Pereiti į pagrindinį turinį

Lašas po lašo ir akmenį pratašo – Izraelio politika nuo 1948-ųjų?

AFP nuotr.

Izraelis ne per seniausiai paskelbė, kad skelbia konkursą naujoms nausėdijoms Vakarų Krante statyti. Kelios dienos iki šio skelbimo žydų valstybė paskelbė didžiausią per pastaruosius tris dešimtmečius žemės nusavinimą okupuotoje palestiniečių teritorijoje.

Vakarų Kranto, oficialiai laikomo būsimos Palestinos valstybės dalimi, šiaurės vakarinėje dalyje esančios Elkanos nausėdijos plėtros planas buvo patvirtintas šių metų sausį, na, o šio mėnesio pradžioje buvo paskelbti konkursai statybos darbams.

Tarptautinė visuomenė pasmerkė Izraelio ketinimus, tačiau planų keisti žydų valstybė neketina.

Šiuo metu maždaug pusė milijono izraeliečių gyvena okupuotame Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje, kurią tiek palestiniečiai, tiek žydai laiko savo valstybių sostine. Vakarų Krante taip pat gyvena apie 2,4 mln. palestiniečių, tačiau būsimos Palestinos valstybės teritorija kasmet vis mažėja.

Jungtinės Tautos, taip pat nemažai pasaulio valstybių pareiškė, kad Izraelio sprendimas pažeidžia tarptautinę teisę. Izraelis atrėžė, kad žemė, kurią ketinama nusavinti, niekam nepriklauso. Naftalis Bennettas, Izraelio ekonomikos ministras, pažymėjo, kad bus atstatoma viena netoli Betliejaus esanti nausėdija, kuri buvo įkurta net anksčiau nei 1948 m. įkurtas Izraelis. Pasak Tel Avivo, žemės, kuriose vyks statybos, dar XX a. pradžioje buvo nupirktos iš arabų, o sugriautos per Izraelio karą su arabų šalimis.

Tačiau Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga paragino Izraelį pergalvoti savo sprendimą. Nutarimą pasmerkė ir daugiau pasaulio šalių: Japonija, Norvegija.

Vakarai bijo, kad vienašališkas Izraelio bandymas užimti naujas teritorijas Vakarų Krante neišprovokuotų naujo ginkluoto konflikto regione.

Tačiau, pasak Izraelio ministro N.Bennetto, žemės nusavinimas turėtų palestiniečiams parodyti, kad bet koks priešiškas jų veiksmas prieš žydų valstybę jiems kainuos.

"Tai mūsų atsakas į žmogžudystes", – kalbėdamas apie Vakarų Krante, kaip sako Izraelis, palestiniečių nužudytus žydus naujakurius pareiškė N.Bennettas.

Palestiniečių gretose nuotaikos – kitokios. Muniras Othmanas, vienos parduotuvėlės netoli Betliejaus savininkas, smerkė Izraelio sprendimą. "Neatrodo, kad Benjaminas Netanyahu (Izraelio premjeras) norėtų taikos. Faktas, kad nuo 1948 m., kai buvo įkurtas Izraelis, žydų valstybė diena iš dienos užima vis naujas Palestinos valstybės teritorijas", – piktinosi vyras.

Nidalas Hashlamunas pridūrė: "Tai – Palestinos žemė, Izraelis turi palikti ją."

Palestinos autonomijos vadovas Mahmoudas Abbasas yra pareiškęs, kad tikisi, jog Izraelis pasitrauks iš visų užimtų Vakarų Kranto teritorijų per kitus trejus metus. Pasak šaltinių, dėl to bus deramasi per planuojamas Izraelio ir Palestinos taikos derybas.


Nuotraukoje: šioje geltonoje lentelėje parašyta, kad nuo šiol ši Vakarų Kranto teritorijos dalis – Izraelio žemė, kurioje išdygs naujakurių gyvenvietė, kurias tarptautinė bendruomenė laiko nelegaliomis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų