Pereiti į pagrindinį turinį

Filipinuose islamistai nupjovė galvą kanadiečiui įkaitui

2016-04-26 07:24
BNS inf.

Filipinuose islamistai kovotojai nupjovė galvą vienam kanadiečiui įkaitui, padidindami nuogąstavimus dėl daugiau negu 20 kitų pagrobtųjų, laikomų atokiose salose, o saugumo pajėgos antradienį pažadėjo sučiupti ekstremistus.

Justinas Trudeau
Justinas Trudeau / Scanpix nuotr.

Nupjauta vyro galva buvo rasta pirmadienį išmesta prie Holo miesto rotušės kalnuotoje, atogrąžų miškais apaugusioje pietinėje Filipinų saloje, kuri yra islamistų grupuotės „Abu Sayyaf“ („Kalavijo tėvas“) tvirtovė.

Kanados premjeras Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) ir Filipinų pareigūnai nurodė, kad ta auka yra Johnas Ridsdelas (Džonas Ridsdelas), beveik 70 metų pensininkas, kuris buvo pagrobtas prieš septynis mėnesius iš savo jachtos kartu su kitu kanadiečiu, norvegu ir filipiniete.

„Tai buvo šaltakraujiška žmogžudystė, o atsakomybė už ją tenka teroristų grupuotei, paėmusiai jį įkaitu“, – J.Trudeau sakė Otavoje.

Tie keturi žmonės buvo pagrobti iš mažųjų laivų uosto netoli Davao miesto, už daugiau negu 500 km nuo Holo. Šis išpuolis papildė virtinę pagrobimų, įvykdytų griežtos struktūros neturinčio kovotojų tinko „Abu Sayyaf“, kuris jau ilgiau negu du dešimtmečius pelnėsi grobdamas žmones ir reikalaudamas už juos išpirkos.

Kiti trys pagrobtieji buvo kanadietis Robertas Hallas (Robertas Holas), jo mergina Marites Flor ir norvegas vieno kurorto vadovas Kjartanas Sekkingstadas (Čartanas Sekingstadas).

Praėjus šešioms savaitėms po pagrobimo kovotojai paskelbė vaizdo įrašą, kuriame įkaitai matomi laikomi džiunglėse. Pagrobėjai pareikalavo sumokėti 21 mln. JAV dolerių išpirką už kiekvieną iš trijų užsieniečių įkaitų.

Vyrai prieš kamerą buvo priversti maldauti, kad jų gyvybės būtų išgelbėtos. Per kelis tolesnius mėnesius buvo paskelbta panašių vaizdo įrašų, kuriuose įkaitų būklė atrodė pablogėjusi.

Naujausiame vaizdo įraše J.Ridsdelas sakė, kad pagrobėjai nužudys jį balandžio 25 dieną, jeigu nebus sumokėta 6,4 mln. JAV dolerių išpirka.

Praėjus kelioms valandoms po pagrobėjų nustatyto galutinio termino Filipinų policija nurodė, kad du žmonės, važiavę motociklu, numetė nupjautą žmogaus galvą netoli rotušes Holo mieste, kuris yra už maždaug tūkstančio kilometrų nuo Manilos.

J.Ridsdelas, buvęs žurnalistas, naftos įmonės vadovas ir buriavimo entuziastas, persikėlė į Filipinus dirbti vienos aukso kasyklos vadovu, o vėliau išėjo į pensiją.

Pasak J.Trudeau, Kanada bendradarbiauja su Filipinais, kad žudikai būtų surasti ir nuteisti. Taip pat dedamos pastangos išvaduoti kitus įkaitus.

Radikali „Abu Sayyaf“ grupuotė priklauso platesniam musulmonų separatistų tinklui, veikiančiam daugiausiai katalikiškų Filipinų pietuose. Jų kova su centrine vyriausybe nuo praeito amžiaus 8-o dešimtmečio nusinešė jau per 100 tūkst. žmonių gyvybių.

Pareigūnai nurodė, kad šiuo metu ta grupuotė laiko per 20 užsieniečių įkaitų, kurie į kovotojų rankas pateko per pastaruoju metu įvykdytų pagrobimų bangą.

„Abu Sayyaf“ lyderiai neseniai prisiekė ištikimybę džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS), keliančiai sumaištį Artimuosiuose Rytuose ir įvykdžiusiai pražūtingų atakų Europoje.

Tačiau analitikai sako, kad „Abu Sayyaf“ yra labiausiai susitelkusi į pelningą įkaitų grobimą, o ne siekia vykdyti ideologinį karą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų