Pereiti į pagrindinį turinį

Mažiausiai 11 žmonių žuvo per koalicijos antskrydį Jemene

2016-08-16 07:31
BNS inf.

Praėjus vos 48 valandoms po vaikų gyvybių pareikalavusių smūgių pirmadienį Jemene buvo smogta ligoninei. Per arabų koalicijos antskrydį žuvo mažiausiai 11 žmonių, o dar daugiau kaip 19 buvo sužeisti, pranešė organizacija „Gydytojai be sienų“ (MSF).

MSF nurodė, kad per sprogimą buvo „iš dalies sugriauta“ ligoninė Abse sukilėlių kontroliuojamoje Hadžos provincijoje. Tai ketvirtas smūgis šios provincijos objektams per mažiau nei metus.

JAV ir „Amnesty International“ atskirai pasmerkė tą ataką.

Devyni žmonės, tarp jų – MSF darbuotojas, žuvo per patį sprogimą, o dar du pacientai mirė vežami į kitą kliniką. „Per karą, kuris nerodė jokios pagarbos medicinos įstaigoms ar pacientams, dar kartą buvo subombarduota visiškai veikianti, pacientų ir MSF vietos bei užsienio darbuotojų pilna ligoninė“, – sakoma MSF padalinio Jemene atstovės Teresos Sancristoval (Teresos Sankristoval) pareiškime.

Ligoninės GPS koordinatės buvo „ne kartą nurodytos visoms konflikto šalims, tarp jų – Saudo (Arabijos) vadovaujamai koalicijai, ir jos vieta buvo gerai žinoma“, priduriama pareiškime.

Jemeno vyriausybę remianti koalicija nuo 2015 metų kovo kovoja su Irano remiamais sukilėliais, kurie užėmė Saną ir kitas šalies dalis.

Anksčiau šį mėnesį koalicija pripažino padariusi klaidų dviem atvejais iš aštuonių. Pirmadienį koalicija pažadėjo ištirti dar vieną ataką, per kurią, pasak MSF, šį savaitgalį mokykloje sukilėlių kontroliuojamoje šiaurinėje Saados provincijoje žuvo 10 vaikų.

T. Sancristoval sakė, jog, „regis, nieko nedaroma, kad konflikte Jemene dalyvaujančios šalys gerbtų medicinos darbuotojus ir pacientus“.

Londone įsikūrusi organizacija „Amnesty International“ ligoninės Jemene subombardavimą pavadino „bjauriu aktu, kuris yra dar vienas iš virtinės neteisėtų atakų prieš ligonines ir rodo nerimą keliantį civilių gyvybių nepaisymo modelį“. 

Minimas reidas įvyko mažiau nei 48 valandos po to, kai MSF apkaltino koaliciją nužudžius 10 vaikų per šeštadienio smūgius Korano mokyklai Saadoje.

Koalicija paneigė, kad taikėsi į mokyklą, ir sakė, kad subombardavo stovyklą, kur sukilėliai rengia nepilnamečius kovotojus.

JT nurodo, kad nuo praėjusių metų kovo mėnesio Jemene žuvo daugiau kaip 6400 žmonių, daugiausia – civilių gyventojų.

Pradėtas išpuolio tyrimas

Saudo Arabijos vadovaujama koalicija pranešė pradėjusi „nepriklausomą“ tyrimą dėl „pranešimų“ apie mirtiną išpuolį Jemeno ligoninėje.

Kadangi kilo kritikos banga dėl civilių aukų, koalicija sukūrė nuolatinę tyrimų grupę.

„Jungtinė incidentų vertinimo grupė (JIAT) girdėjo pranešimus apie antskrydį prieš ligoninę Hadžos provincijoje... ir skubiai pradeda nepriklausomą tyrimą dėl jų“, – sakė komanda vėlų pirmadienį.

Grupė „gaus daugiau informacijos iš MSF ir paviešins tyrimo rezultatus“, sakoma oficialios Saudo Arabijos spaudos agentūros paskelbtame pranešime.

JIAT sakė, kad taip pat tiria šeštadienį įvykdytas atakas Sados provincijos mokykloje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų