Pereiti į pagrindinį turinį

Paryžiuje per operaciją žuvo trys teroristai, suimti septyni įtariamieji

2015-11-18 10:26
DMN ir BNS inf.

Trys įtariami džihadistai žuvo – tarp jų moteris, kuri susisprogdino, – per trečiadienį Paryžiaus šiauriniame priemiestyje įsiplieskusį susišaudymą, policijai ieškant numanomo teroro atakų organizatoriaus, pranešė šaltiniai.

Moteris susisprogdino

Per antiteroristinę operaciją kariai budėjo gatvėse, o policijos specialiųjų pajėgų nariai įsitraukė į susišaudymą su žmonėmis, užsibarikadavusiais viename bute Prancūzijos sostinės priemiestyje Sen Deni, sakė policijos šaltiniai.

Žuvo du bute buvę žmonės: vyras, kurį nukovė policijos snaiperis, ir susisprogdinusi moteris. Taip pat buvo suimti septyni asmenys.

Šios operacijos taikinys – penktadienį Paryžiuje įvykdytų teroro atakų numanomas vadeiva, Belgijos pilietis Abdelhamidas Abaaoudas (Abdelhamidas Abaudas), kuris buvo aktyvus džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) narys Sirijoje.

Šis reidas prasidėjo paryčiais, apie 4 val. 30 min. vietos (5 val. 30 min. Lietuvos) laiku bute, kuris yra Respublikos ir Korbijono gatvių sankryžoje.

Tame rajone yra Prancūzijos nacionalinis stadionas (Stade de France) – tapęs viena iš kelių vietų, kurias penktadienį atakavo ginkluoti užpuolikai ir mirtininkai sprogdintojai per didžiausią teroro išpuolį Prancūzijos teritorijoje. Atsakomybę dėl tos atakos prisiėmė IS.

Per tą smurto bangą žuvo 129 žmonės, o dar per 350 buvo sužeisti, kai kurie – kritiškai.

Viena vietos gyventoja, vardu Alexia (Aleksija), pasakojo AFP girdėjusi šūvius „į granatų panašius sprogimus, o vėliau – padrikas papliūpas“.

„Girdėjau automatinių ginklų papliūpas, – sakė taksistė Reda. – Išlipau (iš automobilio); kaukėti policininkai mus sustabdė ir liepė iš ten pasitraukti.“

Žuvo policijos šuo

Vienas Prancūzijos policijos tarnybinis šuo – kalė Dyzel (Diesel) – žuvo trečiadienį per antitetoristinę operaciją prieš įtariamus džihadistus, užsibarikadavusius viename bute Paryžiaus šiauriniame priemiestyje, o penki pareigūnai buvo lengvai sužeisti.

„Dyzel, septynerių metų belgų aviganė, kovinis šuo ... buvo nužudyta teroristų per operaciją“, – sakoma Prancūzijos policijos „Twitter“ pranešime.

„Koviniai ir sprogmenis aptinkantys šunys yra gyvybiškai svarbūs per RAID operacijas“, – sakoma pranešime, turint omenyje specializuotą Prancūzijos policijos antiteroristinį dalinį, dalyvavusį trečiadienį paryčiais prasidėjusiame šturme.

Išnuomojo butą 

Vienas vyras, trečiadienį sulaikytas per policijos antiteroristinį reidą Paryžiaus šiauriniame priemiestyje Sen Deni, sakė išnuomojęs savo butą dviem asmenims iš Belgijos vieno savo draugo prašymu.

„Vienas draugas paprašė, kad kelioms dienoms apgyvendinčiau porą jo draugų“, – vyras sakė naujienų agentūrai AFP.

Tą butą trečiadienį paryčiais šturmavo policija, ieškanti įtariamojo, kuris, kaip manoma, vadovavo praeitą penktadienį Prancūzijos sostinėje įvykdytoms koordinuotoms atakoms, per kurias žuvo 129 žmonės, o dar per 350 buvo sužeisti.

„Pasakiau, kad ten nėra čiužinio, bet jis pasakė, kad „tai ne problema“ ir kad jie tenori, jog būtų vandens ir vietos melstis“, – sakė savo vardo nepanoręs viešinti vyras, kuriam policija tuojau po to uždėjo antrankius ir išsivedė.

AFP pašnekovas nurodė, kad jo draugo pažįstami atvyko iš Belgijos, kur, kaip sakė tyrėjai, gyveno keli iš Paryžiuje siautėjusių džihadistų.

„Manęs paprašė padaryti paslaugą – ir aš padariau paslaugą. Nežinojau, kad jie teroristai“, – aiškino vyras.

Šio vyro draugė, kuri taip pat buvo areštuota policijos, sakė AFP miegojusi tame bute praeitą savaitę ir pasakojo, kad tas būstas atrodė kaip „lindynė“.

Du naujieji nuomininkai atvyko į jį „prieš dvi dienas“, – sakė ji.

Tie žmonės buvo tarp penkių asmenų, kuriuos policija suėmė per reidą bute. Per tą operaciją žuvo dar du įtariami džihadistai, tarp jų moteris, kuri susisprogdino.

Nepaprastoji padėtis

Šis reidas buvo surengtas Europoje tvyrant didelei įtampai, o naujas Paryžiaus atakų vaizdo įrašas atskleidė, kad tuose išpuoliuose tikriausiai dalyvavo devintasis užpuolikas.

Kol kas neaišku, ar devintasis vyras yra kuris nors iš dviejų Belgijoje suimtų įtariamųjų, ar jis tebesislapsto – galbūt kartu su 26 metų bėgliu prancūzu Salahu Abdeslamu (Salahu Abdislamu). Pastarojo brolis Brahimas buvo vienas iš Paryžiuje susisprogdinusių mirtininkų.

Sen Deni užima svarbią vietą Prancūzijos istorijoje – šis priemiestis garsėja viduramžių bazilika, kurioje šimtmečius buvo karūnuojami šalies monarchai. Dabar tame rajone gyvena etniškai mišri bendruomenė, o kartais įvyksta konfliktų tarp policijos ir vietos jaunuolių.

Policija taip pat surengė reidų šalies pietvakariuose – Arježo ir Tulūzos miestuose bei Aukštutinės Garonos departamente.

Tos operacijos buvo dalis platesnių antiteroristinių veiksmų, nesusijusių su Paryžiaus atakų tyrimu, vienas tyrėjas sakė AFP.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) trečiadienį surengs pasitarimą, kuriame bus svarstomas pasiūlymas trims mėnesiams pratęsti nepaprastąją padėtį, paskelbtą šalyje po pastarųjų teroro atakų.

Tas pasiūlymas bus pateiktas patvirtinti įstatymų leidėjams ketvirtadienį ir penktadienį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų