Pereiti į pagrindinį turinį

Malaizijos lėktuvo dingimo metinės minimos su ašaromis: paslaptis lieka neatskleista

2015-03-08 12:35
AFP-BNS inf.
Reuters nuotr.

Dingusiame Malaizijos lėktuve buvusių žmonių šeimos sekmadienį emocingai mini dingimo metines, o naujoje ataskaitoje sakoma, kad buvo pasibaigęs lėktuvo „juodosios dėžės“ radijo švyturio baterijos galiojimo laikas, nors naujos informacijos apie tos katastrofos priežastis nepateikiama.

Malaizijos premjeras Najibas Razakas (Nadžibas Razakas) sakė, jog jo šalis lieka įsipareigojusi tęsti kol kas nevaisingą lygiai prieš metus dingusio lėktuvo paiešką ir jog jis viliasi, kad lėktuvas bus surastas.

Manoma, kad „Malaysia Airlines“ lėktuvas „Boeing 777“ su 239 keleiviais ir įgulos nariais pernai kovo 8-ąją dėl nežinomų priežasčių nukrypo nuo kurso ir nukrito Indijos vandenyno pietuose.

Lėktuvu skridusių žmonių artimieji, kurių daugelis kritikavo Malaizijos veiksmus po šios katastrofos, surengė dingusiųjų atminimo ceremonijas Kvala Lumpūre ir Pekine, ir ragino valdžią niekada neatsisakyti brangios ir sunkios paieškos.

„Vienintelis atsakymas, kurio noriu, yra (tas), kur yra lėktuvas, tik tuomet žinosime, – sakė lėktuvo salono įgulos vadovo Patricko Gomeso (Patriko Gomeso) žmona Jacquita Gonzales (Žakita Gonsales). – Visas pasaulis išgirdo, ką jis (N.Razakas) pasakė, tad jie negali išsižadėti savo žodžio“.

Sekmadienį paskelbtoje tarptautinės tyrėjų komandos ataskaitoje nereiškiama jokių abejonių dėl įgulos ar lėktuvo techninės būklės, tad dingimo priežastys ir toliau lieka neaiškios.

Tačiau ataskaitoje nurodoma, kad lėktuvo skrydžio duomenų savirašio povandeninio aptikimo švyturio baterijos galiojimo laikas turėjo baigtis 2012 metų gruodį.

Metus trunkanti paieška vandenyne, rajone mažiausiai 1,6 tūkst. km nuo Australijos vakarinės pakrantės, kur, kaip rodo palydovo duomenys, nukrito „Boeing 777“, kol kas nedavė jokių rezultatų.

„Drauge su savo tarptautiniais partneriais sekėme tais negausiais esamais įrodymais. Malaizija lieka įsipareigojusi dėl paieškos ir viliasi, kad (reiso) MH370 (lėktuvas) bus surastas“, – sakoma N.Razako pareiškime, paskelbtame per lėktuvo dingimo metines.

Dingusiųjų giminaičiai ir draugai Kvala Lumpūre surengė emocingą viešą minėjimą, kuriame buvo maldų ir tiesioginių teletiltų su kitose pasaulio vietose esančiais artimaisiais.

Ant ta proga pastatytos laikinos sienos buvo užrašytos tokios žinutės kaip „Niekada neprarask vilties“ ir „Taip ilgiuosi jūsų, broli ir sese, prašom, grįžkite“.

„Mano motina buvo (tame reisu) MH370 (skridusiame lėktuve) ... Daugeliui mūsų tai buvo skausmingiausi metai, niekad nesibaigianti kova, – sakė Grace Subathirai (Greis Subathirai). – Mano motina buvo mano pasaulis, man (ji buvo) viskas“.

Pekine dingusiųjų giminaičiai, kurie griežtai kritikavo Malaizijos nacionalinę oro bendrovę ir vyriausybę dėl šios krizės valdymo, paminėti metinių susirinko budint didelėms policijos pajėgoms.

Skanduodami tokius šūkius kaip „Kovok iki galo“ ir „Malaizijos vyriausybe, atsiprašyk mūsų!“, jie surengė nedidelį protestą netoli Malaizijos ambasados, kurią užstojo dešimtys uniformuotų saugumo pareigūnų.

Anksčiau sekmadienį giminaičiai aplankė Lamos šventyklą – populiarią Tibeto budizmo maldos vietą ir turistinį objektą. Ten maždaug 10 žmonių po du ar tris įeidavo pareikšti asmeninės pagarbos, tarsi bandydami neatkreipti į save dėmesio.

Kinijos valdančioji Komunistų partija, siekdama užtikrinti stabilumą, paprastai varžo organizuotus susirinkimus ar kolektyvinį pykčio reiškimą.

Daugiau kaip 40 proc. nustatytos 60 tūkst. kv.km ploto zonos, kurioje, kaip manoma, nukrito lėktuvas, buvo patikrinta naudojant modernius sonarus, bet nebuvo rasta nieko, kas būtų susiję su dingusiu lėktuvu.

Anksčiau sekmadienį Australijos ministras pirmininkas Tony Abbottas (Tonis Abotas) sakė, jog nors tikimasi, kad visas dabartinis paieškos rajonas iki gegužės bus patikrintas, operacija gali būti vėl pratęsta, „kol bus pagrįstos informacijos“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų