Izraelis įgyvendina planą pastatyti 500 namų žydų naujakuriams Rytų Jeruzalėje

  • Teksto dydis:

Izraelio vyriausybės komitetas pirmadienį atliko tolesnį žingsnį projekte, pagal kurį ketinama pastatyti 500 namų žydų naujakuriams aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, pranešė vienas pareigūnas, nors Jungtinės Valstijos nepritaria statyboms okupuotose palestiniečių teritorijose.

Vidaus reikalų ministerijos preliminariai pritarė naujų namų statybai Ramat Šlomo rajone, įkurtame Vakarų Kranto teritorijoje, užimtoje per 1967 metų karą ir prijungtoje prie Jeruzalės, nors to žingsnio nepripažįsta tarptautinė bendruomenė. Naujausias sprendimas nebuvo plačiai viešinamas, akivaizdžiai vengiant didinti trintį su Vašingtonu.

Prieš kelias savaites Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) nurodė toliau vykdyti planus pastatyti apie 600 būstų Ramat Šlome, o dar 400 - Har Homoje, kitame Rytų Jeruzalės rajone.

Palestiniečių pareigūnai skambino pavojaus varpais, o tarptautinė bendruomenė taip pat reiškė susirūpinimą dėl tų nausėdijų, laikydami jas pagrindine kliūtimi įkurti nepriklausomą Palestinos valstybę, kuri apimtų Vakarų Krantą ir Gazos Ruožą ir kurios sostinė būtų Rytų Jeruzalė.

JAV Valstybės departamento atstovė Jen Psaki (Džen Saki) sakė, kad tokie pranešimai prieštarauja Izraelio vyriausybės deklaruotam tikslui siekti taikos sutarties.

"Visa tai prieštarauja tam, - J.Psaki sakė žurnalistams per kasdienę spaudos konferenciją, pridūrusi, kad Jungtinėms Valstijoms žinomi pranešimai apie planuojamas statybas, bet ne tų projektų detalės.

"Gaila, kad tai stumiama į priekį, žinant ne vien Jungtinių Valstijų požiūrį, bet ir daugelio tarptautinės bendruomenės (narių) požiūrį", - pažymėjo ji.

Prieš Izraelio nausėdijas nusistatęs judėjimas "Peace Now" perspėjo, kad tolesnis plėtros planų įgyvendinimas Har Homoje ir Ramat Šlome gali dar labiau padidinti įtampą Rytų Jeruzalėje, kur pastaruoju metu beveik kasdien vykdavo susirėmimai tarp akmenis svaidančių palestiniečių ir riaušių policininkų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių