Pereiti į pagrindinį turinį

Paliaubos Sirijoje: kelių aviacijos smūgių neišvengta

2016-02-28 11:10
AFP-BNS inf.
A. Ufarto/BFL nuotr.

Sirijos vidurio dalyje ir šiaurėje sekmadienį buvo keli karo lėktuvų antskrydžiai, pranešė stebėtojai, bet paliaubų iš esmės laikomasi jau antrą dieną.

Bombardavo kaimus

Karo lėktuvai, kurie, kaip manoma, priklausė Sirijos ar Rusijos pajėgoms, bombardavo kelis kaimus Alepo ir Chamos provincijose, nurodė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), bet nepatikslinta, ar smogta į tas vietoves, kuriose galioja paliaubos.

Mat paliaubų sutartis negalioja vietovėse, kurias užima džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“, „al Qaeda“ šaka „al Nusra frontas“ – kurios kartu kontroliuoja net daugiau kaip pusę Sirijos teritorijos.

Tačiau pasak SOHR vadovo Abdel Rahmano (Abdek Ramano), tik vienas Kafr Hamros kaimas Alepo provincijoje yra „Al-Nusra“ valdomas, kai kituose kaimuose yra įsikūrę džihadisamas nepriklausantys sukilėliai.

Alepe naktis buvo rami – nei šaudymo, nei bombardavimo nebuvo, sakė AFP reporteris. Žmonės ėjo į gatves apsipirkti.

Gatvės Damaske taip pat pilnos žmonių.

Laikinos paliaubos, kurių paskelbimui tarpininkavo Vašingtonas ir Maskva, laikomos svarbia priemone konfliktui nutraukti. Jau daugiau negu 270 tūkst. žmonių Sirijoje žuvo per konfliktą, kurio pradžios penktosios metinės sukaks ateinantį mėnesį.

Paliaubų iš esmės laikomasi

Rusijos kariškiai sekmadienį pranešė, kad Sirijoje per pastarąją parą buvo devyni paliaubų pažeidimai, tarp jų ir iš Turkijos pusės, nors iš esmės paliaubų laikomasi.

Pasak Gynybos misterijos, paliaubas pažeidė ir nuosaikieji sukilėliai, ir „teroristinės organizacijos“.

„Per praėjusią parą išaiškinti devyni kovos veiksmų nutraukimo režimo pažeidimo faktai, tarp jų ir dėl Kbamos gyvenvietės apšaudymo Latakijos provincijoje“, – sakoma pranešime, kuris remiasi Rusijos karinės aviacijos bazės Hmeimime duomenimis.

Taip pat esą užfiksuotas Sirijos sienos pažeidimas iš Turkijos pusės, iš kurios į Sirijos teritoriją įsiveržė apie 100 kovotojų, kurie kartu su kitomis grupuotėms užėmė Tel Abjado miestą, 82 km šiauriau Rakos.

„Šių grupuočių veiksmus palaikė artilerijos ugnis iš Turkijos teritorijos“, – nurodė generolas leitenantas Sergejus Kuralenka, vadovaujantis Rusijos pajėgoms Sirijoje.

„Iš esmės paliaubų režimo Sirijoje laikomasi“, – dar pažymėjo jis.

Tuo tarpu Sirijos pagrindinė opozicijos grupė nurodė per pirmąją paliaubų dieną buvus 15 pažeidimų iš vyriausybės ir aljanso pajėgų pusės.

„Pirmąją paliaubų dieną režimo pajėgos padarė 15 pažeidimų, iš šio skaičiaus dvi atakas surengė „Hezbollah“ (Libano grupuotė) Zabadanyje“, į vakarus nuo Damasko, sakė Aukštojo derybų komiteto (HNC) atstovas Salemas al-Mesletas (Salemas Mesletas).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų