Pereiti į pagrindinį turinį

JT Saugumo Taryba pasmerkė atakas Jemene ir išreiškė palaikymą šalies prezidentui

2015-01-21 08:41
AFP-BNS inf.
AFP nuotr.

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba antradienį pasmerkė husių sukilėlių atakas prieš Jemeno prezidentūrą ir išreiškė tvirtą palaikymą šalies prezidentui Abdrabuh Mansurui Hadi (Abdrabai Mansurui Hadžiui).

Pranešime, kurį 15 narių turinti Taryba priėmė vienbalsiai, sakoma, kad A.M.Hadi „turi teisėtą valdžią“ ir kad „visos partijos ir politiniai veikėjai Jemene turi remti prezidentą Hadi, premjerą (Khalidą) Bahah (Chalidą Bahą) ir Jemeno (ministrų) kabinetą, siekiant išlaikyti šalį kelyje į stabilumą bei saugumą“.

Husiais vadinami šiitų kovotojai kiek anksčiau atakavo prezidentūros kompleksą ir A.M.Hadi rezidenciją, akivaizdžiai mėgindami nuversti į sunkią padėtį patekusią vyriausybę.

A.M.Hadi vyriausybė yra ištikima Jungtinių Valstijų sąjungininkė ir leidžia Vašingtonui rengti bepiločių lėktuvų smūgius prieš tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ kovotojus šalies teritorijoje.

Saugumo Taryba paragino visiškai nutraukti ugnį ir grįžti prie dialogo, kad būtų išspręsti nesutarimai, bet negrasino jokiomis sankcijomis.

JT specialusis pasiuntinys Jemene Jamalas Benomaras (Džamalas Benomaras) išvyko į Saną iš Dohos po pasitarimo su Saugumo Tarybos narėmis vaizdo ryšiu.

J.Benomaras informavo Tarybą, kad husių kovotojai prieš prezidentūros kompleksą surengė „didelio masto ataką, naudodami sunkiuosius ginklus“, sakė vienas diplomatas, dalyvavęs tame uždarame posėdyje.

Maroko diplomatas J.Benomaras paskirtas vadovauti deryboms dėl vienybės vyriausybės suformavimo Jemene, bet tokiam žingsniui priešinasi husiai, pernai rugsėjį užėmę Saną.

Husių lyderis Abdul Malikas al Huthi (Abdul Malikas Husis) per televiziją transliuotame savo kreipimesi nesureikšmino galimų JT veiksmų prieš jo judėjimą, sakydamas: „Esame pasirengę pasekmėms, kad ir kokios jos būtų.“

Saugumo Taryba lapkritį paskelbė sankcijas buvusiam Jemeno prezidentui Ali Abdullah Salehui (Aliui Abdulai Salehui) ir dviem jį palaikantiems husių vadams dėl grėsmės taikai sukėlimo toje neturtingoje arabų valstybėje.

A.A.Salehas kaltinamas remiantis husius, o vienas prezidento apsaugos šaltinis naujienų agentūrai AFP, kad dalis Jemeno karių, kurie tebėra ištikimi nuverstam lyderiui, per naujausius susirėmimus palaikė tą judėjimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų