Pereiti į pagrindinį turinį

JAV paleistas kalinys, mirties bausmės laukęs ilgiau negu du dešimtmečius

2015-02-03 09:50
AP-BNS inf.
AFP nuotr.

Vienas vyras, kuris ilgiau negu du dešimtmečius laukė egzekucijos Delavero valstijos kalėjime, buvo paleistas, teismui padarius išvadą, kad negalima vadovautis policijos prievarta išgautu prisipažinimu, kurį kaltinamasis padarė būdamas apsvaigęs nuo heroino.

Tačiau prokurorai rengiasi apskųsti tą sprendimą, todėl kalinys dar gali būti grąžintas už grotų.

42 metų Jermaine'as Wrightas (Džermeinas Raitas) praeitą penktadienį išėjo iš griežčiausio apsaugos režimo kalėjimo ir apsikabino su savo motina Delores - praėjus lygiai 24 metams po to, kai jis buvo suimtas po 1991 metais Delavere įvykdyto vienos alkoholio krautuvės pardavėjo nužudymo.

"Tai buvo emocingas susitikimas su šeima. Nepaprasta diena", - sakė vienas iš J.Wrighto advokatų Herbas Mondrosas.

Prokurorai praeitą savaitę skubiai atšaukė kaltinimus J.Wrightui, vykdydami procedūrinius reikalavimus, o šis žingsnis atveria jiems kelią apskųsti Delavero Aukščiausiajam Teismui sprendimą, kurį šioje byloje priėmė Aukštesniojo teismo teisėjas Johnas A. Parkinsas (Džonas A.Parkinsas). Jeigu jų apeliacija bus patenkinta, prokurorai sieks iš naujo pareikšti kaltinimus J.Wrightui.

J.Wrightas buvo nuteistas mirti dėl 66 metų Phillipo Seiferto (Filipo Zeiferto) nužudymo alkoholinių gėrimų parduotuvėje ir bare 1991 metų sausio 14 dieną.

2012 metais J.A.Parkinsas atšaukė J.Wrightui paskelbtą kaltinamąją nutartį ir mirties nuosprendį, priėjęs prie išvados, kad prisipažinimas, kurį įtariamasis padarė po beveik 13 valandų trukusio tardymo, neturi juridinės galios, nes J.Wrightas nebuvo tinkamai informuotas apie savo teisę neliudyti prieš save ir teisę į advokatą.

Tas prisipažinimas buvo pagrindinis prokurorų įkaltis 1992 metais vykusiame žmogžudystės bylos nagrinėjime, o generalinio prokuroro pavaduotojas Steve'as Woodas (Stivas Vudas) yra sakęs, kad kaltintojai vargu ar būtų perdavę šią bylą teismui, jeigu nebūtų turėję prisipažinimo.

"Policija išgavo pono Wrighto prisipažinimą po 13 val. trukusio tardymo belangėje 4x3 metrų patalpoje, kur jis buvo antrankiais prirakintas prie stalo, - sakoma penktadienį paskelbtame H.Mondroso pareiškime. - Ponas Wrightas, kuris tuo metu buvo 18-metis, buvo apsvaigęs nuo heroino ir, kaip pripažino Aukštesnysis teismas, elgėsi keistai, o šį faktą ignoravo jo tardytojai."

"Vis to rezultatas buvo vadinamasis prisipažinimas, kurio faktai nesutampa su fiziniais įkalčiais bei liudininkų parodymais ir kurį teismas pripažino visiškai nepatikimu", - pridūrė advokatas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų