Išpuolio prieš „Charlie Hebdo“ įtariamieji – policijai gerai žinomi

  • Teksto dydis:

32 metų Cherifas Kouachi (Šerifas Kvaši), kuris drauge su vyresniuoju broliu Saidu yra ieškomas dėl išpuolio prieš satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“, yra džihadistas, daug metų gerai žinomas policijos kovos su terorizmu skyriui.

Cherifas, kuris gimė 1982 metų lapkričio 28 dieną Paryžiuje, netoli tos vietos, kur buvo įvykdytas minimas išpuolis, 2008 metais jau buvo kalinamas dėl savo vaidmens verbuojant kovotojus vykti į Iraką.

Šis žmogus, kartais vadinamas Abu Issenu (Abu Isenu), priklausė „Biuto-Šomono tinklui“, kuris padėjo siųsti būsimus džihadistus prisidėti prie „al Qaeda“ Irake per JAV vadovautą invaziją šio amžiaus pirmojo dešimtmečio viduryje.

Jis buvo areštuotas prieš pat planuotą skrydį į Siriją, iš kurios paskui ketino vykti Iraką, ir buvo nuteistas trejus metus kalėti, įskaitant pusantrų metų lygtinai.

Po dvejų metų jo vardas buvo minimas policijos ataskaitoje, susijusioje su Smaino Aito Ali Belkacemo (Smaino Aito Alio Belkasemo) bandymu pabėgti iš kalėjimo. S.A.A.Belkacemas anksčiau priklausė „Alžyro ginkluotai islamo grupei“ (GIA) kuri Prancūzijoje praėjusio amžiaus 10-ajame dešimtmetyje įvykdė virtinę išpuolių susprogdinant bombas ir buvo užgrobusi lėktuvą.

2002 metais S.A.A.Belkacemas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už bombos susprogdinimą Paryžiaus traukinių stotyje „Musee D'Orsay“ 1995 metų spalį, kai buvo sužeista 30 žmonių.

Taip pat buvo įtariama, kad Cherifas Kouachi yra artimas kitam svarbiam Prancūzijos džihadistui – Djamelui Beghalui (Džamelui Begalui), kuris už atakų planavimą 10 metų sėdėjo kalėjime.

Jie buvo įtariami dalyvavimu kovotojų parengimo programose, tačiau kaltinimai Ch.Kouachi toje byloje buvo panaikinti.

Cherifas Kouachi, kuris policijos išplatintoje nuotraukoje yra skusta galva ir su reta barzdele, yra laikomas „ginkluotu ir pavojingu“.

Jo brolis Saidas yra gimęs 1980 metų rugsėjo 7 dieną, taip pat Paryžiuje. Nuotraukoje matyti vyras rudomis akimis, trumpais rudais plaukais, su barzdele.

Jų numanomas bendrininkas, kuris šalies šiaurės rytuose pasidavė policijai, yra 18-metis Mouradas Hamydas (Muradas Hamidas), Cherifo Kouachi įbrolis.

Jis yra įtariamas tuo, kad padėjo broliams per tą ataką. Vienas liudininkas sakė, kad kažkoks trečias vyras buvo automobilyje, kai jie spruko.

M.Hamydas prisistatė į policiją Šarlevilio-Mezjero mieste, „pamatęs savo vardą socialiniuose tinkluose“, sakė tyrimui artimas šaltinis.

Keli jo bendramoksliai pasinaudodami #MouradHamydInnocent „Twitter“ parašė, kad jis atakos metu buvo su jais klasėje.

Popiežius aukojo gedulingas mišias

„Ši teroro ataka Paryžiuje kelia minčių apie didelį žiaurumą, žmonių žiaurumą; didelį terorizmą – tiek izoliuotą terorizmą, tiek valstybių terorizmą“, – Vatikano radijas citavo 78 metų argentinietį pontifiką.

„Meldžiamės už šio žiaurumo aukas, kurių tiek daug. Taip pat meldžiamės už tokio žiaurumo vykdytojus – kad Viešpats galėtų pakeisti jų širdis“, – pridūrė jis.

Po rytinių pamaldų koplyčioje Vatikane esančioje Šv.Mortos rezidencijoje, kurioje gyvena popiežius, Pranciškus savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė žymą #PrayersForParis (Maldos už Paryžių).

Katalikų Bažnyčios vadovas anksčiau griežtai pasmerkė „šiurpią ataką“ prieš satyrinį leidinį, ragindamas „priešintis visomis priemonėmis neapykantai ir visų pavidalų fiziniam bei moraliniam smurtui, kuris griauna žmonių gyvenimą arba pažeidžia žmogaus orumą“.1

Du juodai apsirengę kaukėti vyrai, šaukdami „Allahu akbar“ (Dievas (visų) didesnis), trečiadienį įsiveržė į „Charlie Hebdo“ redakciją Paryžiaus centre ir šaltakraujiškai nužudė kai kuriuos itin populiarius karikatūrininkus per ataką, kuri buvo didžiausią Prancūzijoje per kelis pastaruosius dešimtmečius.

Tam savaitraščiui anksčiau ne kartą buvo grasinta dėl spausdintų karikatūrų, vaizduojančių musulmonų pranašą Muhammadą (Muhamadą) – tačiau leidinys taip pat dažnai kritikuodavo Katalikų Bažnyčią ir jos lyderius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Plinta

Plinta portretas
Islamas visada plinta per krauja,galabyjant kitus,o teisybe jiems nepatinka,kam teko sneketi su muslimais,jie visada meluoja,kad islamas taikiai plinta,nors rankoje peilis ir granata.

Visus

Visus portretas
Visus nors kiek palaikancius ir prisidedancius prie islamisko fanatizmo,uzdaryti amziams i karceri,dabar policijai zinomi,ir nieko nedare,nes idijotiski istatymai. Muslimai tuo baudojasi ir plinta kaip infekcija laiku jos nesustabdant.

Ipsilon

Ipsilon portretas
Apgailėtinas barbarų išpuolis, gaila žuvusių, bet... Dar seniau, kai tas žurnalas spausdino musulmonų pranašo karikatūras, pagalvojau - prisišauks bėdą. Jie spausdino ir kitų religinių konfesijų tikėjimą išjuokiančias karikatūras. Bet katalikai - ne islamistai. Jie tik piktinasi, o musulmonai žudo. Negi toje redakcijoje susitelkę karikatūristai nesuprato, kad tikėjimo dalykai yra perdėm subtilūs, kad iš jų tyčiotis negalima? Jie, kaip aiškėja, mėgavosi tuo, ką daro. Tai atpildas ir atėjo - žiaurus ir negailestingas.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių