyje kolektyvui.

„Tai kas įvyko – tragedija ne vienos mokyklos, ne vieno miesto. Tai visos Estijos tragedija. Tai liūdesys ir sukrėtimas mums visiems“, – sakė T.H.Ilvesas.

Prezidentas pabrėžė, kad joks konfliktas visuomenėje, bendrijoje ar šeimoje neturi virsti smurtu.

„Aš nuoširdžiai prašau savo tautiečių estų – pastebėkite laiku ir veikite laiku. Nepraleiskime nė vieno nesusipratimo, pykčio, kartėlio, fizinio ar psichinio smurto, liūdesio. Kalbėkimės tarpusavyje, remkime vienas kitą, padėkime vienas kitam. Itin meiliai apkabinkime šiandien savo vaikus, grįžusius iš mokyklos“, – ragino T.H.Ilvesas.

Prezidentas išreiškė viltį, kad visos pirmadienio tragedijos aplinkybės bus išaiškintos.

Į tragedijos vietą išvažiavo švietimo ir mokslo ministras Jevgenijus Osinovskis, ketinantis aiškintis mokytojos nužudymo aplinkybes ir padaryti atitinkamas išvadas.

„Tyrimu reikia nustatyti priežastis, tada galėsime daryti išvadas, – sakė jis. – Teisėsaugos organai turi išaiškinti, kokiu būdu ginklas tapo prieinamas moksleiviui, kokių galėjo būti problemų, ir daugelį kitų dalykų“.

„Suprantama, visi dabar yra sukrėsti, todėl valstybė turi suteikti pagalbą. Pirmiausia, man reikia susitikti su miesto valdžia, aptarti, ką galima padaryti susidariusioje padėtyje“, – sakė ministras, vykdamas į Viljandį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų