Pereiti į pagrindinį turinį

Rusija ragina Izraelį sutikti su paliaubomis Gazoje

2014-08-04 08:55
AFP-AP-BNS inf.
Reuters nuotr.

Rusija pirmadienį pranešė paraginusi Izraelį sutikti su humanitarinėmis paliaubomis Gazos Ruože.

Šį raginimą Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas išsakė per pokalbį telefonu su Izraelio diplomatijos vadovu Avigdoru Liebermanu (Avigdoru Lybermanu).

S.Lavrovas savo kolegai taip pat sakė, kad abi Gazos konflikto pusės „turi pasiekti susitarimą, kuris užkirstų kelią atsinaujinti smurtui, nuo kurio daugiausiai kenčia nekalti civiliai“.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos paskelbtame pareiškime nenurodoma, ar per pokalbį su A.Liebermanu jis iškėlė klausimą dėl palestiniečių, žuvusių per tris atakas prieš Junginių Tautų administruojamas mokyklas ir pabėgėlių stovyklas Gazoje, dėl kurių kovotojai ir dauguma Vakarų šalių lyderių kaltina Izraelio karius.

Sovietiniais laikais Maskva rėmė palestiniečių kovą už savo valstybingumą, tačiau per du pastaruosius dešimtmečius užmezgė glaudesnius santykius su Izraeliu.

Smūgis Gazos mieste nusinešė vaiko gyvybę

Vienas vaikas žuvo, o dar 30 žmonių buvo sužeisti pirmadienį per smūgį pabėgėlių stovyklai Gazos mieste, praėjus kelioms minutėms po Izraelio paskelbtų paliaubų pradžios, pranešė medikai.

To smūgio taikiniu tapo vienas namas pajūryje įsikūrusioje Šatilo pabėgėlių stovykloje, o per šį incidentą žuvo viena aštuonmetė, greitosios pagalbos tarnybos atstovas Ashrafas al Qudra (Ašrafas Kudra) sakė naujienų agentūrai AFP.

Incidento liudininkai tvirtino girdėję raketos, paleistos iš Izraelio armijos naikintuvo F16, zvimbimą, bet armija tų pranešimų kol kas nekomentavo ir sakė ištirsianti tą įvykį.

Pasak AFP korespondento, smūgis buvo suduotas 10 val. 6 min. vietos (ir Lietuvos) laiku – praėjus 6 min. po to, kai Izraelis pradėjo laikytis vienašališkai paskelbtų humanitarinių paliaubų, kurios turėtų trukti septynias valandas.

Smūgis namą suplojo kaip blyną, palikdamas gelbėtojams tik vos pralendamą angą patekti į vidų.

Vis dėlto jie sugebėjo ištraukti pižamą dėvėjusios jaunos merginos, kurios nugara buvo sužalota keliose vietose, kūną.

Gazos Ruožo anklavą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ pareiškė nesilaikysiantis ugnies nutraukimo ir perspėjo žmones iš namų išeiti tik „laikantis didžiausio atsargumo“.

Izraelio armija nurodė, kad laikinų paliaubų bus laikomasi visoje Gazos Ruožo teritorijoje, išskyrus teritoriją į rytus nuo pietinio Rafaho miesto, esančio prie sienos su Egiptu, kur tebėra izraeliečių karių ir tebevyksta susirėmimai.

7 val. truksiančios paliaubos

Izraelio pajėgos pirmadienį nuo 10 val. vietos (ir Lietuvos) laiku pradėjo laikytis vienašališkai paskelbtų humanitarinių paliaubų didžiojoje Gazos Ruožo dalyje, kurios turėtų trukti septynias valandas.

Tačiau tą anklavą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ pareiškė nesilaikysiantis ugnies nutraukimo ir perspėjo žmones iš namų išeiti tik „laikantis didžiausio atsargumo“.

Izraelio armija nurodė, kad laikinų paliaubų bus laikomasi visoje Gazos Ruožo teritorijoje, išskyrus teritoriją į rytus nuo pietinio Rafaho miesto, esančio prie sienos su Egiptu, kur tebėra izraeliečių karių ir tebevyksta susirėmimai.

Apie vienašališkas paliaubas, paskelbtas jau keturias savaites tęsiantis konfliktui su Gazos Ruožą faktiškai kontroliuojančiu islamistų judėjimu „Hamas“, buvo pranešta po to, kai galingosios šalys griežtai pasmerkė ataką, per kurią žuvo dešimt vienoje mokykloje prisiglaudusių palestiniečių. Izraelis taip pat išveda dalį savo karių iš palestiniečių anklavo.

Izraelio armija nurodė, kad 7 val. „humanitarinis langas“ bus atvertas 7–14 val. Grinvičo (10–17 val. Lietuvos) laiku visame palestiniečių anklave, išskyrus teritoriją į rytus nuo pietinio Rafaho miesto, „kur susirėmimai tebevyksta ir tebėra Izraelio karių“.

Armija savo pranešime perspėjo, kad ji „atsakys į bet kokius mėginimus išnaudoti šį langą“ ir paliaubų metu atakuoti civilius arba karius. Šis ugnies nutraukimas – jau šeštasis, kurį Izraelis paskelbė nuo konfrontacijos pradžios liepos 8-ąją.

Pranešimas apie paliaubas buvo nepatikliai sutiktas islamistų judėjimo „Hamas“, kurio atstovas Sami Abu Zuhri (Samis Abu Zuhris) paragino Gazos Ruožo gyventojus elgtis atsargiai.

„Vienašališkos paliaubos, paskelbtos Izraelio, yra mėginimas nukreipti dėmesį nuo Izraelio vykdomų žudynių“, – sakė jis.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) pareiškė, kad ataka prieš mokyklą, kurioje yra prisiglaudę apie 3 000 palestiniečių, palikusių savo namus dėl kautynių, yra „moralinis papiktinimas ir nusikalstamas veiksmas“.

JAV valstybės departamento atstovė Jen Psaki (Džen Psaki) pažymėjo, kad Vašingtoną „pašiurpino“ ta ataka, ir paragino atlikti „išsamų ir skubų“ tyrimą.

Pirmadienį paryčiais paskelbtame pranešime Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pareiškė, kad „Izraelis netaiko savo ugnies į civilius ir apgailestauja dėl bet kokios atakos, kuri netyčia kliudo civilius“, konkrečiai neužsimindamas apie ataką prieš mokyklą.

Žuvo vienas iš Gazos Ruožo kovotojų vadų 

Vienas Gazos Ruožo kovotojų vadų pirmadienį, kelios valandos prieš įsigaliojant žydų valstybės vienašališkai paskelbtoms septynių valandų paliauboms, žuvo per Izraelio aviacijos smūgį.

Grupuotė „Islamo džihadas“, palaikanti glaudžius ryšius su palestiniečių anklavą kontroliuojančiu islamistų judėjimu „Hamas“, nurodė, kad Danielis Mansouras (Danielis Mansūras), vadovavęs kovotojams šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje, žuvo pirmadienį paryčiais, kai Izraelio aviacija subombardavo jo namą.

Izraelis nuo savaitgalio mažina savo antžeminio puolimo mastą, tačiau tęsė bombardavimą iš oro, priekrantėje plaukiojančių laivų ir artilerijos.

Ugnies nutraukimas, kuris turėtų prasidėti pirmadienį 10 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, nebus taikomas visoje Gazos Ruožo teritorijoje.

Pareikalavo dar 10 palestiniečių gyvybių

Dešimt palestiniečių žuvo pirmadienį paryčiais per Izraelio smūgius Gazos Ruože, pranešė medikai, o jau keturias savaites vykstančio konflikto tarp žydų valstybės ir palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ aukų skaičius padidėjo iki 1 822.

Gazos Ruožo greitosios pagalbos tarnybos atstovas Ashrafas al Qudra (Ašrafas Kudra) sakė, kad penki žmonės žuvo Džabalijoje anklavo šiaurinėje dalyje, trys – Gazos miesto rajonuose Zeitune ir Šeich Radvane, vienas – Nuseirato gyvenvietėje regiono centrinėje dalyje, o dar vienas vaikas žuvo pietiniame Rafaho mieste.

Nuo konflikto pradžios liepos 8 d. Izraelio armija smogė 4 686 taikiniams Gazos Ruože.

Per tą patį laikotarpį žydų valstybės teritorijoje nukrito 2 560 raketos ir minosvaidžių sviediniai, paleisti Gazos Ruožo kovotojų, nurodė viena kariuomenės atstovė. Dar 556 raketas numušė gynybos sistema „Geležinis kupolas“ (Iron Dome).

Iš Gazos Ruožo leidžiamos raketos ir sviediniai užmušė du civilius izraeliečius ir viena žemės ūkio darbininką tailandietį, o 64 Izraelio kariai žuvo per susirėmimus ir bombardavimus anklave bei jo apylinkėse.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų