Pereiti į pagrindinį turinį

Maidano judėjimas prižiūrės vyriausybės formavimą (V.Janukovyčiaus toliau ieškoma)

2014-02-26 07:21

Skystas dūmelis rūksta iš kamino aptvertame nušalintojo prezidento Viktoro Janukovyčiaus gyvenamajame komplekse Donecke Rytų Ukrainoje, bet garsiausio šalies bėglio niekur nesimato

Maidanas kontroliuos naujos vyriausybės sudarymą
Maidanas kontroliuos naujos vyriausybės sudarymą / AFP nuotr.

Skystas dūmelis rūksta iš kamino aptvertame nušalintojo prezidento Viktoro Janukovyčiaus gyvenamajame komplekse Donecke Rytų Ukrainoje, bet garsiausio šalies bėglio niekur nesimato.

Paslaptis dėl nušalintojo prezidento buvimo vietos šalies dėmesį kausto nuo penktadienio, kai jis pabėgo iš sostinės – po savaitę trukusių kruvinų susirėmimų tarp protestuotojų ir saugumo pajėgų. Daugelis mano, kad jis slepiasi kažkur Rytų Ukrainoje, kur dauguma gyventojų kalba rusiškai.

„Esu tikras, kad jo nerasime. Tiek daug žmonių tiek dienų jo ieško“, - sakė vietos ugniagesys Vitalijus.

Minėta prabangių vilų grupė keli kilometrai už pramoninio Donecko miesto atrodo visai negyvenama, jei neminėti to dūmelio iš kamino.

„Jei ką nors žinočiau, pasakyčiau ir gaučiau didžiulį atlygį“, - sakė Vitalijus.

Doneckas, kuriame gyvena 1 mln. gyventojų, yra Donbaso kasyklų regiono širdyje, kur V.Janukovyčius 1950 metais gimė.

Neįmanoma patekti į įspūdingas jo valdas šalia Donecko, Rainio gatvės 65-uoju numeriu pažymėtoje vietoje, apjuostas pušų ir aukštos plytų bei cemento sienos su metaliniu barjeru viršuje.

Niekas neatsako į skambutį prie įspūdingų rudų durų. Sargo namelis tamsintais stiklais taip pat atrodo tuščias.

Tylą, gaubiančią šią prabangos salą tyrų viduryje, nutraukia tik šuns lojimas.

Buvęs prezidentas yra ieškomas dėl „masinio žudymo“ po praėjusios savaitės smurto Kijeve, pareikalavusio beveik 100 gyvybių. Tas smurtas nulėmė jo nušalinimą ir visos jo vyriausybės žlugimą.

Antradienį parlamentas pritarė rezoliucijai, kuria raginama apkaltinti jį nusikaltimais žmoniškumui ir teisti Tarptautiniame Baudžiamajame Teisme (TBT) Hagoje.

Nuo to laiko, kai V.Janukovyčius tos kruvinos savaitės pabaigoje pabėgo iš prezidentūros rūmų Kijeve, sklinda labiausiai neįtikėtini gandai.

Jo sąjungininkams paliekant jį po to brutalaus protestuotojų vaikymo, V.Janukovyčius buvo matytas tik per trumpą pareiškimą televizijai, kuriame įvykius šalyje pasmerkė kaip „valstybės perversmą“ ir palygino protestuotojus su „neonaciais“.

Vidaus reikalų ministro pareigas einantis Arsenas Avakovas „Facebook“ parašė, kad V.Janukovyčius šeštadienį bandė pabėgti iš šalies, iš Donecko oro uosto, o kitą dieną su apsaugininkų komanda ir ginklų arsenalu pabėgo į Krymą.

Tačiau daugelis žmonių Donecke mano, kad jis vis dar kažkur čia.

„Manau, kad jis yra Donecke ir slapstosi“, - didžiulėje Lenino aikštėje, kur antradienį kelios dešimtys demonstrantų protestavo prieš revoliuciją, sakė studentas Markas.

Kiti teigia, kad jis yra Krymo uostamiestyje Sevastopolyje, kur dislokuotas Rusijos Juodosios jūros laivynas.

O galbūt jis jau pabėgo iš šalies? Niekas nieko tiksliai nežino.

Viena tikra: Donecke – jo buvusiame feode, kurį jis kaip gubernatorius valdė 1997-2002 metais, - liko mažai jo sąjungininkų.

22 metų studentas Dmitrijus tvyrančias nuotaikas apibendrino taip: „Jo pabėgimas iš Kijevo buvo išdavystės aktas. Jis apleido savo žmones“.

Maidanas kontroliuos politikus

Ukrainos visuomeninio judėjimo „Maidanas“ tarybos paskirti trys atstovai kontroliuos, ar formuojamos naujos vyriausybės nariai atitinka buvusių opozicijos protestuotojų iškeltus kriterijus, trečiadienį pranešė vienas šio judėjimo narys po pasitarimo su politinių partijų atstovais.

Buvęs vidaus reikalų ministras ir Maidano tarybos narys Jurijus Lucenka, kuris buvo išrinktas vienu iš tų pasiuntinių, nurodė, kad iš būsimų ministrų bus reikalaujama turėti darbo atitinkamoje srityje ir vadovavimo patirties, taip pat nebūti susijusiems su korupcija arba žmogaus teisių pažeidimais.

„Siekiant atrinkti kandidatus, trims pilietinės visuomenės aktyvistams – Viktorijai Siumar, Zorianui Škiriakui ir Jurijui Lucenkai – buvo patikėta bendradarbiauti su Maidano (liaudies pasitikėjimo) taryba, kad vyriausybės (nariai) būtų patikrinti pagal šiuos kriterijus“, – sakė J.Lucenka, vadovaujantis judėjimui „Trečioji respublika“.

Jis pripažino, kad „Maidano kriterijai – šiek tiek neaiški sąvoka“, tačiau aiškino, jog bus atsižvelgiama į siūlomų vyriausybės narių „pasiruošimą vykdyti proeuropietiškas reformas, pasiaukojimą, darbą ne sau, o šaliai“.

J.Lucenka pridūrė, kad buvo nutarta, jog vyriausybės politikai bus atsakingi už šalies finansus ir ekonomiką, o socialinės ir humanitarinės krypties ministerijoms vadovauti bus patikėta visuomeninio sektoriaus atstovams.

„Turime laiko iki pietų, kad būtų sudarytas sąrašas“, – pabrėžė J.Lucenka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų