Pereiti į pagrindinį turinį

Lenkijoje prasidėjo didelio masto tarptautinės karinės pratybos

2014-09-24 14:48
AP-BNS inf.
Reuters nuotr.

Lenkija pradėjo didelio masto karines pratybas su savo tarptautinėmis sąjungininkėmis, išbandydama bendro koordinuoto atsako į grėsmes saugumui galimybes ginkluoto konflikto Ukrainoje metu.

Pasak Lenkijos gynybos ministro Tomaszo Siemoniako (Tomašo Semoniako), pradiniame plane buvo numatyta, kad kas dvejus metus vykstančiose pratybose „Anakonda“ dalyvaus tik Lenkijos karinės vadovybės pareigūnai.

Tačiau dėl Ukrainos ir Rusijos krizės bei nerimo, kad šis konfliktas neišplistų į kaimynines šalis, ministras nusprendė pakviesti dalyvių iš kitų šalių ir išbandyti kolektyvinės gynybos parengtį pagal NATO reikalavimus.

Manevruose „Anakonda-14“ dalyvauja 12 500 karių, iš kurių apie 750 atvyksta iš kitų NATO narių – JAV, Kanados, Britanijos, Olandijos, Čekijos, Vengrijos, taip pat bendras sienas su Rusija turinčių Lietuvos ir Estijos.

„Lenkijos didžiausios karinės pratybos „Anakonda“ įgijo ypatingą reikšmę dėl įvykių Ukrainoje“, – pareiškė T.Semoniakas, skelbdamas pratybų pradžią Nacionalinėje gynybos akademijoje.

„Tai pirmos tokio masto pratybos nuo konflikto pradžios (balandžio viduryje)“, sakė ministras.

Daugelis lenkų ir Baltijos šalių gyventojų baiminasi, kad Rusijos agresija neišplistų už Ukrainos ribų. Nepaisant rugsėjo 5 dieną Ukrainos ir prorusiškų kovotojų pasirašyto paliaubų susitarimo, Ukrainos rytinio Donecko miesto rajonuose griaudi pabūklai.

Dešimties dienų pratybos vyks keturiuose poligonuose šiaurinėje Lenkijos dalyje ir Baltijos jūroje.

Jose dalyvaus 120 šarvuočių, daugiau nei 50 priešlėktuvinės gynybos padalinių ir 15 raketų sistemų. Baltijos jūroje mokymuose dalyvaus 17 karo laivų, tarp kurių yra vienas povandeninis laivas ir vienas raketinė fregata, o oro pajėgų kariai naudosis 25 lėktuvais, įskaitant naikintuvus F-126, sraigtasparnius ir transporto lėktuvus „Hercules“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų