Pereiti į pagrindinį turinį

Kobanėje per antžeminius mūšius žuvo daugiau nei 600 žmonių

2014-10-16 08:38
AFP-BNS inf.
AFP nuotr.

Džihadistų grupuotei „Islamo valstybė“ (IS) prieš mėnesį pradėjus Sirijos pasienyje su Turkija esančios Kobanės puolimą, per šį laikotarpį kurdų dominuojamame mieste vien per antžeminius mūšius žuvo mažiausiai 600 kovotojų, pranešė padėtį Sirijoje stebinti organizacija. 

Nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad į aukų skaičių neįtraukti „keli šimtai“ IS kovotojų, kurie, Pentagono teigimu, žuvo per JAV vadovaujamus antskrydžius Kobanėje ir jos apylinkėse.

Pasak Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios organizacijos, turinčios didžiulį informacijos šaltinių tinklą Sirijoje, nuo rugsėjo 16 dienos iki šio vidurnakčio per antžeminius mūšius Kobanėje žuvo iš viso 662 žmonės.

Kaip informavo SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas (Ramis Abdel Rahmanas), 20 aukų buvo civiliai gyventojai.

IS neteko 374 kovotojų, o kurdų pajėgos prarado 268 savo narius, nurodė jis.

Privertė kovotojus atsitraukti

JAV vadovaujami antskrydžiai privertė džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) kovotojus atsitraukti iš kai kurių Sirijos pasienyje su Turkija esančio apsiausto Kobanės miesto rajonų, ketvirtadienį pranešė vienas kurdų pareigūnas.

„Tarptautinė koalicijas kelias pastarąsias dienas efektyviau kovojo su ISIS („Irako ir Sirijos islamo valstybė“ - kitas IS pavadinimas)“, - telefonu iš Kobanės naujienų agentūrai AFP sakė Nassenu (Nasenu) prisistatęs kurdų pareigūnas.

„Anksčiau jie (IS) kontroliavo 30 proc. Kobanės teritorijos, dabar tarptautinės koalicijos pastangų dėka kontroliuoja mažiau nei 20 proc.“, - sakė jis.

Pasak Nasseno, kurdų pajėgos stumia IS kovotojus iš rytinių ir pietrytinių Kobanės rajonų, esančių pasienyje su Turkija, ir prašo didesnės karinės pagalbos.

„Mums reikia daugiau antskrydžių, taip pat ginklų ir šaudmenų“, - pabrėžė jis.

Žuvo keli šimtai „Islamo valstybės“ kovotojų

Per JAV vadovaujamą aviacijos smūgių kampaniją žuvo „kelis šimtai“ džihadistų kovotojų Sirijos mieste Kobanėje ir jo apylinkėse, tačiau grupuotė „Islamo valstybė“ (IS arba ISIL) vis dar gali užimti šį strategiškai svarbų miestą prie sienos su Turkija, trečiadienį pranešė Pentagonas.

„Manome, kad nukovėme kelis šimtus ISIL kovotojų Kobanėje ir aplink ją“, – Pentagono atstovas Johnas Kirby (Džonas Kerbis) sakė žurnalistams, pridūręs, kad dauguma gyventojų pabėgo, džihadistams veržiantis į tą regioną ir stengiantis užimti miestą.

„Kobanė dar gali kristi – dar labai tikėtina, kad ji gali kristi“, – pabrėžė J.Kirby.

„ISIL neslėpė fakto, kad jie nori to miesto, ... todėl jie toliau permeta kovotojus į Kobanę“, – pridūrė kariškis.

Mūšis dėl to šiaurinio Sirijos miesto, arabų vadinamo Ain al Arabu, ketvirtadienį įžengė į antrąjį mėnesį. J.Kirby sakė, kad ten liko tik „apie kelis šimtus“ civilių.

„Aišku, jeigu Kobanė atiteks ISIL, tai bus nesėkmė – dėl to nekyla jokių klausimų“, – aiškino J.Kirby, tačiau pabrėžė, kad JAV vadovaujamos kampanijos prieš IS džihadistus, kuri dabar vadinama operacija „Inherent Resolve“ („Neatsiejamas ryžtas“), strategija turi platesnių tikslų negu išsaugoti tą vieną miestą.

„Turėtume būti pasiruošę neišvengiamybei, kad kiti miestai, kaimai arba kiti objektai bus užimti ISIL, arba mes kurį laiką negalėsime jų išstumti. Tai šiek tiek užtruks“, – pabrėžė jis.

Kaimyniniame Irake, kur IS kontroliuoja dideles teritorijas, džihadistai kelia pavojų Bagdadui, bet Pentagonas nemano, kad jie artimiausiu metu galėtų mėginti šturmuoti sostinę.

„Nemanome, kad šiuo metu yra neišvengiama grėsmė to miesto saugumui“, – sakė J.Kirby.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų