Pereiti į pagrindinį turinį

JAV diplomatai disidentai kritikuoja šalies politiką dėl Sirijos

2016-06-17 07:54
BNS inf.

Grupė JAV diplomatų pasinaudojo Valstybės departamento kanalu disidentinėms nuomonėms, kad sukritikuotų prezidento Baracko Obamos (Barako Obamo) Sirijos politiką, ketvirtadienį patvirtino šalies diplomatinės žinybos atstovas spaudai.

Scanpix nuotr.

Pareigūnas disidentų nuomonės neaptarė, bet laikraščiai „The New York Times“ ir „The Wall Street Journal“ parašė, kad nesutinkantieji ragina šalies administraciją suduoti Sirijos režimui aviacijos smūgių.

Naujienos apie šią kritiką pasirodė netrukus po to, kai Pentagonas perspėjo, kad Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) sąjungininkai rusai bombardavo JAV remiamus sukilėlius.

„Mes žinome apie disidentiniu kanalu atsiųstą nuomonę, kurią parašė grupė Valstybės departamento darbuotojų dėl padėties Sirijoje“, – AFP sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

„Dabar peržiūrime pareikštą nuomonę, kuri buvo atsiųsta visai neseniai“, – pridūrė jis.

Valstybės departamento „Disidentinis kanalas“ leidžia diplomatams, kurie nesutinka su oficialia politikos linija, nesibaiminant dėl pasekmių išsakyti savo susirūpinimą dėl jos aukštesnio rango darbuotojams.

J.Kirby sakė, kad valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) „vertina ir gerbia“ „Disidentinį kanalą“, bet nekomentuos, ką jis mano apie šį raštą.

Pasak „The New York Times“, kuris tvirtina matęs vidiniam naudojimui skirto rašto projektą, diplomatai ragina JAV kariuomenę tiesiogiai smogti B.al Assado režimui.

JAV pajėgos dalyvauja konflikte Sirijoje, tačiau tik padeda vietos sukilėliams kovoti su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“, bet nedalyvauja kovos veiksmuose prieš B.al Assadą palaikančias rusų bei Irano remiamas pajėgas.

Rašte, pasak „The New York Times“, raginama „protingai panaudoti ne karo zonoje dislokuotus ir oro pajėgų ginklus“, kitais žodžiais, sparnuotąsias raketas, bepiločius orlaivius ir galbūt rengti tiesioginius JAV antskrydžius.

B.Obama, kuriam iki kadencijos pabaigos liko vos septyni mėnesiai ir kuris akivaizdžiai nenori, kad šalis būtų įklampinta į konfliktus Artimuosiuose Rytuose, nelinkęs pritarti tokiems veiksmams.

Tačiau jo administracijos alternatyvi politika – dirbti su Rusija siekiant paliaubų Sirijos pilietiniame kare ir derybų dėl politinės pereigos – beveik nedavė rezultatų.

„The Wall Street Journal“ pranešė, kad minėtą raštą pasirašė 51-as vidurinės grandies ir aukšto rango Valstybės departamento pareigūnas.

Ankstesniais dabar jau penkerius metus trunkančio Sirijos pilietinio karo etapais J.Kerry pats pasisakydavo už tai, kad būtų imtasi griežtesnių veiksmų siekiant padėti vadinamiesiems nuosaikiems sukilėliams, kovojantiems su B.al Assado režimu.

2013 metų rugpjūtį, kai B.al Assadas, B.Obamos teigimu, „peržengė raudoną liniją“, panaudojęs cheminius ginklus, J.Kerry pasakė ryžtingą kalbą, po kurios daugelis prognozavo JAV smūgius Damasko režimui.

Tačiau prezidentas, kaip žinoma, netrukus atsisakė šių ketinimų ir atšaukė antskrydžiams jau pasirengusius sąjungininkų orlaivius, palikdamas J.Kerry bejėgišku stebėtoju.

Kaip savo apžvalgoje apie B.Obamos užsienio politiką rašė žurnalo „The Atlantic“ žurnalistas Jeffrey Goldbergas (Džefris Goldbergas), J.Kerry jautėsi nustumtas į užribį ir manė, kad JAV patikimumui buvo suduotas triuškinamas smūgis.

Dėl alternatyvios prieigos B.al Assadu klausimu buvo suburta 22 valstybių Tarptautinė paramos Sirijai grupė (TPSG), vadovaujama Vašingtono ir Maskvos.

Spaudžiami TSPG, B.al Assadas ir sukilėliai susitarė dėl formalaus „kovos veiksmų nutraukimo“.

Tačiau derybos dėl politinės pereigos dar neprasidėjo, o B.al Assado pajėgos, dažnai palaikomos rusų aviacijos, toliau tęsia puolamuosius veiksmus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų