Pereiti į pagrindinį turinį

Juodžiausios šaudynės JAV istorijoje: per išpuolį gėjų klube žuvo 50 žmonių

2016-06-12 19:10
BNS inf.

Floridos valstijos mieste Orlande ginkluotas užpuolikas, sekmadienį paryčiais įsiveržęs į vieną gėjų klubą, nužudė 50 žmonių, o dar 53 buvo sužeisti, pranešė policija.

Per kruvinas šaudynes viename Floridos gėjų klube, kurios kilo, kai sekmadienį paryčiais jame ėmė šaudyti automatu ir pistoletu ginkluotas vyras, mažiausiai 50 žmonių žuvo, o dar 53 buvo sužeisti, pranešė teisėsaugos pareigūnai.

IS prisiėmė atsakomybę už šaudynes

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) prisiėmė atsakomybę už sekmadienį įvykdytas šaudynes gėjų klube Orlando mieste Floridos valstijoje, pranešė su ekstremistais susijusi naujienų agentūra „Amaq“, remdamasi neįvardytu šaltiniu.

„Ataką, įvykdyta prieš naktinį klubą homoseksualams Orlande, Floridoje, per kurią žuvo arba buvo sužeisti per 100 žmonių, įvykdė „Islamo valstybės“ kovotojas“, – sakoma lakoniškame pranešime.

„Amaq“ daugiau detalių nepateikė.

Didžiausios kada nors Jungtinėse Valstijose įvykdytos šaudynės, kurias surengė afganų kilmės 29 metų JAV pilietis Omaras Mateenas, turėjęs privataus apsaugininko licenciją, nusinešė 50 žmonių gyvybių, o dar 53 žmonės buvo sužeisti. Užpuolikas buvo nukautas per policijos šturmą.

O.Mateenas gyveno Floridos mieste Port Sent Lusyje, o jo tėvas sakė televizijai „NBC News“, kad sūnus neseniai įtūžo, kai Majamyje pamatė besibučiuojančius du vyrus. Pasak jo, tai galėjo paskatinti Omarą surengti ataką.

JAV žiniasklaida anksčiau paskelbė, kad O.Mateenas prisiekė ištikimybę „Islamo valstybei“.

Pareigūnai aiškinasi, ar įtariamasis „prijautė“ radikaliajam islamizmui.

Valstijos įrašai rodo, kad O.Matinas bent nuo 2011 metų turėjo licenciją šaunamajam ginklui, taip pat buvo įgijęs privataus apsaugininko licenciją, nors neaišku, ar jis kada nors dirbo apsaugininku. Floridos valstijoje ginkluoto apsaugininko licenciją galima gauti tik išklausius 28 valandų kursus, vedamus kvalifikuoto instruktoriaus.

Prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sakė, kad Federalinis tyrimų biuras (FTB) šias žudynes tiria kaip „teroro aktą“.

„Aišku, kad jis buvo žmogus, kupinas neapykantos“, – B.Obama sakė apie įtariamą šaulį.

Pasak prezidento, birželio 12-oji tapo „ypač širdį draskanti diena“ lesbiečių, gėjų, biseksualų ir translyčių asmenų bendruomenei, taip pat „išblaivinantis priminimas, kad išpuolis prieš bet kurį amerikietį yra ataka prieš visus, kad ir kokia būtų jų rasė, tautybė arba lytinė orientacija“.

„Šaulys nusitaikė į naktinį klubą, kuriame žmonės rinkdavosi, kad taptų draugais, šokti ir dainuoti – gyventi“, – pridūrė B.Obama.

„Vieta, kurią jie atakavo, yra daugiau negu naktinis klubas. Tai solidarumo ir įgalinimo vieta, kur žmonės ateidavo atkreipti dėmesį, išsakyti, kas jiems rūpi ir ginti savo pilietines teises“, – pabrėžė JAV lyderis.

Užpuolikas nukautas

Pats ginkluotas užpuolikas, įsiveržęs į naktinį klubą Orlando mieste ir sukėlęs vienas didžiausių šaudynių per JAV istoriją, galiausiai buvo nukautas per policijos specialiųjų pajėgų šturmą.

„Patikrinome pastatą, ir aš su dideliu liūdesiu pranešu, kad yra ne dvidešimt, o penkiasdešimt aukų, neskaitant užpuoliko“, – Orlando meras Buddy Dyeris (Badis Dajeris) sakė per spaudos konferenciją.

„Dar 53 žmonės hospitalizuoti“, – pridūrė jis.

Remdamasi teisėsaugos šaltiniais JAV televizija „CBS News“ nurodė, kad ilgiau negu tris valandas trukusį chaosą sukėlęs šaulys buvo Omaras Mateenas (Omaras Matinas), gimęs afganų šeimoje 1986 metais ir gyvenęs Port Sent Lusio mieste Floridoje.

Policija užpuoliko tapatybės oficialiai dar neatskleidė.

Aiškinsis „visais kampais“

„CBS News“ nurodė, kad pareigūnai dabar aiškinasi, ar šis vyras, kuris nebuvo patekęs į teisėsaugos akiratį, buvo kaip nors susijęs su islamo ekstremizmu.

Apie masines šaudynes Orlande buvo informuotas JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama).

Kaip nurodoma prezidento padėjėjas teritorinio saugumo ir kovos su terorizmu reikalams, B.Obama paprašė reguliariai jį informuoti apie vykstantį tyrimą dėl vienų iš didžiausių šaudynių per šalies istoriją ir nurodė federalinei vyriausybei suteikti visą reikalingą pagalbą.

Vienas Federalinio tyrimų biuro (FTB) atstovas sakė, kad šis incidentas kvalifikuotas kaip teroro aktas. Pasak jo, pareigūnai aiškinasi, ar tai vidaus, ar tarptautinio terorizmo išpuolis, taip pat ar šaulys veikė vienas.

Paklaustas, ar esama kokių nors priežasčių manyti, kad šis išpuolis susijęs su islamo ekstremizmu, Federalinio tyrimų biuro (FTB) specialusis agentas Ronas Harperis atsakė, kad tyrėjai šį incidentą aiškinsis „visais kampais“.

„Turime užuominų, kad tas asmuo galbūt prijautė tam tikrai ideologijai, bet tvirtai to negalime pasakyti“, – aiškino agentas.

Kol kas neaišku, ar visas aukas nušovė užpuolikas, ar kai kurie žuvo nuo policijos kulkų per susišaudymą.

Policija anksčiau savo „Twitter“ pranešime nurodė, kad pareigūnai įvykdė „kontroliuojamą sprogdinimą“, šturmuodami klubą „Pulse Orlando“.

„Pulse Orlando“ anksčiau savo „Facebook“ paskyroje parašė: „Visi palikit „Pulse“ ir bėkit tolyn.“

„Tai virto įkaitų drama, – Orlando policijos viršininkas Johnas Mina (Džonas Mina) sakė per spaudos konferenciją. – Apie 5 val. ryto (vietos, 12 val. Lietuvos laiku) buvo priimtas sprendimas gelbėti ten esančius įkaitus.“

J.Mina nurodė, kad užpuolikas turėjo automatą, pistoletą ir kažkokį sprogstamąjį užtaisą.

Policijos vadas pasakojo, kad įtariamasis apie 2 val. vietos laiku, prieš klubo „Pulse Orlando“ darbo pabaigą, skambant trankiai muzikai apšaudė klubo apsaugininką, kuris atsakė ugnimi, po to grįžo į pastatą ir paėmė įkaitų.

Vėliau policijos specialiųjų pajėgų (SWAT) komanda šturmavo klubą pramušusį sieną ratiniu šarvuotu automobiliu „BearCat“.

J.Mina sakė, kad per specialiųjų pajėgų operaciją buvo išgelbėta apie 30 žmonių.

„Visur telkšojo kraujas“

„Žmonės tiesiog parkrito ant grindų. Spėju, kad šaulys šaudė į lubas, nes matėsi krintantys šviestuvų stiklai“, – klubo lankytojas Ricardo Negronas (Rikardas Negronas) pasakojo televizijai „Sky News“.

Jis sakė girdėjęs „nesiliaujantį šaudymą“, kuris tikriausiai truko trumpiau negu minutę, nors tas laikas atrodė daug ilgesnis.

„Šaudymas trumpam liovėsi, o kai kurie iš mūsų atsistojo ir nubėgo į galą“, – pridūrė R.Negronas.

Incidento liudininkas Christopheris Hansonas (Kristoferis Hansonas) pasakojo girdėjęs „garsų tratėjimą, panašų į šūvius“.

„Iš tikrųjų nemačiau jokių šaudžiusių žmonių. Mačiau tik krintančius kūnus, kai užsisakinėjau gėrimą prie baro, – jis aiškino televizijai CNN. – Parkritau. Šliaužiau į lauką. Žmonės mėgino pabėgti per galinį išėjimą. Žinau, kad kai parkritau ant žemės, ropojau ir susitrenkiau alkūnes bei kelius.“

Vyras pridūrė, kad „visur telkšojo kraujas“.

Mina Justice (Mina Džastis) sekmadienį paryčiais buvo prie to klubo, mėgindama susisiekti su savo 30-mečiu sūnumi Eddie (Edžiu), kuris parašė jai žinutę, kad prasidėjo šaudynės ir paprašė iškviesti policiją.

Moteris sakė, kad jos sūnus kartu su kitais klubo lankytojais pasislėpė tualete. Vėliau jis atsiuntė žinutę: „Jis ateina.“

„Kitoje žinutėje sakoma: „Jis mus rado, jis čia, su mumis“, – sakė Mina. – Tai buvo mūsų paskutinis pokalbis.“

„Muzika nutilo“

Tuo tarpu Jonas Alamo (Džonas Alamas) pasakojo buvęs viename iš klubo galinių kambarių, kai į klubą įžengė ginkluotas vyras.

„Išgirdau 20, 40, 50 šūvių, – sakė J.Alamo. – Muzika nutilo.“

Klubo lankytojas Robas Rickas (Robas Rikas) pridūrė, kad viskas prasidėjo apie 2 val. ryto, prieš pat klubui užsidarant.

„Visi gėrė paskutiniuosius gurkšnelius“, – sakė jis.

Pasak jo, kai pasigirdo šūviai, klube buvo per 100 žmonių, o jis nušliaužė didžėjaus būdelės link. Klubo apsaugininkas išspyrė pertvarą tarp klubo salės ir tarnybinės zonos, todėl dalis žmonių sugebėjo pabėgti per užpakalines duris.

Savo tinklalapyje naktinis klubas „Pulse“ reklamuojasi kaip „karščiausias Orlando gėjų baras“.

Šis incidentas įvyko po to, kai penktadienį Orlando mieste po koncerto arenoje „Plaza Live Theater“ buvo nužudyta 22 metų dainininkė Christina Grimmie (Kristina Grimi), kurią nušovęs 27 metų Floridos gyventojas nusižudė.

Ch.Grimmie turėjo daug sekėjų vaizdo įrašų portale „YouTube“ ir anksčiau dalyvavo muzikiniame televizijos konkurse „The Voice“ („Balsas“).

Ch.Grimmie žudikas šeštadienį buvo įvardytas kaip Kevinas Jamesas Loiblas (Kevinas Džeimsas Loiblas), gyvenęs Sent Pitersbergo mieste.

K.J.Loiblas turėjo du pistoletus, šovinių ir medžioklinį peilį, nurodė policija, bet jo išpuolio motyvai kol kas nežinomi.

Juodžiausios šaudynės per JAV istoriją

 Floridos mieste Orlande vieno gerai ginkluoto užpuoliko ataka, surengta sekmadienį paryčiais viename gėjų naktiniame klube, nusinešė pusšimtį žmonių gyvybių ir tapo kruviniausiomis šaudynėmis per JAV istoriją.

Žemiau pateikiama faktų apie kai kuriuos didžiausius tokio pobūdžio Amerikoje surengtus išpuolius.

– Orlandas, Florida, 2016 m. birželio 12 d.

50 žmonių žuvo, o dar 53 buvo sužeisti ginkluotam užpuolikui pradėjus šaudyti ir paėmus įkaitų naktiniame gėjų klube „Pulse Orlando. Įtariamas užpuolikas, nukautas per policijos šturmą – afganų kilmės JAV pilietis Omaras Mateenas (Omaras Matinas), kurio atakos motyvai kol kas nežinomi.

– Bleksbergas, Virdžinija, 2007 m. balandžio 16 d.

Virdžinijos technologijų universitete 23 metų studentas iš Pietų Korėjos Seung-Hui Cho (Seung Hui Čo) nušovė 32 žmones ir galiausiai nusižudė.

– Niutaunas, Konektikutas, 2012 m. gruodžio 14 d.

20-metis Adamas Lanza nužudė 26 žmones, tarp jų 20 Sendi Huko pradinės mokyklos moksleivių, prieš tai nušovęs savo motiną. Užpuolikas taip pat nusižudė.

– Kilinas, Teksasas, 1991 m. spalio 16 d.

Bedarbis jūreivis George'as Hennardas (Džordžas Henardas) nušovė 22 žmones savitarnos restorane „Luby's“ ir galiausiai nusišovė. Dar viena sunkiai sužeista auka mirė vėliau.

Kitos į JAV istoriją patekusios ginkluotos atakos

– Litltonas, Koloradas, 1999 m. balandžio 20 d.

Du paaugliai nušovė 12 savo klasės draugų ir mokytoją Kolumbaino vidurinėje mokykloje, o galiausiai nusižudė.

– Orora, Koloradaso, 2012 m. liepos 20 d.

Jamesas Holmesas (Džeimsas Holmsas) paleido ugnį į žiūrovus viename Denverio priemiesčio kino teatre per naktinę filmo apie Betmeną premjerą. Užpuolikas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos be galimybės būti paleistam anksčiau.

– Fort Hudas, Teksasas, 2009 m. lapkričio 5 d.

JAV armijos psichiatras majoras Nidalas Hasanas pradėjo šaudyti savo karinėje bazėje ir nukovė 13 žmonių, o dar 42 sužeidė, kol buvo sutramdytas policijos. Tas incidentas buvo didžiausios visų laikų šaudynės karinėje bazėje Jungtinėse Valstijose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų