Pereiti į pagrindinį turinį

Prancūzija prašo sušaukti skubų JT Saugumo Tarybos posėdį dėl padėties Irake

2014-08-07 13:33
AFP-BNS inf.
Scanpix nuotr.

Prašo sušaukti skubų JT Saugumo Tarybos posėdį

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas (Loranas Fabiusas) ketvirtadienį paragino sušaukti skubų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį, kai islamistų kovotojai Irake užėmė didžiausią krikščionių miestą, priversdami bėgti dešimtis tūkstančių žmonių.

„Atsižvelgdama į situacijos rimtumą, dėl ko pirmiausia kenčia civiliai ir religinės mažumos, Prancūzija prašo skubaus Saugumo Tarybos posėdžio, kad tarptautinė bendrija galėtų mobilizuotis atremti teroristų grėsmę Irake ir paremti bei apginti pavojuje atsidūrusius gyventojus“, - sakoma L.Fabiuso paskelbtame pareiškime.

Niokoja bažnyčias ir degina rankraščius

Džihadistai, ketvirtadienį užėmę dideles teritorijas šiaurės Irake, privertė sprukti apie 100 tūkst. vietos krikščionių ir pradėjo vartyti kryžius užgrobtose bažnyčiose bei naikinti rankraščius, pareiškė chaldėjų patriarchas Louisas Sako (Luisas Sakas).

„100 tūkst. krikščionių tapo pabėgėliais ir spruko nepasiėmę nieko, tik savo drabužius – kai kurie pėsčiomis – kad pasiektų Kurdistano regioną“, – jis sakė naujienų agentūrai AFP.
„Tai humanitarinė katastrofa. Bažnyčios užgrobtos, jų kryžiai buvo nuversti“, – pridūrė L.Sako.

Dešimtys tūkstančių žmonių traukiasi 

Džihadistams užėmus didelę teritoriją šiaurės Irake, kur gyveno daugelis šios šalies krikščionių bendruomenės narių, ketvirtadienį dešimtys tūkstančių žmonių buvo priversti sprukti, nurodė vienas aukšto rango krikščionių dvasininkas.

„Tai katastrofa, tragiška padėtis. Raginame JT (Jungtinių Tautų) Saugumo Tarybą nedelsiant įsikišti. Dešimtys tūkstančių išsigandusių žmonių traukiasi dabar, kai kalbame, – to neįmanoma apsakyti“, – naujienų agentūrai AFP sakė Kirkuko ir Suleimanijos chaldėjų arkivyskupas Josephas Thomas (Džozefas Tomas).

Užėmė didžiausią krikščionišką Irako miestą

Džihadistai kovotojai naktį užėmė Karakošą – didžiausią krikščionišką miestą Irake – ir jo apylinkes, kai iš jų atsitraukė kurdų pajėgos, ketvirtadienį pranešė iš ten pabėgę gyventojai ir krikščionių dvasininkai.

„Dabar žinau, kad Karakošo, Tal Kaifos, Bartelos ir Karamlešo miestuose nebeliko jų tikrųjų gyventojų ir kad juos dabar kontroliuoja kovotojai“, – Kirkuko ir Suleimanijos chaldėjų arkivyskupas Josephas Thomas (Džozefas Tomas) sakė naujienų agentūrai AFP.

Keli tų miestų gyventojai, su kuriais susisiekė AFP patvirtino, kad džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojai užėmė visą tą teritoriją šiaurės Irake, kur gyveno didelė dalis šios šalies krikščionių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų