Pereiti į pagrindinį turinį

JAV diplomatijos vadovas solidarizuosis su Prancūzijos žmonėmis

2015-01-12 14:57
AP-BNS inf.
Reuters nuotr.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) pirmadienį pareiškė, kad šią savaitę vyks į Paryžių pademonstruoti solidarumą su Prancūzijos žmonėmis, Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijai sulaukus kritikos, kad neišsiuntė aukšto rango pareigūno dalyvauti Paryžiuje sekmadienį vykusiose vienybės eitynėse, kuriose buvo maždaug 40 pasaulio lyderių ir daugiau nei milijonas žmonių.

Spaudos konferencijoje kalbėjęs J.Kerry sakė, kad JAV pareigūnai, ir pats prezidentas B.Obama, buvo „smarkiai užsiėmę“ su prancūzų pareigūnais beveik iš karto po pirmojo išpuolio ir pasiūlė jiems žvalgybinę pagalbą.

„Aš tikrai manau, kad šitaip prie mūsų šiek tiek kabinėjimasi“, – sakė J.Kerry, kalbėdamas apie kritiką ir pridūrė, kad eitynėse dalyvavo JAV ambasadorius Paryžiuje, taip pat „daug žmonių iš (JAV) ambasados“.

„Kaip visi žinome, aš buvau čia, Indijoje, anksčiau suplanuotame renginyje, – paaiškino sekretorius. – Pats asmeniškai būčiau labai norėjęs būti ten, bet negalėjau dėl įsipareigojimų čia, o tokių įsipareigojimų labai svarbu laikytis“.

J.Kerry pareiškė, kad vyks į Prancūziją, kad dar kartą patvirtintų JAV solidarumą su seniausia Amerikos sąjungininke. Jis sakė, kad sužinojęs apie demonstraciją paklausė savo komandos, kada anksčiausiai galėtų vykti į Paryžių.

„Todėl aš ten užsuksiu pakeliui namo ir todėl, kad aiškiai parodyčiau, kaip mus sujaudino įvykiai ten, – sakė jis. – Nemanau, kad prancūzai turi kokių nors abejonių dėl to, kad Amerika supranta, kas vyksta, dėl mūsų pačių išgyventų netekčių ir mūsų didelio įsipareigojimo Prancūzijos žmonėms šią išbandymo akimirką“.

Būdamas Paryžiuje J.Kerry susitiks su Prancūzijos užsienio reikalų ministru Laurent'u Fabiusu (Loranu Fabijusu), pagerbs pastarosios savaitės išpuolių aukas, kurių buvo 17.
J.Kerry laisvai kalba prancūziškai, žavisi Prancūzija; tapęs valstybės sekretoriumi Paryžiuje lankėsi keliolika kartų.

Į Paryžių jis atvyks ketvirtadienį prieš tai užsukęs į Sofiją Bulgarijoje ir Ženevą Šveicarijoje.

Ženevoje trečiadienį J.Kerry susitiks su Irano užsienio reikalų ministru Mohammedu Javadu Zarifu (Mohamedu Džavadu Zarifu), kad aptartų kitą dieną iš naujo prasidėsiančių branduolinių derybų būklę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų