Pietų Karolinoje rekordiniai potvyniai nusinešė devynių žmonių gyvybes

  • Teksto dydis:

JAV pietinėje Pietų Karolinos valstijoje kilusių rekordinių potvynių aukų pirmadienį padaugėjo iki devynių, o dešimtys tūkstančių žmonių yra likę be elektros ir geriamojo vandens.

Sukrėsti gyventojai ieškojo prieglobsčio evakuacijos centruose, o gelbėtojams teko evakuoti gyventojus oru, nes dėl potvynių nutrūko eismas šimtais kelių ir tiltų.

Apie 26 tūkst. žmonių liko be elektros, o apie 40 tūkst. – be geriamojo vandens, Pietų Karolinos gubernatorė Nikki Haley (Niki Heili) sakė žurnalistams šalia valstijos sostinės Kolumbijos, kuri ypač smarkiai nukentėjo nuo stichijos.

N.Haley, patvirtinusi naujausią aukų skaičių, sakė, kad šie ekstremalūs potvyniai yra kartą per tūkstantmetį pasitaikantis įvykis.

Pasak Kolumbijos mero Steve'o Benjamino (Stivo Bendžamino), sugriuvo bent devynios užtvankos.

Prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pasirašė įsaką dėl stichinės nelaimės padėties paskelbimo toje valstijoje, atverdamas galimybę pasinaudoti pagalba iš federalinių fondų.

Atogrąžų orų masė nuo ketvirtadienio nešė smarkias liūtis į šią JAV pietryčių valstiją, o per savaitgalį ten prilijo 36 cm ir buvo pasiektas naujas kritulių rekordas, nurodė Nacionalinė orų tarnyba.

Dėl tų liūčių sekmadienį kilo staigūs didžiuliai potvyniai visoje valstijoje, todėl gyventojai skubėjo pasiekti saugias vietas.

„Mūsų namas, automobilis – viską praradome. Viskas po vandeniu. Neturėjom laiko nieko padaryti“, – skundėsi 48 metų Patricia Harde (Patrišija Hard), pabėgusi su dviem suaugusiomis dukromis ir jų keturiais mažais vaikais, įskaitant keturių mėnesių kūdikį, į vieną mokyklą, paverstą evakuacijos centru.

„Kai išvykome, vanduo siekė man iki juosmens“, – pridūrė moteris.

Tai šeimai į pagalbą atėjo ugniagesiai, bet vieni nariai išplaukė valtimi, o kiti turėjo bristi per sparčiai kylantį drumzliną vandenį.

Vandens lygis tebekilo, kai jie pasiekė pirmąją prieglaudą, todėl žmonės turėjo persikelti kitur.

„Visada matydavau tai per televiziją, bet niekada nebūčiau pagalvojusi, kad tai gali ištikti mus“, – sakė P.Harde, kurios gimtadienis buvo pirmadienį.

Visoje valstijoje eismas buvo uždarytas maždaug 550 kelių ir tiltų, kurių dalis buvo visiškai nuplauti staigių potvynių.

130 tūkst. turinčiame vandenyno pakrantės mieste Čarlstone pirmadienį daugiau negu 900 žmonių buvo prisiglaudę 25 evakuacijos centruose.

72 metų Eva Gadsen sekmadienio rytą išgirdo beldimą į duris ir raginimą išvykti.

„Kai atidariau duris, vanduo siekė iki juosmens“, – sakė moteris, pridūrusi, kad pravėrus duris vanduo plūstelėjo į namo vidų.

„Ačiū Dievui, tebesu gyva ir turiu kur apsistoti. Žmonės, kurie grįžo į tą pastatą, sakė, kad viskas prarasta“, – pridūrė E.Gadson.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių