Pereiti į pagrindinį turinį

Naująją Zelandiją supurtęs žemės drebėjimas sukėlė mažas cunamio bangas

2016-09-02 06:30
BNS inf.

Naujosios Zelandijos rytų pakrantę penktadienį paryčiais supurtė stiprus 7,1 balo žemės drebėjimas, sukėlęs mažas cunamio bangas, bet pareigūnai nurodė, kad reikšmingos žalos nebuvo padaryta, o žmonės nenukentėjo.

Scanpix nuotr.

Per kelias vėlesnes valandas šiame regione taip pat buvo užfiksuota virtinė pakartotinių smūgių, o kelių jų stiprumas siekė beveik 6 balus. Pajūrio gyventojai evakavosi į aukštesnes vietas, pasišviesdami žibintuvėliais.

Visgi nepraėjus nė trims valandoms jiems buvo nurodyta, kad saugu grįžti namo, nes užfiksuotų cunamio bangų aukštis tesiekė apie 30 centimetrų.

„Didžiausio aukščio bangos jau atsirito, o tolesnės bangos tikriausiai bus iki 20 cm aukščio“, – nurodė Civilinės saugos organizacija, atsakinga už krizių valdymą šalies mastu.

„Teritorijos, kuriose buvo paskelbtas „pavojus jūroje ir paplūdimiuose“, gali tikėtis neįprastai stiprių srovių ir neprognozuojamų vandens srautų netoli kranto. Tai kelia pavojų veiklai paplūdimiuose, uostuose, estuarijose ir plaukiojimui mažaisiais laivais“, – pridūrė agentūra.

Rytų pakrantės civilinės saugos informacijos centro pareigūnė Sheridan Gundry (Šeridan Gandri) sakė Naujosios Zelandijos radijui, kad požeminiai smūgiai buvo stiprūs, bet jų poveikis – minimalus.

„Negirdėjome visiškai jokių pranešimų apie nukentėjusius žmones arba žalą“, – aiškino ji.

„Keliose vietose dingo elektra, bet žala iš tikrųjų buvo gana menka“, – pridūrė Sh.Gundry.

Cunamių pavojus buvo paskelbtas Šiaurės salos rytinėje pakrantėj ir Pietų salos šiaurinėje dalyje.

Požeminiai smūgiai, kurių židinys buvo negiliai, apie 30 km gylyje, nurodė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

Žemės drebėjimas įvyko 4 val. 37 min. vietos (ketvirtadienį 19 val. 37 min Lietuvos) laiku, o jo epicentras buvo vandenyno dugne netoli Šiaurės salos, už maždaug 167 km nuo Gisborno miesto, turinčio apie 45 tūkst. gyventojų.

Naujoje Zelandijoje žemės drebėjimai – ne retenybė, o Civilinės saugos organizacija reguliariai rengia pratybas pajūrio gyventojams, kaip elgtis iškilus pavojui.

Gisborno vietos tarybos narė Pat Seymour (Pat Seimur) sakė dienraščiui „The New Zealand Herald“, kad seisminiai smūgiai buvo „gana smarkūs“.

„Jų pakako, kad atsistočiau tarpduryje“, – aiškino ji. Šitaip elgtis per žemės drebėjimą rekomenduoja civilinės saugos specialistai.

Te Araroa gyvenvietėje beveik visi iš jame gyvenančių apie 600 žmonių pasitraukė į aukštesnes vietas, sakė vietos gyventojas Iainas Fraseris (Ijanas Freizeris).

„Porą minučių gana smarkiai kratė. Vėliau įvyko pora labai silpnų smūgių“, – pasakojo jis.

„Gyvenu už kilometro nuo vandenyno, bet aukštėliau jūros lygio, – pridūrė I.Fraseris. – Atrodo, kad dabar miestelyje esu likęs vienas.“

2011 metų vasarį 6,3 balo žemės drebėjimas nuniokojo Pietų salos miestą Kraistčerčą ir nusinešė 185 žmonių gyvybes.

Naujoji Zelandija yra ant Australijos ir Ramiojo vandenyno tektoninių plokščių ribos ir patenka į vadinamąją Ramiojo vandenyno ugnies žiedą. Šalyje kasmet užfiksuojama iki 15 tūkst. seisminių smūgių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų